Kezdőoldal » Ezotéria » Parapszichológia » Éjjelente mindig úgy alszom...

Éjjelente mindig úgy alszom hogy megy a tv. Nem bírok sötétben aludni, nem bírom ki hogy ne lássam a tárgyakat amik körülvesznek, nem bírok csendben sem elaludni.26 éves korom ellenére. Volt már valakivel hasonló?

Figyelt kérdés
Egyszer pár éve a barátnőmmel aludtam, a tv ment szokás szerint. Éjjel arra ébredtem hogy a tv lekapcsol (mert ha nincs adás 5 perc után automatikusan kikapcsol) elnéztem a szobám ajtaja felé és egy fekete csuklyás alak fordult ki a szobám ajtaján, csukott ajtónál ... most is ráz a hideg ahogy írom ezt... Nem álmodtam mert a barátnőmet is keltegettem hogy mit láttam... vajon mi lehetett ez?
2012. márc. 20. 06:50
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:

Szerintem még félig álomban voltál mikor láttad az alakot. Valószinűleg az álomesemények hatására fel voltál húzva, és valami egyébként megmagyarázható dolog tűnt sötét alaknak. Ébredés után rám párszor a kintről beszűrődő kocsik fénye hozta a frászt. Hirtelen nem tudtam, hol vagyok, és rögtön ufóinvázióra gondoltam :D

A sötétség fura dolog, hiszen minden ugyanúgy van mint nappal, csak kevesebb foton érkezik a szemedbe. A félelem az ősidőkből származik, mikor még éjjeli ragadozók keserítették az életünket. Valószinűleg a gyerekek nagy része is emiatt parázik. Meg a sok ostoba "sikoly" meg hasonló filmek miatt ugye.

2012. márc. 25. 12:03
 32/35 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

A kérdésedet rakhattad volna az Egészség főtémába is, de eléggé átfedné a két témát, szóval nem baj, hogy itt van.

Az, hogy csak így tudsz elaludni azzal semmi gond, sok embernél tapasztalható, hogy a munkája vagy csak az időtöltése miatt fizikailag jobban kifárad, viszont szellemileg már kevésbé. Egy ilyen állapotban el tudsz könnyen aludni, viszont ilyenkor nagyobb a valószínűsége a rémálmoknak, illetve a hallucinációknak.

Az emberi, vagyis inkább az emlősök agya sokkal aktívabb alvás közben, mint a nappali időszak átlagában. Persze amikor töröd a fejed valamin nagyon ébren, akkor lehet aktívabb, de általában sok minden úgy csinálsz, hogy észre sem veszed, mint pl a járás, stb, mert reflexek és beidegződések segítik a rutinos feladatokat. Ezért van az, hogy amikor elkezdesz számítógépen dolgozni, akkor pötyögsz, majd 1-2 év után már csukott szemmel írsz. Hozzászoksz a dolgokhoz.

Szóval az agy. Biztos tudod, hogy az agy egy sok kettős állományú, sok lebenyes szervünk, ami rengeteg oxigént és energiát (atp) használ fel. Alvás közben az agyad úgy üzemel, mint egy könyvelő, vagy gondnok. A rövidtávú memóriája egy embernek általában maximum 60 órányi emlékezet eltárolására használható, utána már annyira felborul a szervezeted, hogy hányás, rángások, ájulás lép fel. Ez persze kitolható, vagy csökkenthető is. A rövidtávú memóriád nem más, mint a nappal átélt összes esemény, pontosítva az ébrenlét alatt átélt összes esemény tároló helye. (Kb úgy képzeld el, mintha egy kis memóriamodul lenne, ami 60óra felvételt tud tárolni, utána megtelik.) Alvásra az embernek több dolog miatt is szüksége van, az egyik a pihenés, a mozgatóizmok, szervek pihenési státusza. Ez arra jó, hogy a fáradt lábad kipihent legyen másnapra. Az izomláz is azért csak másnapra alakul ki, mert alvás közben nem az izmok kapnak sok oxigént, hanem az agy (ráadásul csökkent szívverés, lassabb légzés mellett!), és ezért az izmokban tejsav termelődik, persze ami mozgással (tehát oxigénbevitellel) könnyen üríthető, bontható. A másik szerepe az alvásnak, ami a te témádhoz a legjobban kapcsolódik, az nem más, mint a fent említett rövidtávú memóriádból a hosszútávú, emlék memóriába való információ átvitel. Az ember minimális alvásszükséglete 5 óra, de izoterm körülmények között, tökéletes nyugalomban (csendben és sötétben) (mint egy barlang például) az ember akár 16-20 órát is tud aludni, úgy, hogy nem érzi meg. (Sokak ezért tudtak megmenekülni a barlangászok közül, vagy a bányászok közül).

Ha ezt az egészet leegyszerűsítem, akkor képzelj egy egy termet. Ez az első terem, ez a rövidtávú memóriád. Amikor ébren vagy, itt rengeteg információ gyűlik össze kémiai kötések által (eléggé bonyolult téma, nem megyek bele). Ez a terem kaotikus, rendezetlen, mint egy régi garázs, ahova csak be van dobálva minden. Amikor elalszol, a terem kapuja lezárul a külvilág felől (legalább is normális esetben - pl ezért tud vki nyitott szemmel aludni), viszont kinyílik egy másik kapu, egy másik szobába. Megkezdődik az átpakolás, az első teremből egy kisebb szobába rendeződően pakolnak dolgokat. Mivel az agyad megjegyzi, hogy a falevél zöld(tegyük fel h nyár van), az első teremben kb többszáz vagy ezer információ van erről. Ezek kiszelektálódnak, és a szobába csak annyi kerül be, hogy a falevél zöld. Ezért elég egy kisebb szoba is erre. Ez egy köztes dolog(szoba), az átpakolásnál nem történik más, mint a kémiai kötések bontása-építése, ami rengeteg energiát használ fel, közben sok olyan anyag bontódik el, ami információ volt. Ebben a fázisban, mivel az agy neuronszerkezete összetett, ezért kapcsolatban áll egymással az agy sok-sok része. Tehát amikor álmodsz, akkor álmodhatsz erről. Ilyenkor az érzékelő rész kinyílik és információkat vesz fel, akár a látásért felelős rész és aktív lehet, de ebben a fázisban még kevésbé.

Itt továbblépünk, a kis szoba megtelik, az első terem kiürül, kivéve ha álmodsz, mert akkor oda rakódik be az álmod. (ezért van az, hogy az álmodból felkelve könnyebb felidézni mit álmodtál mint máskor). Az első terem benne az álommal zárva lesz, a szoba viszont továbbnyílik a főterembe, ahol az összes emléked van. Ezt képzeld el egy hatalmas könyvtárnak, ahol a rengeteg információ megtalálható, van ami aktívabban, van ami porosan. (Ezt a tárhelyet nevezzük a fő, azaz a hosszútávú emlékező központnak. A poros részek tudása akkor kerül elő, ha nagyon koncentrálsz, és többnyire azért is van az a jelenség, hogy nem jut eszedbe valami szó, amit tudsz, és rágódni kell rajta - le kell porolni.) Nos a kis szobából a nagy könyvtárba a sok információ bekerül, ami már egyszer bent van, az itt törlődik, hogy feleslegesen ne foglaljon helyet, ami meg nincs itt az kategórizálódik valahogy, és szintúgy kémiai kötés bontás-kialakítás alapján eltárolódik a hosszútávú memóriádban. (Az orvostudomány mai álláspontja alapján az emberi agy tárolókapacitása 3-8 terrabájt méretűre becsülhető). Mivel ebben a lépésben az összes emléked aktív, ezért ekkor álmodhatod a legabszurdabb dolgokat, még olyan dolgot is, aminek köze sincs az előző napodhoz. Egy EEG is nagyon aktívnak mutatja ilyenkor az agyad. Itt van tehát a második álomképzési időszak, erre az álomra viszont jobban emlékszel általában. Persze ez az álom is bekerül az első terembe.

Persze így, hogy az első terem zárva, kevés információval, az álmok emléke elveszhet, ekkor vagyunk kb 5 óra alvásnál. Ha többet alszol, vagy kicsivel máshogy üzemel az agyad, akkor a két ajtó nem záródik és az álmok a kis terembe kerülnek, majd a könyvtárba, ahol emlékként maradnak meg. Ez főleg a visszatérő álmokra igaz. Mivel alvás közben a látás, szaglás, hallás is aktív, ezért az alvási plusz információk keveredhetnek akármilyen abszurd álommal is. Ha teszem azt felriadsz arra a zajra, ahogy a tv kikapcsol és a képernyő furcsa halk zajt ad ki ilyenkor, akkor a kavargó információk, vagy az átíródó információk akár a látóidegekhez is kerülhetnek (mint egy pillanatnyi sokkhatás) és ekkor hallucinálhatsz. Ez az emberek kb 85%-ával megesik élete során, de ebből kevés ember emlékszik is a hallucinációra. (Nekem pl kiskoromban volt egy ilyenem, hogy amikor még nem tudtam úszni, a víz alatt ébredtem és nem kaptam levegőt, csak miután ittam egy kis vizet az éjjeli polcon lévő üvegből...furcsa mi? :D)

Szóval amit láttál az nem természet feletti, hanem átlagos dolog, de ha félsz tőle, akkor gyakoribb lesz, mert öntudatlanul is tudod a testedet sok mindenre kényszeríteni. Egy bepánikolt ember ereje is nőhet akkorára, hogy saját maga se fogná fel.

Ha nagyon zavar a jelenség, akkor fordulj dokihoz, alvásvizsgálat, pszihológiai vizsgálat...stb, kivizsgálnak és megmondják mi a bajod. Lehet, hogy csak szimplán stresszes az életed, erre javaslok, szedj egy kis magnéziumot B6 vitaminnal, esetleg egyél banánt(kálium).

A legrosszabb az lehet, hogy egy enyhe nyugtató-altatót kapsz amit beveszel lefekvés előtt és alszol szépen 7-8 órát.

Remélem kérdésedre kimerítő válasz adtam, ha mégsem, csak kérdezz, vagy írj pm-et, válaszolok rá.

További szép napot!

- Blueskin -

2012. márc. 29. 17:34
 33/35 anonim válasza:
100%

Blueskin: Ezt mindenki köszöni szerintem nagyon jó, hogy leírtad sok mindent megmagyaráztál. :) Ment is a zöld kéz.

Amit te láttál az is érdekes. Mi történt volna, ha nincs ott az a víz?

2012. ápr. 4. 07:56
 34/35 anonim ***** válasza:
Én mikor még kisebb voltam simán kikapcsoltam a Tv-t... de most már nem megy! :D Mindig ha sötétben vagyok, akkor rögtön jön a kaszás (beképzelem). Na utána arra gondolok, hogy ez csak egy szín. Ha eddig nem jött elő, akkor most se fog. A sok Bloody Mary meg efféle bar*mságok tényleg ártanak. Na, ilyeneket nem nézek!
2012. ápr. 9. 11:33
 35/35 A kérdező kommentje:
Blueskin! Köszönönöm a részletes leírásod :)
2012. ápr. 24. 05:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!