Fantasy irodalomban van különbség, mesékben és sok népszerű filmben, ezek miatt a köztudatban is eléggé összemosták. Egyébként angolban is van különbség, a magus és a wizard, ami magyarul mágus és varázsló, az nem egészen ugyanaz. A mágus is egyfajta varázsló, csak több annál, ért az elmélethez is, több mágiaformát is ismer. A varázslók tapasztalati úton tanulnak, a mágusok meg az elmélethez is értenek. Egy mágus mindenképpen nagyobb tudású mint egy átlag varázsló, szóval a varázslók kis százaléka mágus csak.
Ha sima köznapi szövegben hallod, semmi különbség nincs.
A fantasy irodalomban a mágus a született, ösztönös varázshasználó, míg a varázsló a tanult, akadémikus varázshasználó. Az előbbi két bejegyzésben ezt rosszul írták. (lásd AD&D alapszabályok)
A valóságban a mágus önmaga tökéletesítésén dolgozik, s célja az anyagi kötöttségek alóli felszabadulás (köznapi szóhasználattal a lelki-fejlődés), a varázsló pedig különböző rituálékkal, megfelelésekkel, rítusokkal finom-fizikai energiákat manipulál. Ilyenek a törzsi sámánok, vajákosok stb.
Ez a kérdés sajnos nem igazán megválaszolható, mivel meglehetősen sok eltérő definíció létezik a mágusra és a varázslóra egyaránt.
Jómagam úgy gondolom, hogy a hozzáállásban, a mentalitásban van a legjellemzőbb különbség... A varázslás inkább a technikája valaminek, ami egyáltalán nem mutat túl a természeten !!! , ellenben nem is használjuk ki alapértelmezetten a testi és szellemi adottságainkat, míg a mágus a külvilág felé fordulás helyett inkább befelé fordul, és a fejlődésre fókuszál, kb. a megvilágosodást keresi.
Ellenben ha én odamegyek, és segítséget kérek tőlük, semmiféle különbséget nem fogok tapasztalni, a technikák azonosak.
(Persze lehet nem egyetérteni velem.)
U.i.: Hozzáfűzöm, én még sem mágussal, sem varázslóval nem találkoztam szerény életem folyamán... Pusztán olyanokkal, akik szerették volna, ha ezt hiszik róluk.
Ugyanazt próbáltam leírni, amit később egy hozzászóló kijavított, csak nem sikerült akkor érthetően fogalmaznom. A varázsló a tapasztalati mágiát használja, úgy értettem, hogy ez csak ilyen megtanulható dolog, de fogalma nincs róla h ez igazán h működik, csak használja, használ pár varázslatot, tudja h kell de nem érti tökéletesen.
A mágus ennél több, ő nem csak használni tudja, hanem érti is. Ehhez persze kell az ösztön, varázslónak tanulni többen tudnak, mint mágusnak. Szerintem nem zárja ki egymást amit írtunk, csak máshogy sikerült megfogalmazni, valami ilyesmit akartam én is írni. Ha jól értelmeztem, h te mit mondasz.
Utolsó vagyok, bővebben kifejtve: A többség itt tippelget és nagyon sokan ráéreztek a lényegre a második oldalon, de mégiscsak tipp.
Pedig ezeknek konkrét meghatározása van még nyelvtani szempontból is. Egy varázsló lehet mágus is csak ő a mágiának egyik ágával foglalkozik intenzívebben. Maga a mágus az azért tág fogalom mert a mágia maga a 4 elemmel (tűz, föld, víz, levegő) foglalkozó egyén, de ettől magasabb "rang" pl a táltos vagy a pap/papnő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!