Monoteizmus kontra politeizmus? (többi lent)
Először is az a kérdés mit nevezünk istenségnek, mert sokan sokfélét értenek alatta.
Egyetlen dolog biztos: hogy IGAZSÁG az csak egy van.
De ez nem zárja ki, hogy az egy igazságot több oldalról is meg lehessen közelíteni. Alapvetően a politeisták és monoteisták is az Univerzum erőiről beszélnek, csak más neveken nevezik őket. Ha arra gondolunk hogy végeredményben minden Egy, akkor létezhet az összes istenség meg egyéb egyszerre is.
A hinduizmusban például érdekesen valósul meg ez. Eleve, a hinduizmus nem konzisztens, sok ágazata van. De a többség elfogadja hogy van valamilyen "teremtő", vagy "az isten". Az már változik irányzatonként hogy ez szerintük Shiva, Krisna, vagy valaki/valami más. Viszont nem tagadják hogy lenne többféle istenség, hanem azt mondják, hogy a többi isten, félisten, stb. valójában a teremtőnek a különféle megnyilvánulásai. Te imádkozhatsz egyik vagy másikhoz, vagy akár többhez is, mindegyiken keresztül ugyanahhoz a teremtőhöz kapcsolódsz.
Az én személyes világképem úgy néz ki, hogy akit vagy amit én "teremtőnek" mondok, az maga az Univerzum, a mindenség, tehát nem egy személy, nem egy gondolkodó lény, inkább az egész Univerzum megszemélyesítése. És az Univerzumon belül létezik számtalan istenség, félisten, és sok más dolog. Magához ehhez a "teremtőhöz" minden kapcsolódik, hiszen minden része az Univerzumnak. Mégis, ettől még valaki kötődhet egyik vagy másik, vagy több istenséghez. Szóval nekem semmi bajom azzal ha valaki Jahve(=Isten=Allah)-hoz kötődik. Ez nem ellenkezik a világképemmel, én elfogadom hogy ez az istenség létezik, csak azzal nem értek egyet hogy mindenható lenne, hiszen ha nem ő az Egész, az Univerzum maga, akkor nem lehet mindenható, hanem csak egy a sok istenség közül. Ha meg valaki "Isten" alatt a mindenséget érti, akkor megint csak nem ellenkezik a világképemmel, mert arra gondol akit én "teremtőnek" hívok, csak abban nem értek egyet hogy ő egyezne Jahve/Isten/Allah-al.
Egyébként igen, annak köszönhető hogy az emberek többsége alapértelmezésben csak és kizárólag a judeo-keresztény istenre tud gondolni, hogy a kereszténység sok száz évig erőszakkal, tűzzel és vassal volt beleverve mindenkibe itt Nyugaton. Vagy keresztény voltál, vagy szenesedő hulla a máglyán.
Ezért mosolygom meg a tipikus ateistát aki azzal jön nekem hogy "nincs Isten". Mondom OK, de melyik nincs a több százból? Vagy hogy nincs olyan hogy "mindenható isten". OK, és mi a helyzet a több száz olyan istenséggel aki soha nem állította hogy mindenható lenne?
Szóval vicces ez. :)
Üdv
Ezalor
U.i.: A materializmus és az ateizmus a két legdogmatikusabb vallás, a judeo-keresztény vonal csak a harmadik helyre fut be. :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!