Sámánizmus, rituálék, tudások?
kedves kérdező
erről a témáról írt kb 10 könyvet carlos castaneda, a sámánhagyományok varázslás, tudatmódosító szerek hatása az egyénre.
majdnem mind fenn van a neten, le tudod tölteni, v online elolvasni...
Nos angolul olvastam régebben egy Core Shamanism nevű mozgalomról ami kutatta a kontinenseken átívelő sámánok kultúráját (dobolás, stb, stb).
Egy nekem nagyon tetsző 2 pontos listába foglalták össze hogy mi a sámán kultúra:
1-es pont: a sámán az aki önerejéből "tudati utazásra" képes célok elérése érdekében.
2-es pont: lásd 1-es pont.
Ennyi és semmennyivel sem több, de egy hajszálnyival sem kevesebb a sámánok kultúrája.
Nem tudom magyarul már van-e róla olvasnivaló a neten. Erre még régen akadtam böngészés közben és nagyon megtetszett az egyszerűsége és nagyszerűsége.
Minden jót.
sánta őz a sziú indián sámán című könyvet ajánlom
sok könyvtárban meg van.
Diószegi Vilmos és Hoppál Mihály munkáit érdemes elolvasni, a nemzetközi tudományos életben is elismert néprajztudósok mindketten, terepmunkákon voltak. Diószegi könyvei ingyen megvannak a neten:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!