Az evolució mindent megmagyaraz ?? vagy leteznek szürke zónák ?? Mint pl. az élet keletkezése, makroevolúcios átmenetek, tudat és intelligencia kialakulása stb.
Mindent megmagyaráz.
Ahogy nekünk sem valami szellemi lényünk van, hanem tudatunk. A tudat pedig atomokból van. A tudat vagyunk mi. Mindenünket az agyunk tárolja. Ha az agy meghal akkor szerinted velünk mi lesz?
Az evolúció nem az élet keletkezéséről szól. Arra van külön magyarázat, csak még nem teljes.
Az életet magát megmagyarázza az evolúció, de volt szerepe a véletlennek is.
Nem tegnap kezdtem a pályafutást, tudatlan fiatalként még ilyen hinduista, buddhista, krisnás témákkal is összefutottam, ezek akkoriban szivárogtak be az országba, a nyitás idején.
Mélyen persze nem hatott meg, de el lehetett játszani a reinkarnáció gondolatával, meg ezekkel a sok ezer éves Védákkal, hogy hűha, mik vannak.
De ezeket kinövi az ember és rájössz, hogy akkora marhaságok, mint egy indiai Szent Tehén.
A vallások ájtatos világa is vicckategória már. Ahogy komoly képpel magyarázzák a Bibliát, hol élnek egyesek...
Egy van, aki kiállja szerintem minden idők próbáját ő pedig "Szent Darwin", aki nagyon belecsapott a lecsóba.
Amit pedig ő nem fejezett be, azt azóta is kutatja például az evolúciós pszichológia tudománya, amit lényegében Darwin alapozott meg és sorra mindent alátámasztanak, tisztán, logikusan.
"Az evolució mindent megmagyaraz??" Nem, de nem is ez a dedikált célja. Van a szabályrendszernek egy értelmezési tartománya, azon belül elég jól leírja a folyamatokat.
"vagy leteznek szürke zónák ??" Az evolúciókritikusok szerint igen, vannak olyan specifikus részei a Darwin-féle modellnek, amiket a modell nem tud megmagyarázni. Ez persze a kiválogatódást, mint mechanizmust nem vonja kétségbe.
"Mint pl. az élet keletkezése," Igen, az első hozzászóló is ír erről. "makroevolúcios átmenetek," Nem, ezek sem világosak teljesen még.
"tudat és intelligencia kialakulása" A tudomány e fenomének még a definícióval is adós.
Hadd kérdezzem meg, h ezt a kérdést miért az ezotéria kat.-ban tetted fel? Itt nem olyan válaszolók fordulnak elő, akiket a világnak az a része érdekel, amit a darwini evolúció magyaráz.
"Az evolució mindent megmagyaraz ??"
Mindent éppen nem, de az élővilág fejlődését, az élőlények tulajdonságainak kialakulását elég jól magyarázza.
"Mint pl. az élet keletkezése"
Ahogy előttem is írták, szigorúan véve nem foglalkozik az evolúcióelmélet az élet keletkezésével. De egyébként vannak olyan evolúcióbiológusok, akik ezzel a témával foglalkoznak. (Például Szathmáry Eörs.) Még nem tudjuk pontosan, hogyan alakult ki az élet, ez egy jelenleg is kutatott téma.
"makroevolúcios átmenetek"
Nem tudom pontosan, mire gondolsz, de ha az élővilág nagy változásaira, akkor igen.
"tudat és intelligencia kialakulása"
Még nem tudjuk, hogy pontosan hogyan hozza létre az agy működése a tudatot és az intelligenciát (bár már azért elég sok mindent tudnak erről a témáról is). Így azt sem tudjuk, pontosan hogyan alakultak ki az evolúció során. De igen, minden bizonnyal ezek is az evolúció során alakultak ki. Például az emberi intelligencia fejlődésében tudjuk, hogy fontos szerepe volt a prefrontális kéreg evolúciós fejlődésének.
"Már a tudósok képesek élettelen anyagból élő egysejtűt létrehozni, azzal hogy őskori mélytengeri vulkáni körülményeket szimulálnak."
Nem, még nem voltak ilyenre képesek.
""vagy leteznek szürke zónák ??" Az evolúciókritikusok szerint igen, vannak olyan specifikus részei a Darwin-féle modellnek, amiket a modell nem tud megmagyarázni. "
Az lehet, hogy vannak ilyen kritikusok, csak milyen alapon állítják ezt? Mert tudományos igényű megkérdőjelezésről nem tudok.
(Illetve megjegyzem, biztos nem a modellnek vannak olyan részei, amit a modell nem tud magyarázni.)
"A laboratóriumi kísérletekből az is kiderült, hogy az aminosavakból bizonyos feltételek mellett fehérjék, a nukleotidok alkotóiból pedig nukleinsavszerű molekulák képződnek (2. ábra). Sőt, az ilyen oldatokban burokkal határolt, elkülönülő egységek alakultak ki, amelyek valamelyest a sejtekre emlékeztettek. Az első sejtek kialakulásához vezető kémiai folyamatok összességét kémiai evolúciónak nevezzük."
Köszönöm, hogy megerősítetted az állításomat. (Bár megjegyzem, az idézet forrását illene feltüntetni.)
Pont hogy cáfoltalak 9-es. Pontosan leírták és reprodukálták az első sejtek kialakulását.
A forrás amiből idéztem egy 12. osztályos biológiatankönyv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!