Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Ti hisztek a véletlenekben?...

Ti hisztek a véletlenekben? Vagy minden okkal történik pont akkor amikor kell?

Figyelt kérdés
2018. márc. 25. 13:42
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

#5, az oka hogy elesel az hogy nem figyeltél a lábad elé. Véletlenek nincsenek, azt az eseményt nevezzük véletlennek amit nem tudunk megjósolni, de nem azért mert valóban megjósolhatatlan, hanem mert számunkra nem pontosan ismert előzményekből fakad vagy egyszerűen túl bonyolult átlátni. Pl. a forgó rulettkeréken a gurított golyó fizikailag teljesen leírható módon mozog, még se lehet előre megjósolni hogy hova fog esni, mert nem tudjuk hogy milyen módon fogja a krupié gurítani a golyót és pörgetni a rulettkereket.

A 10-es hozzászólása meg ábrándos ezotéria, a világ és az emberi találkozások nem egy láthatatlan valami mögöttes szándéka szerint alakul, hanem úgy hozza a "véletlen".

2018. márc. 26. 00:39
 12/21 anonim ***** válasza:

Nem, nincsenek véletlenek, se jó, se rossz szempontból. Ami történik, annak mindig oka van, akkor is, ha mi nem látjuk vagy értjük az okát...

Úgy képzeld el, mint a fizikát... Azért, mert te nem ismered a gravitáció törvényét, fogalmad sincs a képletéről vagy az azt befolyásoló tényezőkről, az még tökéletesen fog működni a születésedtől a halálodig. Legfeljebb te fogod azt mondani, hogy "véletlenül" estem el...

2018. márc. 26. 08:13
 13/21 anonim ***** válasza:

Ez nem hit kérdése. Tudni nem tudni. Ami veled történik persze nem minden, az javában tőled függ és ami nem, az a természettől. A beállítottságod, felfogásod az emberek egy részét taszítja (elutasítja) egy másik részét pedig vonzza (elfogadja) és már ez is meghatározza a körülményeid. Ha te mondjuk megveted a gazdagságot, minimalizálod a lehetőségek számát arra nézve, hogy gazdag légy.

Nem tanulsz meg úgy gondolkodni, hogy a pénzt a saját javadra fordítsd és gyarapítsd mert alapból elutasítod azt aki tud így gondolkodni. Ez fordítva is igaz. Ennek tudatában lenni máris láthatóvá teszi, hogy ez sem véletlen.

2018. márc. 26. 09:30
 14/21 anonim ***** válasza:
#11: Csak a rulettes példa miatt kezdtem az agyalni, mi lehet mégis véletlen. Példaul, sorshúzásnál sem a véletlenen múlik, hogy ki húzza a rövidebbet?
2018. márc. 26. 12:50
 15/21 anonim ***** válasza:
"...kezdtem azon..."
2018. márc. 26. 12:50
 16/21 anonim ***** válasza:

#14. Hát amit ma már tudunk mérni és ismerjük a vele kapcsolatos összefüggéseket, ott nincs véletlen, az előző pillanatból egyértelműen következik a következő pillanat.

A többi esetben - mint pl. a sorshúzó melyik golyóért nyúl - valószínűleg ugyanez a helyzet, csak (még?) nem tudjuk megjósolni az ember viselkedését ennyire részletesen. Talán sosem fogjuk tudni és örökre rejtély marad.

2018. márc. 26. 18:53
 17/21 anonim ***** válasza:
#16: Nem is a sorshúzókra gondoltam csak, de nekem például volt már részem olyan sorshúzásban, hogy választanom kellett 4 gyufaszál közül, amelyek közül egy rövidebb. Az biztos, hogy engem semmi nem befolyásolt a választásban. Vagy például, amikor borítékok közül kell választani. Nem tudok elképzelni olyan lehetőséget(már persze a csaláson kívül), hogy ne a véletlen "döntsön".
2018. márc. 26. 19:23
 18/21 anonim ***** válasza:

#17: a lényeg hogy ez esetben azért mondod hogy véletlen mert még te sem tudod mi alapján döntesz. De valami alapján még is csak döntesz és egy csomó olyan dolog befolyásolhat amire nem is gondolsz tudatosan.

Már az is befolyásolja a választást hogy melyik kézzel nyúlsz a gyufáért, mert kissé valószínűbb hogy arról az oldalról veszed ki a gyufát, de lehet hogy pont ezért úgy döntesz hogy nem a "kézre esők" közül választasz hanem a "nehezebben" elérhetőekből". Vagy azt választod ami egy kicsit másképp néz ki mint a többi. Vagy úgy döntesz hogy a szélsőket nem választod mert az "túl nyilvánvaló". Vagy a harmadikat mert az valamiért szimpatikusabb.

Sajnos magyarul nem találtam róla semmit, de angolul több cikket találni arról a sokszor megismételt kísérletről, ahol embereknek ki kellett választaniuk egy számot 1 és 20 között. Ha ez teljesen véletlen választás lenne akkor a számok körülbelül egyenlő arányban lennének favorizálva.

De kísérletek statisztikái azt mutatják hogy a leggyakoribb kiválasztott szám a 17. Ennek valószínű magyarázata hogy az emberek mikor "véletlenül" választanak akkor tudat alatt a lehetőségek közül a szerintük legfurcsábbat, legjobban kilógót választják.

Például sokak számára a páros számok kevésbé furcsák és inkább páratlant választanak, a kisebb számokat nem akarják választani mert kicsik, a 10 körüliek túl középen vannak, a 13 balszerencsés, a 20 alattiak meg nagyon a sorozat szélén vannak. A 17 ráadásul prímszám amitől még furcsább mert nem osztható mással csak önmagával és eggyel, tehát ritkán találkozik vele az ember, stb. stb. A lényeg hogy a 17 sokkal gyakoribb választás mint a többi szám és a választók nem gondolkodnak a fentieken, tudat alatt döntik el.

Mondjuk vicces hogy a hozzászólásod a #17. :)

2018. márc. 26. 23:19
 19/21 anonim ***** válasza:
#18: Hát, nem tudom, a gyufás témánál, valahogy erőltetettnek tűnik ez. Én például nem azért húztam azt amelyiket, mert az más volt, vagy "szimpatikus", hanem mert egyet húznom kellett. De még ha "ki is néznék" magamnak egyet, hogy az rövid, vagy hosszú, szerintem csak a szerencsén, vagyis a véletlenen múlik.
2018. márc. 27. 22:48
 20/21 anonim ***** válasza:

#19, az nem számít ha erőltetettnek tűnik, mindegyik gondolkodásbeli különbség az egyes emberek között, mindegyik kicsit befolyásolja csak a döntést, de befolyásolja. A 17-es számot sem tudatosan választja sok ember, de még is azt választják.

A szerencse vagy a véletlen csak szebb kifejezések arra hogy nem tudjuk valaminek az okát. Vannak akik tévesen gondolatban megszemélyesítik a fogalmat, mintha természete vagy szeszélyei lennének.

Ezért nem is értem pontosan mit szerettél volna írni. Ezek erőltetettek mert az igazi ok hogy nem tudod :), vagy a véletlen mögé gondolsz valami döntéshozó erőt?

Vagy arra gondolsz hogy tök mindegy melyiket húzod mert nem tudhatod melyik a jó? Ez így van, ha nincs csalás akkor az embernek nincs lehetősége eldönteni melyik a jó választás. De akkor is dönt valami alapján és a statisztikából látszik hogy az ember döntése nem valódi véletlen, hanem van egy belső gondolatmenet ami befolyásolja a választását.

Például válassz egy számot 1 és 4 között. Jó eséllyel a háromra gondolsz először, az embereknek majdnem a fele erre gondol elsőnek. A legkevesebben pedig az egyest választják. Ez pedig fontos ha a gyufákat tartó befolyásolni akarja a kimenetet. Ha azt szeretné hogy jó eséllyel az első húzó válassza ki a rövid gyufát, akkor azt a harmadik helyre teszi, ha azt hogy ne húzza ki akkor az első helyre. :)

Érdekes, mikor erről írtam az előző válaszomban, akkor a harmadik gyufára írtam hogy szimpatikus választás. :)

2018. márc. 28. 21:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!