Kezdőoldal » Ezotéria » Parapszichológia » Amit látsz, azt el is hiszed?

Ozmium42 kérdése:

Amit látsz, azt el is hiszed?

Figyelt kérdés
2016. márc. 25. 02:12
 1/7 A kérdező kommentje:

Pontosítás: amit közvetlenül a szemeddel látsz...

Nem arra vagyok kíváncsi, hogy elhiszed-e, ami a tévében vagy a photoshoppolt képeken, manipulált videókon van.

2016. márc. 25. 02:14
 2/7 anonim ***** válasza:
Ha kizárt az érzékcsalódás, hallucináció lehetősége, és más magyarázat nincs rá, akkor megpróbálom újra előidézni, vagy megkeresni a jelenséget. Ha sikerül, akkor már mindegy, hogy hiszek e benne vagy sem.
2016. márc. 25. 07:24
 3/7 OneEntity ***** válasza:

Miért gondolnám azt, hogy amit látok, az nem valós?

Miért gondolnám azt, hogy amit látok, az az, aminek látni vélem?

Amit látok, az létezik. Ébren, vagy álmomban, tiszta fejjel, vagy hallucinálva.

2016. márc. 29. 16:46
 4/7 anonim ***** válasza:
Nem feltétlenül. Pl. a nagyon rövid ideig vagy extrém körülmények, rossz látási viszonyok között látott dolgokat az agy kiegészíti valamire, de lehet, hogy téved. Az ilyen látvány a fantázia szüleménye lehet. Még ha nem is haluzol, pl egy marhanagy pusztaságban a déli bábban mindenfélét lehet látni, de jó eséllyel rosszul látod. Miért hinnél el olyat, amit rosszul látsz?
2016. márc. 30. 11:39
 5/7 anonim válasza:
A déli bábokkal vigyázni kell, de a hajnaliak meg az alkonyatiakkal nincs gond.
2016. ápr. 1. 08:51
 6/7 anonim ***** válasza:

"Miért gondolnám azt, hogy amit látok, az nem valós?"

Miért gondolnád azt, hogy amit hallasz, az nem valós?

Márpedig elég sok "hangokat halló" ember létezik, akiket mindenki őrültnek gondol.

2016. ápr. 11. 17:45
 7/7 OneEntity ***** válasza:

Mi a látás, és mi a hallás? Ki a látó, ki a halló?

Ha egymás mellé állunk, te meg én, és ugyanazt a kocsit figyeljük, mi a közös abban, amit látunk?

Az elektromágneses hullámok (fény) beleütköznek a kocsi felületeibe, majd onnan visszapattanva a szemünkbe jutnak. Áthaladnak az ideghártyán a fotóreceptorokig, a továbbmenő jelek a látóidegen keresztül tovább a neuronokig, ahol az ingerületbe hozott jelek a látókéreg felé indulnak. Ezek a folyamatok nagyban függnek a látótól, tehát a látás függ a látó szervi felépítésétől. Innentől fogva biztos, hogy te és én soha nem látjuk ugyanazt.

A látás körülményeit befolyásolják továbbá a térbeli és időbeli helyzetünk, és mivel egyszerre egyidőben ugyanazon térrészt nem tudjuk ketten elfoglalni, ezért megint csak biztos, hogy te és én soha nem látjuk ugyanazt.

Kicsit másképp látja minden ember a színeket, a formákat, az árnyékokat, mindent. Sőt, mivel látó nélkül nincs látás, ezért a látás valójában részben biztosan megegyezik a látóval, azaz a látó része maga a látás folyamatának. Ugyan ez igaz a hallásra is.

A "hangokat halló" embert miért gondoljuk őrültnek? Azért, nincs objektív forrása a hallásának?

Az érzelmeknek sincs objektív forrása, tehát minden ember, aki érez, őrült? Sőt, aki gondolkodik, az is őrült?

Vagy azért, mert csak ő hallja a hangokat, senki más? Az én belső beszédemet is csak én hallom, tehát én is őrült vagyok?

Mik azok a megdönthetetlen érvek, amik alapján egyértelműen el tudod dönteni, hogy amit látsz, az nem a valóság? Tulajdonképpen mi is a valóság?

2016. ápr. 28. 14:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!