Kezdőoldal » Ezotéria » Mágia, okkultizmus » Jól gondolom, hogy a pszicholó...

Jól gondolom, hogy a pszichológiai imaginációs-meditációs módszereknek van közük azokhoz a módszerekhez, amiket mágiának neveznek?

Figyelt kérdés

Csináltam ilyesmit pszichológusnál terápiában, és olyan ember vezetésével is, aki mágiának hívta. Lényegében még a képek is hasonlóak voltak, erdő, nyugodt hely, megtisztulás, a problémákra fókuszálás és azok feloldása (a pszichológusnál belső képekben, a mágusnál őáltala adott tisztító képekben).

A terapeuta magyarázata az volt, hogy azért működik a módszer, mert amit elképzelünk, azt az agyunk nem tudatos része úgy veszi, mintha valóságos lenne, így lehet hatni az emlékekre, a tudatalattira, a berögzült, káros mintákra. Ez hihető, logikus, tudományosan bizonyított.

DE.

Akkor hogyan lehetséges, hogy bizonyos mágiák hasonló elven működnek, és nem csak az egyénre hatnak? Gondolok itt a sokszor megkérdőjelezett "bevonzásra" (ami még akár magyarázható is azzal, hogy tudat alatt tenni kezdünk a bevonzás tárgyáért), bizonyos személyekkel való telepatikus kommunikációra meditációs állapotban, vagy akár a komolyabb dolgokra, pl egy szerelmi kötésre, vagy másoknak közvetlenül ártó dolgokra?

Bocsánat, ha nagy a kavar a fejemben, de nem tiszta nekem ez az egész. Nem vagyok sem hívő, sem szkeptikus, valamiféle "hiszem azt, amit átélek"-agnosztikus vagyok jelenleg, ez bármelyik irányba mozdulhat.

2015. szept. 4. 06:14
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

"Kizárt, mivel a materializmus az egyetlen működő dolog."

Egy világnézet nem tud működni. Nem azt mondom, hogy nincs alapja, hanem azt, hogy elégtelen, és rengeteg olyan jelenség van, amely ellentmond annak, hogy ez legyen a teljes és egyetlen világkép.

"Ha szerinted nem így van, bizonyítsd be, vagy maradj csöndben."

Nem az én dolgom bebizonyítani a materializmuson kívül eső dolgokat, de ne aggódj, természetszerűleg nemsokára be fog következni.

2015. szept. 5. 12:31
 12/12 anonim ***** válasza:
Ha a materializmus működne, akkor mindenki abban hinne, az lenne az egyetlen nézet, mivel mindenre lenne magyarázata, mindenről tudná hogyan működik, és egy eseményből előre tudni lehetne mi következik belőle. Erről viszont nincs szó. És nem csak a primitívnek tekintett népek nem ismerik el abszolútnak, de még sok neves kutató, orvos, és a fejlett nyugati világ legalább fele sem. Ugyanis a nyugati világban is nagyjából 50% körüli a vallásos, vagy más módon nem materialista emberek aránya. Persze a vallások, és filozófiák sem lehetnek abszolút érvényűek, mert akkor ugyanaz lenne rájuk jellemző, mint amit a materializmusról mondtam. Mindenre magyarázat lenne. Mivel egyik fél sem képes mindent teljesen megmagyarázni, így egyiket sem lehet működőnek, és abszolútnak tekinteni. Ez egyszerű logika.
2015. szept. 5. 13:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!