Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Hogyan lehet elérni a teljes...

Hogyan lehet elérni a teljes megvilágosodást? Amit Gautama is elért.

Figyelt kérdés

2020. nov. 28. 09:00
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

A TM sem visz el a megvilágosodás állapotához. Az "csak" egy nyugalmi állapotba.

"Szerintem el lehet érni intellektuális megértéssel "

Nem lehet elérni, hiszen a teljes megvilágosodás, túl van a gondolatokon. Ez az elmélet a théraváda szerzeteseknél is felmerült, amivel elérhető az Arhant-ság, de még az sem a teljes megvilágosodás.

Gautama mielőtt elérte a megvilágosodást, két vándorló szerzetes megtanította neki a 4 anyagi és 4 anyagtalan dzshánát. Mikor leült meditálni, végigment a dzshánákon, majd visszaemlékezett az előző életeire, majd mások életeire, így tudatosult benne a karma, a karmából, szamszárából való kilépés.

Tehát a dzshánák, fontos szerepet töltenek be a tudatosodásban, belátásban.

Elvileg a 9 dzshána a nirodha samadhi.

Utána érné el (felismerés, belátás, tudatosodás), a teljes megvilágosodás. Tudatosulva a születés/halál körforgása, ebből való kilépés.

2020. nov. 28. 20:55
 12/14 A kérdező kommentje:

Elvileg a 9. dzshána a nirodha samadhi.

Utána érné el (felismerés, belátás, tudatosodás), a teljes megvilágosodás, kilépve a születés/halál körforgásából.

2020. nov. 28. 20:57
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

A megvilágosodás az, amikor ráébredünk hogy nincs aki megvilágosodhatna, mert ami valójában vagyunk, AZ maga az örök figyelem, aminek a "terében" a létforma születik, majd a létformában létrejön az önazonosság hogy én ez a test vagyok, xy-nak hívnak, ekkor születtem, erre neveltek, ezt tanultam, ezen tudás halmazának birtokosaként, énként létezünk és a testi formával azonosítjuk magunkat, majd bekövetkezik a testi halál és a figyelem terében csak egy életnyi érzés halmaza marad amivel azonosságba kerülhetünk, mert testünk addigra már nincs, tehát egy életnyi érzéssel azonosságot megélve a világi vágyak és elutasítások, újra az anyagi létbe vonzzanak egy leszületésbe, ezt nevezik tudatlanságnak és a szamszára körforgásában való bolyongásnak, mert nem ismerjük fel hogy ami vagyunk, az maga az örök időtlen figyelem, amiben születés és elmúlás követi egymást.

Nem igazán lehet leírni módszert, hogy miképpen ébredhetünk erre rá, de a ki vagyok én gondolat mélyreható vizsgálata elvezethet a forráshoz ami valójában vagy. Viszont ha a figyelmünk a világi vágyak által megosztott, akkor nem lesz elég mélyreható a vizsgálatunk, és csak elvárásokban és elképzelésekben találjuk magunkat, tehát teljes önátadás szükséges a ráébredéshez, de valójában amit átadunk az a múlékony forma én ez a test vagyok önazonossága, és ami marad, az az örök figyelem jelenléte.

Tehát amire ébredünk az nem egy új dolog, mindig is AZ voltunk, örök időtlen figyelem, anyagtalan lét tudomás, örök vagyokság, minden címke nélkül hogy ki és mi vagyok, ürességnek is nevezik, amiben a létforma is maga az üresség, még ha formát is vett fel egy időre. Tehát az összes gyakorlat oda vezet, hogy magát a gyakorlót átadjuk, és ami marad, az az örök valóság tudomása, figyelme. A spirituális út és az utazó illúzió, de mégis utaznunk kell hogy erre ráébredjünk, ez egy paradoxon, és egyben az univerzum poénja is.

2020. nov. 29. 07:10
 14/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2020. nov. 29. 08:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!