Szerintetek a sorsnak van tudata, személyisége, akarata, döntési lehetőségei, gondolatai, egyénisége, döntései, saját ötletei?
Vagy a Sors már annyira megfoghatatlan, hogy nem is lehetne így ilyen szinten bekategorizálni, meg jellemezni? A Sors csak gépiesen teszi a dolgát, a karmát, a kiegyenlítődést (és az előzményeket) , amiket pl adott esetben mi adtunk neki utasításba; vagy például akár Isten? Egyáltalán mi a Sors legpontosabb definíciója? Pl valakinek az életútja, a dolgok, amiken keresztül megy; de mi az ilyen felsőbb fogalma? PL a csiga az egy olyan állat, amely... Szóval a csigának az a felsőbb fogalma pl lehet az, hogy egy állat, vagy egy puhatestű; szóval mi lehet pl a sorsnak a felsőbb fogalma, ami alá be/el lehetne helyezni? És elhelyezni őt, vagy elhelyezni azt? Mert például csak addig jutok, hogy "Az egy olyan dolog..." És tehát hogy a dolgon kívül még mibe lehetne besorolni esetleg?:)
Előre is köszönöm a hozzászólásokat; ma jutott eszembe ez a téma. Mert pl, hogy így jöttem haza, és így elmélkedtem, hogy "Van -e sorsnak vajon személyisége, énje?" És akkor így poénosan gondoltam tovább, hogy "Persze, hiszen folyton szórakozik velünk:D:DXDDD" De ezt amúgy én sem gondoltam komolyan, és pl a karma az kiegyenlítődésre törekszik, de és ki szabja meg az előzményeit? Vagy például ez mondjuk ilyen 7-10-15% szabadakarat lehet, amivel úgy élni tudunk, és így ellavírozni az életünkben a fix csomópontok, lefixált, mindenképpen bekövetkező dolgok között? Vagy akár esetleg sors előzetes értelemben nem létezik, hogy "majd mi fog bekövetkezni", hanem mint ahogy itt olvastam egyszer, a sorsról mindig csak utólag beszélhetünk, mert akkorra alakul ki, akkorra tudjuk meg? :)
Ha a sors egy megfogható személy akkor azt nem hiszem hogy kusza gondolatúnak kéne nevezni, mert egy ilyen (ha mondhatom így) "felsőbbrendű" lényt nem is lehet azonnal megérteni.
Azonban, ha megengeditek elkanyarodok kicsit a ski-fi irányába. Tegyük fel, hogy egy nagyon bonyolult számítógépes rendszerben élünk és mozgunk, és a sors az a része a gépnek, ami azt kell hogy biztosítsa, hogy mi, mint félig-meddig önálló programok, azt a kitűzött célt érjük el életünk végéig, amit a Sorsba betápláltak adatként. Na most a Sors, nem korlátozhatja le a szabadságunkat, de a környezetet képes úgy alakítani, hogy ezzel akadályozzon, illetve előrébb lökjön, ezzel az ő szerinte helyes irányba terelve minket. Például, te elhatározod, hogy szombaton biciklizni mész, viszont ha szombaton kimennél, akkor pont összefutnál egy gyorsan hajtó autóssal, ezért aznapra vihart okoz, hogy másik időpontot válassz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!