Szerintetek, nem kamu a regresszios, hipnozis?
"Daubner Béla sok évtizedes tapasztalata alapján azt mondja: aki hipnózisban „visszamegy előző életébe”, arról mindig az derül ki, hogy király volt vagy úrhölgy – érdekes módon soha nem az, hogy cseléd vagy paraszt."
Ez érdekes, mert annak az egyetlen embernek, akit személyesen is ismerek, és járt Daubner Bélánál regressziós hipnózison, egy olyan előző életének a traumatikus emlékei jöttek fel, amikor végül fiatalon meghalt a második világháborúban, német katonaként egy hadifogoly táborban - fagyhalál vetett véget az életének.
Annak ellenére, hogy - ha jól láttam - Birtalan Balázs szerint mindaz, amit ilyenkor a páciensek valós előző életbeli tapasztalatnak élnek meg, pusztán "szimbólumok, mint Margit néni meg a sárkány", ezt a 45 év körüli férfit a saját elmondása szerint nagyon megviselte érzelmileg, amit "átélt" hipnózisban, több hónap alatt tudta teljesen feldolgozni, szerinte ott és akkor megértett valami összefüggést azzal kapcsolatban, hogy miért azt választotta, hogy Magyarországon születik meg a következő inkarnációjában, és - számára elég hihetetlen módon - ezt követően gyakorlatilag egyik napról a másikra megszűnt egy olyan, hosszú ideje fennálló egészségügyi panasza, amit a hideg téli időjárás váltott ki évről évre.
Visszatérve a "mindenki király volt vagy úrhölgy", meg "mindenki érdekes mód valami izgalmas dolog volt regresszióban" gondolatokra, én három olyan pszichiátertól, illetve pszichológustól olvastam el összesen hét, konkrét esettanulmányok hosszú sorát tartalmazó könyvet, akik több évtizede használják a regressziós hipnózist, és azok alapján én meg pont fordítva látom a dolgot - konkrétan egyetlen esetre sem emlékszem, amikor bárki olyat élt volna meg, hogy valaha valami uralkodó lett volna, vagy valami egyéb nagyon különleges személy.
Próbálok ilyet felidézni, de talán egyiptomi papnő a "legextrább", ami eszembe jut.
Most elővettem két könyvet, és akkor jöjjenek azok a "mindenki király volt vagy úrnő életek":
Dán parasztlány, aki egy mocsárba fulladt bele valakik elől menekülve.
Lakatos egy New-Englandi farmon.
Istenfélő, nyomorban tengődő parasztcsalád gyermeke Kentuckyben, akinek az apja alkoholista lesz az anya halála után.
Fiatal nő, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett egy sziklaszirtől lehuzant autóban.
Egy árvaházban felnőtt chicagoi prostituált.
Egyiptomi kézműves.
Rab egy spanyolországi pincebörtönben.
Fogságba esett angol pilóta a 2. világháborúban.
Egyetemi tanár.
Harmincévesen megözvegyül anya, aki három gyereket nevel egyedül.
Egyetemista Párizsban.
Viking harcos. (Ennek az esetnek az egyik érdekessége, hogy a páciens hipnózisban azt az utasítást kapta, hogy fonetikusan írja le az elhangzott párbeszédeket. Leírt 22 szót, illetve szókapcsolatot, amit egymástól függetlenül dolgozó norvég, illetve izlandi nyelven beszélő nyelvészek beazonosítottak. Közülük tíz ónorvégül volt, (ezt beszélték a vikingek, és ebből alakult ki a modern izlandi nyelv), a többi pedig szláv nyelveken volt. A szavak többsége a tengerhez kapcsolódott valami módon (pl. vihar, jéghegy, öböl, jégtábla, nyugodt idő)
A többi "különleges" élet:
Fogyatékos kislányát egyedül nevelő anya.
Egy varrodai tűz miatt füstmérgezéstben meghalt fiatal nő.
Egy fazekas lánya az ókori Rómában.
Egy a mongolok által feldúl falu lakója.
Észak-amerika indián nő, aki növényekből készült főzetekkel gyógyít.
Egy spanyol erődöt ostromló angol katona, aki egy föld alatti járaton át bejut az erődbe, ahol aztán lemészárolják a társaival együtt.
Szifiliszes beteg, akit egy szegények kórházában ápolnak a haláláig.
Egy szegény család legkisebb gyermeke, akit a szülei kényszerítenek a papi pályára, pedig nem akarja elhagyni a kedvesét.
Egy ír asszony, akinek a férje agresszív lesz, ha iszik és őt vádolja azért, mert elvetélt a fiú gyerekükkel, de aztán a férjet mellbe szúrják egy kocsmai verkedésben.
Egy észak-afrikai törzs harcosa.
Spanyol tengerész, aki váltólázban hal meg az Újvilágban.
Egy lány, aki egy szegény család tanulatlan gyermekeként egy hegyvidéki hágó mellett élt valahol, kereskedők lovait és öszvéreit ápolta egy istállóban, és 16 évesen meghalt tüdőgyulladásban.
Ez a hétből két könyv "termésének" egy része, nem válogattam őket, írtam sorban, ahogy jöttek.
Szerintem elég távol állnak a királyi és úrhölgyi életektől.
" férfit a saját elmondása szerint nagyon megviselte érzelmileg, amit "átélt" hipnózisban, több hónap alatt tudta teljesen feldolgozni, szerinte ott és akkor megértett valami összefüggést azzal kapcsolatban, hogy miért azt választotta, hogy Magyarországon születik meg a következő inkarnációjában, "
Nekem például különleges álmok formájában jöttek vissza olyan képek, érzések, amiket összefüggésbe lehetne hozni a reinkarnációval.Az álom után én is azzal ébredtem fel, hogy megértettem bizonyos összefüggéseket .Mintha összeállt volna a kép, miért olyan most az életem, amilyen...
valamiféle "úrhölgy " lehettem, a környezetemből, ruházatomból itélve, de nekem akkor ez nem jelentett különlegességet, vagy különösebb örömöt...Így talán nem is csoda, hogy most a gazdagság helyett, amiben akkor részem volt.Mos lehet gyermekem, ami viszont akkor nem adatott meg.
Akivel inkább történnek a dolgok, az könnyebben válik hipnotizálhatóvá, így az elméjének irányítását átadja egy másik személynek - ennyire egyszerű.
Az előző életekben is sokszor veszi át az ember más személyiségét - azét, aki nagy benyomást tesz rá. Mindig a győztest szeretjük játszani.
Ha a hipnotizőr nem érti az elme működését (és az írása szerint tényleg nem), akkor csak a múltbeli gondolatok jönnek fel, nem a tényleges történések. Az jön fel mint egy kislánynál, aki hercegnőset játszik.
A hipnózissal az a baj, hogy pont azt nem segíti, amiért csinálnád: a múltad jelenre gyakorolt káros hatásának csökkentését. Ehelyett a "képedbe csapódik" a múltad egy része, és mivel nem tudsz mit kezdeni vele, jól beleragadsz. Amit az alanyok élménybeszámolóiból jól ki is lehet hallani.
Keress inkább olyan módszert, ami a múltad akaratlagos felidézését gyakoroltatja - pl. kezdetben a múltban történt kellemes dolgok képeinek megnézését.
Én nem szeretek saját magam számára se állást foglalni a kérdésben, de egyszer felajánlotta nekem, aki szert tett ilyen irányú képességre. Kb a 2., 3. beíró felveti ,h érdekes mód az ilyen story-knál senki se volt földet túró paraszt. Nos, nem bulvárt kell olvasgatni, és akkor akadsz ilyenekre is. Bár, mondom, nem foglalok állást különböző inkarnációk kérdésében, hogyan is néz ki a dolog, illetőleg képben vagyok, de szavakkal sokkal bonyolultabb lenne elmagyarázni, miről szól a reinkarnáció, mint azt hiszik sokan. Holott alapvetően egyszerű a reinkarnáció szerkezete, de teljsen más, mint hiszik sokan.
Amiben nem foglalok állást a magam számára sem, az az, amit állítanak ill hisznek a reinkarnációról, bár alapjában nem stimm, ennyit mondhatok. Létezik, de nem olyan módon.
Mivel szavakkal pontosan nem fejezhető ki a reinkarnáció szerkezete, ezért a szokványos tévhitek szerint fogalmazok:
amikor kb 2-3 élettel visszakerültem a hipnózis alatt, teljesen végigéltem, saját érzelmekként azonosulva az illetővel, egy építőipari munkás életét, és pontosan tudtam , melyik városban "vagyok". (Egyébként nem európaiban, ennyit elárulhatok.) Ez a "figura" tehát , ahogy megéltem, olyan volt, mintha én lennék, egy másik inkarnációban, végigéltem érzelmeinek, eseményeinek nagy részét, persze a terapeuta kérésére konkrét "időugrásokat" tettem -"most nézzük meg, mit éltél meg ezen életedben 40 évesen... jó, most nézzünk vissza arra, amikor első gyereked megszületett, X évesen, stb"-, és nyilván egy órás terápia alatt egy órányi életrészt tudtam felidézni abból, tehát 10-10 perces epizódokat ,kb, mégpedig nyilván a fontosabbak megélésére kérte tudatalattimat a terapeuta.
Eléggé elgondolkodtatott engem, h soha jelen életemben nem vonzott az az ország, és intellektuel vagyok,jelenleg, diplomás, és ne mértek az építőiparhoz. Mégis végigéltem több , unalmas , és monoton fizikai munkával terhes segédmunkás időszakot, és némely gyerekem születését, sőt, a nemi aktusok közül egyet szintén, amikor a számos akkori gyerekem közül az egyik "készült". Két nőtől lettek gyerekeim, férfi voltam tehát azon inkarnációban is. mindkettő elhagyott, én neveltem a számos gyermekemet. Rájöttem a hipnózis alatt ,hogy az egyik akkori "gyermekem" a jelen életemben is szereplő volt, huszonéves koromban.
Ízelítőnek ennyi. De a reinkarnáció, mondom, nem úgy épül fel, ahogy hiszik, hiszen az idő is illúzió, és szubjektív, végtelenféleképp megélhető. Végső soron egyszerre létezik minden, de megélhető akár így, lineárisan, egydimenziósan is, mint most, éberen éljük meg, sőt, kvázi 0D-s, mert mindig cska egy pontját éljük meg élesen ("jelen"), de emlékezetünk funkciója miatt egy dimenziós az időérzékelésünk itt, éberen.
Ha belegondoltok, számos fajta tudatállapotban vagyunk, tehát erre tudatosak vagytok ti is: ha alszunk, egész más, mint itt éberen írogatni, sőt, itt is van, h alfába mélyülünk olykor ,akár spontán, mikor meg tudatosabb bétában.
Annyit elmondok még ,h egyes kineziológiai ágak művelői meg a jelen életen belül, elsősorban gyerekkorban tudat alá fojtott emlékeket segítenek felhozni, az is egyfajta regressziós hipnózis, amikor ezt teszik a pácienssel. (Ugyanis nem csak ilyen tevékenységeket végeznek velük.) ÉS hát... csak annyit erről: volt olyan élményem, amelyet teljesen elfelejtettem pici koromból, és totál élethűen végigéltem, tapintás ingert, és látványt tekintve legalábbis... Az ember megtudja ilyenkor ,h nem pusztán fantáziál, hanem a tipikus "aha"-érzés: "te magasságos... hogy voltam képest feledésben, amnéziában lenni ezen eseményről ennyi éven át, hiszen most megint emlékszem rá"...
Tehát e technikák valódi élményt hoznak. Amennyiben hiteles a terapeuta.
"végigéltem érzelmeinek, eseményeinek nagy részét"
-> értsd: egyes jelentős epizódjait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!