A "tudományos" retorikával félrevezetik az emberiséget, hogyan várhatjuk el, hogy éppen az ezotéria területén állítsanak igazat a tudósok?
Zoltánkvantumfizikus kérdése :
Gyakran hallani szkeptikusoktól, hogy noha/ha van tudományos bizonyíték, arra hogy a tudat teremti a körülöttünklevő világot a telepátia is részben (nem egzaktúl) igazolható és sok ága az ezotériának. Azt hogy nem földi technikájú repülő tárgyakat detektáltak (tudományos film forgatásán) és ebből kifolyólag a cseh tudományos akadémiai tudósa elismerte, hogy ez nem földi jármű, azaz vannak UFÓk stb. Akkor miért nem beszédtéma a médiában ? Miért nem olvasod napi szinten a fősodrású médiában, csak az olyan híreket, amikre pusztán egy szűk agymosott réteg érdeklődik pl Seherezádé nyerte a Való világ 3-mat és pongó jólaludt.
Ez egy igen jó kérdés !...komoly létjogosúltsága lenne ugyanis ezeknek a modern tudományos eredményeknek a népszerűsítésében. Magam erre azt szoktam válaszolni, hogy a pénz működteti a világot, az szabja meg mit kutassunk és sajnos tudós kollegáim is 10-ből 9-szer nem azt fogja kutatni, ami erkőlcsileg helyes az emberiség szempontjából, hanem amiből hosszú és rövid távon pénzt lehet kicsikarni !!!!!
Sajnos mi sem vagyunk jobbak az átlagembereknél. Persze ilyenkor jön az összeesküvés vádja és nem folytatom, mert tudjátok a forgatókönyvet. Innen az adott kérdéskörbe való vita helyett az általános tudományos retorika kontra ezotéria kerül napirendre, hogy ezzel befolyásoljanak minket, embereket. Mint esetünkben is.
*
Ez egy újabb érdekes esete ezeknek az előbb vázolt esetnek, amikor a tudósok szándékosan tévesen állítanak dolgokat, amelyek hamisak vagy semmi tudományos bizonyíték sincsen rájuk és az aktuális tudomány annak ellenkezőjére ismer példákat...
*
"Az izotóniás italokat ma sokan a sport elengedhetetlen kellékeként isszák, és attól félnek, hogy nélkülük a szervezet kiszárad, végzetesen felborul az elektrolit-egyensúlya, vagy romlik a sportteljesítmény. Pedig ez korántsem volt mindig így: a mára milliárdos üzletág a hetvenes években még sehol nem volt – és utána is csak azért, mert rengeteg pénzt költöttek "tudományos" kutatásokra"
"A sportitalok vagy izotóniás italok piaca egy 2011-es becslés szerint 2016-ra eléri a kétmilliárd dolláros forgalmat."
"A nyolcvanas évek előtt egyáltalán nem volt olyan evidens, hogy szomjoltásra nem a víz a legmegfelelőbb. Sőt: tornaórán és edzésen nemhogy sportitalt, de még vizet sem volt szabad inni edzés közben. Ez nemcsak az edzésekre volt igaz: a hetvenes években még a maratoni futókat is lebeszélték a vízfogyasztásról, mert attól féltek, hogy lelassítja őket."
"Ehhez az kellett, hogy az üdítőt gyártó cég, karöltve az első ilyen italt kitaláló nefrológus, Robert Cade munkahelyével elképesztő mennyiségű kutatást finanszírozzanak. A sajátos módon megtervezett kísérletek, illetve a sajátosan értelmezett kutatási eredmények sulykolásával evidenciává tették azt a – hamis – elgondolást, miszerint a minimális dehidratáltság is tragikus hatású a sportteljesítményre nézve.
A sportitalok kommunikációjában pontosan ez a tudományos retorika volt az, ami az elképesztő népszerűséget meghozta. A nagy sportitalmárkák forgalma semmi máson nem múlik olyan nagyon, mint a hitelességen, és a „tudományos” retorikán. Ehhez pedig szükség van a kellő mennyiségű kísérleti eredményre, amik akkor a legjobbak, ha nem zavarnak bele mindenféle független tudósok. Nem véletlen, hogy a Gatorade-nek is, és a Lucozade-nek is van saját tudományos akadémiája (Gatorade Sports Science Institute, Lucozade Sports Science Academy)."
" Vagy említhetjük például az American College of Sports Medicine-t is, amelyik 1992-ben negyedmillió dolláros adományt fogadott el a Gatorade-től. Négy évvel később kiadták a „nulla % dehidratáció” doktrínát, ami – nem fogják elhinni – arról szólt, hogy minden sportolójuk igyon annyit, amennyit csak bír, különben ki fog száradni"
Akit bővebben érdekel itt elolvashatja a részleteket : [link]
a „tudományos” retorikával félrevezetik az emberiséget, hogyan várhatjuk el, hogy éppen az ezotéria területén állítsanak igazat a tudósok ?
LOL, Zoltán, ebben már annyi troll-csavar van, hogy követni sem könnyű!
Szép munka, jót röhögtem, 7/10 (sosem adtam még ilyen jó pontot!)
"A sajátos módon megtervezett kísérletek, illetve a sajátosan értelmezett kutatási eredmények sulykolásával evidenciává tették azt a – hamis – elgondolást, miszerint a minimális dehidratáltság is tragikus hatású a sportteljesítményre nézve. "
Hát, én nem adok 7 pontot de 5-öt sem. Önkényesen mond ki a cikk akkora megalapozatlan hülyeségeket, hogy fáj. Hogyan lehet egy kutatási eredményt sajátosan értelmezni? Nőtt a teljesítmény vagy nem? Szerintem elég egyértelmű az eredmény.
"tudós kollegáim "
Jaj, Zolika, hát még mindig ezt nyomod?
"Hogyan lehet egy kutatási eredményt sajátosan értelmezni? Nőtt a teljesítmény vagy nem? Szerintem elég egyértelmű az eredmény. "
Pl ez konkrétam le van írva a cikkben, ezek szerint nem fogtad fel ! :-P
"A baj azokkal van, akik gyakorlatlanok, lelkes amatőrök: ők ugyanis fizikailag képtelenek olyan szinten megterhelni a szervezetüket, hogy bármilyen dehidratáció fellépjen – viszont mivel a fejükbe ültették az ettől való fóbiát, isznak, mint a gödény. És ha vizet isznak ilyen rettenetes mennyiségben, akkor valóban beállhat a hiponatrémia."
Le van írva ! Remélem megérted. Nem a sportolókból vett mintára alapozták a következtetéseiket, amelyknek más szinten van a teljesítményük. Akik túlitták magukat, annak félelmében amitől hamisan diogattak a cégek, azoknál beáll a hipotermia, de ez nem a sporttevékenységből fakad !
Ezt nem fogtad fel, de elkövettél egy másik érvelési hibát : "Önkényesen mond ki a cikk akkora megalapozatlan hülyeségeket, hogy fáj"
Honnan veszed ? Mert korábban olyan orvosok mondták ezt, akiket befolyásoltak az üdítőipari cégek !
*
Az összes kérdésemnél és ennél is a válaszaidban, nem azokat a TÉNYEKET amiket leírtam kvantumfizikával kapcsolatban támadod, hanem az ezotérikusok egészét.
"Azt mondtad, hogy a másiknak azért nincs igaza, mert az illető személy vagy az elv amit képvisel spirituális, ill. mert ezotérikusok is ezt csinálták. "
Szia ! :-P
"Honnan veszed ? Mert korábban olyan orvosok mondták ezt, akiket befolyásoltak az üdítőipari cégek !"
Onnan veszem hogy önkényesen, hogy NULLA forrást említ a cikkben a bizonyos félreértelmezett kísérletekről.
Az egyik forrás arról szól, hogy a nem sportolók ne igyák... tök irreleváns nem?
Onnan veszem hogy hülyeség, hogy mást tapasztalok. Ha az számít lelkes amatőrnek aki fél órát sétál (esetleg lötyög tornaórán), akkor valós az eredmény - soha nem léphet fel dehidratáció. Azonban normális mozgás közben (akár több óra gyaloglás, bicikli, mászás, úszás, stb) hamar megszomjazik az ember. Ha ezt (intenzitástól függően) ~félóránként ~félliter vízzel pótolja, akkor csökken, megszűnik a szomjúság.
Természetesen erre mindenki rájönne magától, de a kezdőknek szokás mondani, hogy vigyen vizet magával mert szarul fogja érezni magát. Ez nem sulykolás vagy kényszer, szimpla tapasztalatátadás.
A szervezet pedig nem egy előrejelző-készülék. Szomjúságként azt érzed, amikor egy szint alá csökken a hidratáció, azonnali pótlásra szorulsz. Nem lenne jobb 5 perccel előtte inni? Teljesítmény szempontjából egészen biztosan.
És akkor miért nem vizet iszunk, hiszen eddig szomjúságról volt szó?
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy tudom követni a szervezetem cukor-ellátottságát (diabétesz). A tartós mozgás sok energiát, szénhidrátot igényel, amit folyamatosan kell pótolni. Erre mondhatnád, hogy toljak be egy zsíroskenyeret vízzel azt csá. Viszont sportolóknál nem árt, ha a gyomor nem telítődik - nagyon könnyen felszívódó anyagra van szükség. Ha találsz jobbat a pontosan kiszámolt koncentrációjú izotóniás italoknál, várom - akkor elismerem hogy félre vagyunk vezetve.
Én az ezoterikus hülyeségedről egy szót nem írtam, csak beképzelted valahova. Keress másik érvelési hibákat nekem.
A tudományos retorika pedig Te vagy egy személyben, ugyanis a hipotermia a kihűlést jelenti, szia:DDDDD
En azt hallottam egy nalam sokkal nagyobb koponyatol, hogy a tudomanyos kiserletek es kutatasok az ilyen luca-ized fele junk-lottyokben es mindenhol mashol, ahol az ELADAS a lenyeg, altalaban ugy tortennek, hogy a termeknek azt a pozitiv hatasat kutatjak/kiserletezik ki, tamasztjak ala "tudomanyosan", amit mar eleve eltervetek marketing szempontbol. Pl lehet egy ilyen termeknek jo (vagy inkabb jol hangzo hatasa), de mellette ott lesz minimum harom rossz hatasa is, ami miatt a jozan es tajekozott ember inkabb lemond ezekrol. (ilyenek pl csokolade, vorosbor, tejtermekek java resze, stb..)
Az a reteg pedig, amelyik gyoziket es stb-t nezi a tv-ben megveszi es fogyasztja.. Sajnos az eladasi forgalmakbol itelve vannak joparan..
Ja igen: elvarni pedig ne varj el semmit (plane azt ne, h majd igazat mondanak mindenkor es mindenhol), hanem inkabb tegyel erte, h tisztabban lass. Peldaul nezd meg, h ki penzeli azt az embert/tudost/orvost/szakertot, aki valami mellett nyilvanosan is allast foglal, rogton tisztabban fogsz latni. Persze ez nem mindig konnyu, de belejossz, ha foglalkozol vele.
Az ezoterika eleg ingovanyos terulet, bar en tudosokat meg nemigen hallottam kimondani ilyen szavakat, h ezoteria, halal utani let, stb, de lehet, mar ilyen is van. A lenyeg, h a valaszom: sehogy! Sehogy nem varhatjuk el es ez igy van jol. :)
"Onnan veszem hogy önkényesen, hogy NULLA forrást említ a cikkben a bizonyos félreértelmezett kísérletekről. "
A sportitalok hasznossága mellett szól NULLA forrás, ezt írja a lap. Bizonyos kísérleteket értelmeztek félre valszeg szándékosan ! Hogyan lehetne forrása a cikknek, amikor semmi nem támasztja alá a sportitalok hasznosságát, hogyan tudná azt cáfolni ? Félreértelmezted !
"Az egyik forrás arról szól, hogy a nem sportolók ne igyák... tök irreleváns nem? "
Nem ! Tudod a sportolók testi állapota, izmaik aránya és ezeknek a szükséglete teljesen más. Ez benne van a cikkben, nem fogtad fel ?
"Onnan veszem hogy hülyeség, hogy mást tapasztalok."
Azt csak bemagyarázod magadnak, önámítás, elhitted azt amit a sportitalos reklámok adnak. szia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!