Az evolució mindent megmagyaraz ?? vagy leteznek szürke zónák ?? Mint pl. az élet keletkezése, makroevolúcios átmenetek, tudat és intelligencia kialakulása stb.
"hogy az aminosavakból bizonyos feltételek mellett fehérjék, "
Szóval fehérjék képződtek. Azok nem sejtek.
"a nukleotidok alkotóiból pedig nukleinsavszerű molekulák képződnek (2. ábra)."
Szóval nukleinsavszerű molekulák képződtek. Azok sem sejtek.
" Sőt, az ilyen oldatokban burokkal határolt, elkülönülő egységek alakultak ki, amelyek valamelyest a sejtekre emlékeztettek"
Szóval valamelyest sejtre emlékeztető egységek alakultak ki. Nem, azok sem sejtek.
Szóval nem, az általad idézett forrás szerint sem hoztak létre az ősi földi körülményeket szimulálva új sejteket.
"A forrás amiből idéztem egy 12. osztályos biológiatankönyv."
Melyik biológiatankönyv???
"Szóval valamelyest sejtre emlékeztető egységek alakultak ki. Nem, azok sem sejtek."
Ugye nem gondolod hogy a mai sejtek picit is hasonlítanak a legelső "sejtekhez"? Azoknak még nem volt elhatárolt sejtmagja többek között. Ennyi erővel azt is mondhatnád hogy az ősemberek nem is voltak emberek mivel nem hasonlítottak a mai emberekhez.
De most kapaszkodj meg, ha évmilliárdokat adnánk nekik, akkor se néznének ki úgy mint a mai sejtek, mivel valószínűleg a megváltozott körülmények miatt teljesen más irányba menne el az evolúciójuk. Persze elérnének egy olyan fejlettségi szintre mint az emberek, de közel se hasonlítanának egy emberre. Tudom, nehéz ezt elhinni, de az evolúció így működik. Folyamatos véletlenszerű mutációk és ha jó mutáciö akkor marad, ha rossz akkor kihal.
"Ugye nem gondolod hogy a mai sejtek picit is hasonlítanak a legelső "sejtekhez"? Azoknak még nem volt elhatárolt sejtmagja többek között. "
Szép szalmabáb, hiszen sehol nem állítottam ilyet.
"De most kapaszkodj meg, ha évmilliárdokat adnánk nekik, akkor se néznének ki úgy mint a mai sejtek, mivel valószínűleg a megváltozott körülmények miatt teljesen más irányba menne el az evolúciójuk. Persze elérnének egy olyan fejlettségi szintre mint az emberek, de közel se hasonlítanának egy emberre. Tudom, nehéz ezt elhinni, de az evolúció így működik. Folyamatos véletlenszerű mutációk és ha jó mutáciö akkor marad, ha rossz akkor kihal."
Nagyon szép leírás, kár, hogy teljesen irreleváns. (De azért köszi, hogy meg próbálsz elmagyarázni olyan dolgokat, amikkel tisztában vagyok.
De hadd próbáljak meg még egyszer segíteni az értő olvasásban:
valamelyest sejtekre emlékeztető egységek ≠ sejtek
Úgy látszik hogy nem értetted meg amit írtam, fussunk neki mégegyszer. Ha így se megy, feladom.
Képzeld el, hogy egy sejt olyan, mint egy kis házikó, amiben sokféle dolog van, például ablakok, ajtók, bútorok és egyéb eszközök, amik segítenek neki működni. A mai sejtekben rengeteg ilyen „dolog” van, amik mind különböző feladatokat látnak el, például az öröklődő információt tároló DNS, apró „erőművek” (mitokondriumok), amik energiát termelnek, és más részek, amik segítenek a sejteknek a növekedésben és szaporodásban.
Az első sejtek viszont csak egy nagyon egyszerű sátrak voltak. Nem voltak még bennük annyi különféle részecske, és nem voltak olyan összetettek. Mégis, ezek is sejtek voltak, életben maradtak és szaporodtak. Idővel a sejtek egyre bonyolultabbá váltak, és elkezdtek különféle részeket tartalmazni, amik segítettek nekik jobban működni, és így fejlődtek ki a mai bonyolult sejtek.
Szóval bár az első sejtek nem hasonlítottak annyira a mostaniakra, mégis sejtek voltak, mert volt egy alapvető szerkezetük, ami lehetővé tette számukra az életet.
Hiába mondogatod hogy de hát a sátor nem is ház, igazából annak a kezdetleges formája ami emlékeztet a mai házakra mivel hasonlóak a részei és a feladata.
Nagyon cuki a hasonlatod. Ha nem lenne biológus végzettségem, még talán lenne is valami haszna a számomra.
De tudod mit: én is megpróbálom még egyszer.
valamelyest sejtekre emlékeztető egységek ≠ sejtek
A te hasonlatoddal élve: te egy kartondobozra próbálod rámondani, hogy az ház.
(Mellesleg megjegyzem, még mindig nem sikerült megmondanod, melyik tankönyvből idéztél...)
#8 Azokat úgy hívják, hogy koacervátumok. Valóban a tudomány jelenlegi állása szerint az élőlények előfutára lehetett ez az állapot, de ez önmagában nem élőlény és nem is sejtes felépítésű.
Hogy mindent magyaráz-e az evolúció? A bécsi szelet receptje leírja, hogy hogyan kell összeszerelni a marhát? Nem, mert alapvetően nem az a célja. A biológiában vannak olyan jelenségek, amiknek leírása nem az evolúciós elmélet feladata. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy ezeket nem tudjuk, csak nem ehhez az elmélethez kapcsolódik, nem ennek a területnek a tárgya.
A tudat és az intelligencia kifejlődése a kefalizáció jelensége, egyre több idegsejt között egyre több kapcsolat jött létre, egyre bonyolultabbá vált az agy. Az intelligencia kialakulása nem úgy történt, hogy "És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság", hanem egy hosszú folyamat eredménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!