Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » A tudat valóban kvantum lenne?

A tudat valóban kvantum lenne?

Figyelt kérdés
Valahol olvastam egy arxiv-os cikket erről. Ha sikerülne bebizonyítani, hogy a tudat, vagy lélek (ők a consciousness fogalmat használták) kvantum szintű, és nem valami megfoghatatlan "szellem" vagy ilyesmi, akkor az nagy áttörés lenne. Meg van valakinek a cikk, ami erről szól? Esetleg magyar referencia, kutatás van a témában?

2018. júl. 28. 17:27
1 2
 11/15 anonim válasza:
51%

Ezek a cikkek jók, én majd elolvasom őket, szóval köszönöm kedves kérdező.

Én nem vagyok fizikus, viszont sokat olvasok kvantumfizikáról és járok is előadásokra. Ha jól emlékszem Thorne-tól (nem biztos, lehet másik fizikus által írt könyvben) olvastam, hogy azt kideríteni, hogy a tudat valójában mégis egy fizikailag létező dolog a teleportálás jelentene megoldást, ami viszont nem lehetséges..

A téma engem is nagyon érdekel, mert kognitív idegtudománnyal foglalkozom és a kvantumfizika meg az egyik fő érdeklődési köröm. Ha később találnék valami jó publikációt ezzel kapcsolatban, akkor visszatérek ehhez a poszthoz és megírom.

2018. júl. 29. 02:01
 12/15 anonim ***** válasza:
Tudat vagy lélek? Mindekettő mutatkozik de van vita hogy létezik-e mindkettő. A szellemet nem kell idekeverni. Hogy ez önmagában létező vagy csak egy megnyilvánulás (tualjdonság) az itt a kérdés. Ezek ha bebizonyíthatóak, akkor valóban nagyot fordul a világ. Saját tapasztakatom szerint nem létezik a lélek vagy a szellem a testtől függetlenül. Erre nincs lehetőség.
2018. júl. 29. 07:27
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

"kvantum szintű, és nem valami megfoghatatlan "szellem" vagy ilyesmi"

Hát számomra ez a megfogalmazás a megfoghatatlan.

Egyébként, a cikkek kvantum fizikáról beszélnek, ami egész más jelentéssel bír a téma kapcsán, mint ahogy az kérdésedben pongyolán megfogalmaztad.

Ahogy én értem, te a kvantumot a materialisztikus világlátás alap építőkövének tekinted. A "kvantum szintűt", hogy érted? Méretileg?

A helyzet viszont az, hogy a kvantum fizikai jelenségek, aminek berkeiben a cikkek kutakodnak, épp nem értelmezhetőek HÉTKÖZNAPI materiális tapasztalataink keretében. Más szóval a materializmus alapú megismerés határa a kvantum fizika.

A részecske fogalma a tudományos gondolkodás azaz a következetes megismételhető, számszerűsíthető vizsgálódás és az következtetések tárgyszerű megfogalmazása szempontjából bír jelentőséggel. Ez azonban nem feltétlen azonos a materializmussal. Az összefüggés csupán annyi, hogy a fenti elvek eddig leginkább anyagi jellegű jelenségeknél voltak jól alkalmazhatóak. A kvantum fizikában viszont épp az egyértelműség "veszik el", és a tárgyszerűséget felváltja a valószínűség.

Persze itt tisztázni kellene a fogalmakat, hogy tovább beszélhessünk. (konceptualizálni kell :D)

Ahogy én látom, a materializmus fő alapvetése, hogy minden jelenség (beleértve a tudatot) részecskék rendeződésének eredménye, ahol a részek közti rendező elvek a részecskék tulajdonságaiból fakadnak, azaz önmagukból erednek. Röviden az anyag maga az információ.

Ezzel szemben az alternatíva, hogy a részecskéket rendező információ az egyes részecskéken kívül van, azaz az egyes részecskék önmagukban nem bírnak a rendeződéshez szükséges információval. Bár alapvetően ez nem mond ellent az előzőnek, hisz értelemszerűen kölcsön hatás csak több valami között lehetséges.

Makroszkopikus szintre kivetítve e két megközelítési módot én úgy fogalmaznám meg, hogy az egyik értelmezés szerint a lényeg az, amik kölcsönhatásáról szó van, a másik szerint az, hogy milyen hatások érvényesülnek az "amik" között.

Ilyen értelemben az áttörés az lenne, ha végre belátnánk, hogy a kettőt egyszerre létezik és érvényesül (CSAKIS?). A fény kettős természetére is ez lehet magyarázat, csak hogy konkrét példát mondjak.

Ez az áttörés viszont nem azt fogja jelenteni, hogy a "szellem nem valami megfoghatatlan" hanem, hogy a tudományos elvek között a "VAGY-VAGY" megközelítés helytelen, azaz a valóságot nem jól leíró elv. E helyett az "IS" elvét hangsúlyosabban kellene kezelni.

Röviden a valóság "megfoghatatlan" ahogy Schödringer macskája, még akkor is a elméleti modellekkel tudunk róla mondani valamit.

2018. júl. 29. 11:50
 14/15 anonim ***** válasza:

A lélek a testtel együtt egy egész! Pontosabban, a test a léleknek az a része, amit érzékszerveinkkel és műszereinkkel érzékelni tudunk! Lélek lehet test nélkül, de az már egy csonkított energiahalmaz. Ez az energiahalmaz az érzékszervei és energiapótlás nélkül, csak egy különleges esetben maradhat egyben a térben, különben szertefoszlik.

A tudat viszont ennek a hömpölygő, burjánzó energiahalmaznak a modulációja, ami az energiák egymásra. Mert minden energia rezgés, a rezgésnek van hullámhossza, amplitúdója, így jön létre az energiahalmaz belsejében a moduláció. Azért emlékszünk dolgokra, mert az energiahalmaz belsejében már különböző modulációktól egy kialakult séma szerint burjánzanak a rezgések(energiák)

Nem kell ebből sem tudományt sem ezotériát csinálni!

2018. júl. 31. 14:54
 15/15 anonim ***** válasza:
Az hogy az energia halmozódva van a térben, ennek is oka van. Mégpedig az az egyetlen oka, hogy halmozódva az eredő energia mindig nagyobb mint az öt alkotó elemek összege! Mennél kisebb elemekből tevődik össze, és mennél több az alkotóelem, annál nagyobb az összeg, és az eredő energia közötti különbség.
2018. júl. 31. 15:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!