Megölnél egy robotot, aki tökéletesen emberszerű lenne?
Teljesen megkülönböztethetetlen lenne egy embertől, de tudnád, hogy robot, mérnökök programozták és építették. Viszont egyedi lenne, még egy ugyanolyan nem jöhetne le a gyártósorról.
Ha meg kéne ölnöd, megtennéd? Éreznél empátiát, bűntudatot? Hezitálnál?
Egyedi robot, ez nehéz, embert azért könnyebben ölnék, már akit, persze. Feltételezem, jó okom lenne rá.
Ha muszáj, akkor persze a robotnak is nekimegyek, pl. az életemet eléggé szeretem s igyekszem megvédeni.
Jogos, amit írtok, a megölés szó miatt ez nem jó kérdés, eleve erkölcsi állásfoglalást foglal magában s megpróbál minket manipulálni... Ez fel se tűnt, én igen szabadon vagyok képes értelmezni a szavakat :)
Amúgy kevés az infó, bár amit az előző hozzászólásomban írtam, azt tartom. De honnan tudjam, mit éreznék, ha egyszer fogalmam sincs, milyen lenne a robot s hogyan nyilvánulna meg? Az emberek se egyformák. Roppant empatikus vagyok, de egyes emberek felé az empátiám kisebb, mint a légy felé, amit az előbb kimentettem a vízből.
Amúgy hezitálnék, persze. Nem szívesen verek szét tárgyakat, főleg hasznosakat nem. De mivel bizonyára okom lenne rá, remélem, ez nem tartana vissza. Nem vagyok jó harcban, szóval ha a robot meg akar ölni, akkor így is végem van, hacsak nincs valami nagy baja. Hezitálással magamat ölném meg s én határozottan élőlénynek érzem magam, akire helyes a szóhasználat. Plusz elég fontos vagyok magam számára. S empatikus is vagyok magammal néha. Nem mindig, a pszichém bonyolult e téren is.
Sok minden múlik a szituáción...
"Csak azt lehet megolni, ami el. Egy gep nem el, tehat nem lehet megolni."
"Ölni élőlényeket lehet. A robot csak egy gép."
-
Technikai értelemben az ember is csak egy gép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!