Miért gonosz a legtöbb testi fogyatékos?
Nem általánosítani, és nem provokálni szeretnék a kérdésemmel.
Szóval 2005 óta a munkámból kifolyólag sok nagyon beteg, vagy nyomorék emberrel kerültem kapcsolatba. Sokukban elég nagy a gonoszság. Mostanában felvetődött bennem, hogy ők azért kaptak e ilyen testet mert gonoszak, vagy azért gonoszak mert ilyen testet kaptak?
A szellemileg sérülteknél nem tapasztaltam ilyet, ők aranyosak. (90% százalékuk nagyon aranyos)
Szia!
A világ,túlnyomó részt a hibás önazonosítás miatt az anyagról szól!
Mivel tévesen az emberek nagy része csupán a testével azonosítja magát az azon megnyilvánult hibákat a világ és önmaguk kudarcaként élik meg!
E tévedésük miatt próbálnak meg gyakran bosszút állni olyanokon,akiknek tulajdonképp semmi közük az egészhez!
Érdekes kérdés. Én inkább azt mondanám, hogy azok az emberek gonoszak, akik lenézik a sérült embereket, másképp kezelik őket. Pl. megalázó helyzetbe hozzák őket, elfoglalják a mozgássérültek parkolóhelyét, stb.
És bocsánat, de nem akarom használni azt a szót, hogy fogyatékos, mert szerintem ez sértő / bántó.
Az, hogy te ilyen emberekkel találkoztál, azok nem gonoszak, csak nagyon bántja a lelküket, hogy van valamilyen problémájuk.
Nekem nincs testi fogyatékosságom, de gonosz sem vagyok. Viszont az a legnagyobb problémám, hogy lánynak születtem, ezért néha így-úgy viselkedek, ettől még jó ember lehetek. Sok barátom van, akik teljesen megértik a helyzetemet. Nem hülyéznek le, hogy fiú szerettem volna lenni, nem pedig lány.
A testi fogyatékosok sokszor azzal szembesülnek, hogy őket másképpen kezelik, mint a többieket. Ez lehet kirekesztő is, de kivételező, óvó, aggodalmaskodó is.
Emlékszem, amikor gyermekkoromban eltörtem a lábam, s nehezen forrt össze. A tanárok agyon ajnároztak. Addig semmi baj nem volt az osztályban, de a többiek meggyűlöltek akkor a kivételezés miatt. Ez sem jó.
Nem mindenki tudja egyformán kezelni az élet viszontagságait. Az ember megpróbál kompenzálni. Mindenkinek megvan a kis belső lelki tüskéje, csak van akinek ez dárda méretű. Miben nyilvánulhat meg ez a kiegyenlítésre törekvés? Pl. legyek különb az úgymond egészségeseknél. Tűnjek ki valamiben. Ha nem tudok jobb lenni, akkor a megátalkodottságommal. Tessék rám figyelni, mert én is ember vagyok! Tessék velem törődni, de nem másképpen, mint a többiekkel. Ne alázz meg a kivételezéseddel sem így, sem úgy!
------------------------
Írod a szellemi sérülteket. Nem kommentálom.
De megemlítenék egy pesti lányt, akit a metrón több alkalommal is láttam. Mindig jókedvűnek látszott. Nevetgélt, énekelgetett. (Nem tudom, hogy ez csak külsőség volt-e, vagy a lelki is boldog volt. Hiszem, hogy igen.)
Volt egy mondata, amit nagyon szívfacsaró volt számomra, s elgondolkodtató. Ha érted miért jó, ha nem akkor nem.
„Én bármit megtehetek, mert én bolond vagyok.” – mondta, s mindig nagyot kacagott.
Hol vagy kislány? Rég láttalak! Vigyázz magadra, s legyél nagyon boldog!
Szerintem NEM gonoszak. Legalábbis nem többen mint a fizikailag épp emberek. Talán csak tüskések lettek a korlátaiktól, eléggé frusztráló lehet úgy élni, érthető. Ráadásul ha nem kezelted őket értékes EMBER-ként akkor talán feléd jobban kimutatták a tüskéiket.
Azt a gondolatodat meg nem is lehet értelmezni, hogy talán a rossz természetük miatti büntetésképp kapták a fogyatékosságot, ilyen nincs:-))))
Ha én testi - szellemi sérült lennék, és ilyen mentalitással állna hozzám valaki, én is gonoszan viselkednék, mert az illető nem érdemel mást.
TE vagy a gonosz, ők csak válaszolnak a te tetteidre.
Szerintem is általánosítás az, hogy "gonosz" a legtöbb testi fogyatékos, bár a megkeseredettség - ahogy az egyik előttem szóló írta - jellemző rájuk. Van bennük egyfajta dac, "bezzeg"-ség: "Könnyű neked, így egészségesen!", de ezt nem mondanám gonoszságnak.
A második kérdésedre csak annyit: mi az, hogy "ilyen testet kaptak"?. Különbség van a született és a később lerokkant ember között? Mármint a gonosz jellem kapcsán.
Akkor konkretizálok. A testi fogyatékosok 70 százaléka, ha kap tőlünk valami anyagi támogatást, és ezt kevesli rögtön elkezd zsarolni. Mindig minden hülyeségért feljelentenek. Eddig egy volt aki valamire azt mondta, hogy köszönöm. A romák akikkel dolgozom, kifejezetten könnyen kezelhető, és szerethető emberek hozzájuk képest. Egy románál nagy a szeretet, és az indulat, de gonosszal aki örömből árt a másiknak, pláne valakinek aki segít rajta, olyannal még nem találkoztam. (most nem a betörésre, nem a kis stikliikre gondolok, hanem az általános hozzáállásra, mert ezek érthető anyagi okokból történek) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy akiknél ezt a gonoszságot tapasztalom azok általában férfiak. Tehát még egyszer nem általánosítok, de ha a szellemi fogyatékosok 90% aranyos, a hajléktalanok semlegesek, a romák meg problémásak és hangosak, de megérthetőek.
Akkor a testi fogyatékosoknál mi okozza ezt?
(hangsúlyozom, bennem semmi rosszindulat nincs, csak nekem velük gyűlik meg mindig a bajom) Egy sipítozó nyolctagú cigány család meg simán kezelhető, miután az ember három mondattal helyrerakja őket.
Hajléktalanok sajnos meg menekülnek az elől, hogy az ember segítsen. Ők kimondottan félénkek, és alázatosak.
A szellemi sérültek teli vannak szeretettel, és nekem csak pozitív tapasztalataim vannak velük, esetleg néha megszakadt a szívem.
Mondjuk lehet, hogy évekig elkövettem azt a hibát, hogy sajnáltam őket, és ezért előzékenyebb voltam velük. Sokszor úgy érzem, ők úgy érzik, nekik minden alanyi jogon jár mert testi hibásak.
Ismerem a véleményüket, és látom mennyire megbántódnak amikor mondjuk, hogy támogatok esetleg egy gyermeket, vagy bárkit akik nem ők, ilyenkor úgy állnak hozzá mintha meglopnám őket.
Az amúgy lehet, hogy tényleg a megkeseredés okozza náluk, de nem hiszem, hogy ezért örömmel kell fájdalmat okozni másik embereknek. Vagy mindennél feljelentéssel fenyegetőzni, mert más esetleg többet kapott mint ő.
Szóval ennek a fényében kérnék válaszokat az eredeti kérdésre. Még egyszer nem általánosítok, csak a saját tapasztalataimról beszélek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!