Ti miben hisztek és miért? Illetve milyen formában?
A hedonizmusban. Sötétebb óráimban néha megfordul a nihilizmus is a fejemben. Illetve a liberalizmus.
De abban hiszek, hogy mindenkinek maximalizálni kell a jót, amíg azt nem játsza el, nem fordul ez ellen. Korlátlan szabadság mindenkinek. Ami addig terjed ki, amíg más szabadságát nem sérti. Konfliktus esetén racionálisan kell ítélni.
Szkepticizmus természetesen.
Mindenre nyitott vagyok, de semmiben sem hiszek vakon. Főleg nem mások miatt.
Csak azt tudom, hogy a tiszteletet kiérdemlni lehet. Az alap tisztelet mindenkinek kijár, de eljátszható.
Nem találgatok mi van halál után.
Nem építem bizonytalan dolgokra a jövőm. Tudom, hogy a világban sok kellemetlen dolog van. Ezt ki lehet élvezni vagy lehet rajta sírni. De jobb inkább változtatni.
Nem hiszek abban, hovy bárki megsimogat majd. Nem félek büntetéstől, magamat tudatosan és büszkén korlátozom.
Nem hiszek a tisztalapban. Változni lehet, de kitörölni semmit.
Nem hiszek abban, hogy bárkivel bátmit tehetek, max újra születünk.
Nem hiszek a bulvár ezóban.
Igazábol nem hiszek semmiben.
Tudom, hogy nekem a katolikusok olyan károkat okoztak, amit istenük meg tud nekik bocsátani, de én nem.
Hiszem azt, hogy ha az ember jó akaratú és nem önző, akkor lelkileg kevésbé megterhelő az élete, de aki önző és politikailag ügyesen játszik az meg is tud élni anyagi szempontból.
Amit nem tudok, azzal kapcsolatban hit alakul ki bennem, ha a látóterembe kerül.
Mi az amit tudok? Nagyon kevés. Ha azt vesszük, szinte minden, amit tudni vélek, az végső soron hiten alapul, hiszen, az óvodában, iskolákban mások által írt könyvek alapján tanultam - hittem el a dolgokat. A tudásom mások által leírt, mondott dolgokból halmozódott fel, ügyelve arra, hogy a tudáshalmaz tőlem telhető konzisztenciája fennmaradjon. Még amit tapasztalatnak vélek is, egy már kialakult hiedelemvilágban jönnek hozzám.
Végső soron mindent hiszek, egyetlen dolog kivételével, hogy: vagyok. Egyedül ez az, amit nem mások tanítottak nekem, ezt magamtól tudom. Minden más hiedelem.
Kérdezted még a formát: a hiedelem formája teljesen lényegtelen.
#6 "Nem tudom, mit sorolhatnék ide." Mármint a "a bizonyíték nélküli tudás"-hoz.
Mindent. Mert ugye a másoktól hallottakat, olvasottakat, tanultakat ugye nem sorolod a bizonyított tudáshoz, hacsak nem te magad bizonyítottad azokat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!