Az ördögimádók és sátánisták között mi a különbség?
Mert néztem a wikipédián, de ez nekem valahogy kínai, mert nem stimmel valami.
Modern kor sátánizmus
A modern korban a klasszikus sátánimádás újra feléledt. Ez egyrészt köszönhető a liberalizmus terjedésének illetve egyes okkultitsta gondolkodóknak (mint Aleister Crowley). A modern kori sátánimádást általában a black metal-lal és death metal-lal hozzák kapcsolatba. E két zenei műfaj képviselői közt akad, melyek dalszövegeikben sátánimádásra buzdítanak, vagy ahhoz kötődő a mondandójuk (például a Morbid Angel). Főleg a fiatalok körében divatos, kisebb-nagyobb csoportok mindenhol előfordulnak, de szervezett és hivatalos szinten egyelőre nem létezik. A rítusok néha állatok (ritkán emberek) kínzásával és feláldozásával járnak együtt, bár ez nem általános érvényű. Gyakran összetévesztik a modern sátánimádatot a modern ateista sátánizmussal (ld. LaVey-i sátánizmus), de fontos megjegyezni, hogy a kettő jelentősen különbözik. Ugyanez a helyzet áll fenn a teista sátánizmus többi ágával szemben is (ld. Lucifer Egyháza), melyekkel vannak közös vonásai, de különbségek is felfedezhetők.
Mi az, hogy: "E két zenei műfaj képviselői közt akad, melyek dalszövegeikben sátánimádásra buzdítanak, vagy ahhoz kötődő a mondandójuk" Én azt hittem, hogy minden Black metal sátánimádatra buzdít.
A "Lucifer Egyháza" államilag elismert, tehát az nem sátánista közösség/egyesület. Mert, ha valódi sátánista egyház lenne, azt biztosan betiltanák. Mert, ha jól tudom, Lavey-hez kapcsolódik a Sátán egyháza.
Az ördögimádás a sátánizmus gyakorlati oldala. Tehát egyik tartalmazza a másikat. Az ateista LaVey-féle vonal és a "spirituális sátánizmus" mondjuk alaptalanul összekeveri a dolgokat és ördögimádatnak bélyegezi a teista sátánizmust, hogy ezzel különböztesse meg magától, de nem itt kell keresni az igazságot.
Tehát a sátánizmus az elméleti, okkult rész, filozófia, a másik a gyakorlatba átültetett megvalósítás. De ugyanúgy része.
LaVeyé az emberizmus sátánizmus - Nehezen nevezhető sátánizmusnak a legtöbb sátánista szemszögéből. Ez a lényeg, kb egy hipszter ateizmust hozott létre, csak egocentrikusabb jóval és a sajátja. Hamis zsenik tartoznak közéjük, nulla mondandóval.
Szarrá bonyolított az egész, mint a zenei ágak, ahogy azt az emberektől el lehet várni. Semmit sem bírnak egyszerűen kezelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!