Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Problemaink megoldasaban,...

Problemaink megoldasaban, miert az ezoteriahoz kell fordulni?

Figyelt kérdés
Csomo olyan kerdest talalok, ami mas kategoriaban is fel lehet tenni es ertelmes, hasznos valaszokat kapna a kerdezo, pl. milyen agykontroll, vagy magia (mint csodaszer) letezik a problema megoldasara, de akad meg parkapcsolattal kapcsolatosak - vonzas torvenye, szerelmi kotes, vagy egyszeruen a csillagjegyekre hallgatunk, hogy osszeillunk-e. Most komolyan: mire jo ez? Miert az illogikus valaszokat keressuk? Felunk attol, hogy a valosag fajhat? Sajnos el kell fogadni es tovabb kell lepni. Ez a gondom, amikor a hitbe menekulnek az emberek, mert azzal tobbet artanak onmaguknak, minthogy gondolnak.

2016. febr. 8. 03:40
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
Kérdező... Észre vettem, hogy nem vagy "bolond". Biztos vagyok benne hogy a kérdésedre, magadvis meg leled a választ, ha már mindanyiunk válaszát kisemmizted. Nagy ”filozófus" vagy, a hozzászólásokból megítélve. Nem kell konfliktust generálni.
2016. febr. 9. 20:55
 12/38 anonim ***** válasza:

"Nagyon sok ezoterikus tan egyáltalán nem illogikus, legfeljebb az alapjait lehet megkérdőjelezni."

Ja, hülyeségre építeni nem illogikus. Akkor mi az? :D

"Igen, a legtöbb ember fél tőle. Azok a szkeptikusok is, akik körömszakadtukig tagadnak mindent, attól, hogy valamelyik ezoterikus elképzelés mégis igaz. Mert nincs arra garancia, hogy nem lehet igaz, annyira keveset tudunk még a világról. "

Nem félnek, csak a hülyeséget tagadják. Ostobaság az a feltételezés, hogy ha valamit még nem tudunk, de el tudjuk képzelni/hallucinálni/álmodni stb. akkor létezik. Bezzeg mikor a világot teremtő Repülő Spagettiszörnnyel pedálozok akkor jön a felháborodás! :D

"A materializmus is egy hit, és nagyon sokan menekülnek bele olyan értelemben, hogy bizonyos, annak ellentmondó jelenségekről nem hajlandóak tudomást venni, mintha azok nem is léteznének, vagy meg sem történtek volna."

Ostobaságot írsz. A materializmus pont nem hit, mert az egyetlen amire bizonyítékok vannak. És nem menekülnek a szkeptikusok hanem azt mondják hogy nem tudjuk, vagy azt hogy ezt meg ezt tudjuk, csak az a rózsaszín ezoterikus elképzelésekbe nem fér bele, mert túl tudományos és nem lehet tőle érezni a mellkasunkban azt a jól eső melegséget hogy különlegesek vagyunk! XD

"Egy-két példa olyan jelenségekre, amelyre nincs magyarázat ezen belül, mégis rendkívül gyakran előfordulnak: "

A legtöbb ezotérikussal az a baj hogy nem tanították meg őket helyesen gondolkozni és problémáik vannak a logikus gondolkodással, ellenben a mágikus gondolkodás az nagyon megy nekik. Röhögünk azon a régi történeten amiben az indián esőtáncot csinál és azt hiszi hogy a másnapi eső ennek az eredménye, bezzeg ha ma ima vagy "jövőbelátás" után történik meg valami akkor az szerintük nem véletlen.

Modern ősemberek.

Egyetlen mentségük hogy ma már iparág épül az emberek hülyítésére, kezdve a csodákról szóló könyvektől a tévéjósig.

2016. febr. 9. 21:20
 13/38 A kérdező kommentje:

# 8:

"Materializmus = hit abban, hogy a világ alap-építőköve a tudattalan anyag, amelynek illuzórikus tudata van, ezért "él"."

Ez még, mindig a határvonal, amiről írsz.

Létezik igazi hitként is, ezt nem kell tagadni, de igazán a tudomány erre épül. Minden ami mi vagyunk, ebből épültünk fel és ezt jobban megismerjük, egyre több kérdésre kapunk választ, de további kérdések jönnek szóba. Gömbölyű Föld, meg lett magyarázva - az is, miért nem esünk le. Most meg ott tartunk, hogy az asztrofizika révén, előkerült egy új fogalom: sötétanyag. Mi is ez pontosan, nem tudjuk pontosan. A gravitronra is próbálnak magyarázatot találni.

Az ezotéria, erre mit mond? Itt sokkal több a kérdőjel és az is marad. Nincs igazán megmagyarázva, miért ilyen az ember, amilyen. Mi a lélek, mi a szellem igazán, ezek miért válogatnak (pl. egy ollónak miért nincs lelke, szelleme, vagyis az, miért nem él? Hogyan lehet erre magyarázatot adni? Anyagian leírható, miért vannak különbségek élő és élettelen dolgok között).

"Egy-két példa olyan jelenségekre, amelyre nincs magyarázat ezen belül, mégis rendkívül gyakran előfordulnak:

- prekogníció"

Deja-vu. Volt már tudományos kísérlet és idáig egy sem lett 100%-osan bizonyítva. Viszont tényleg jó lenne, végére járni ennek.

"- érzéken kívüli észlelés"

Mint pl?

"- utólag igazolt testen kívüli élmények (pl. műtét pontos felidézése, miközben a páciens kómában vagy klinikai halál állapotában volt)"

"A legújabb kutatások szerint a testen kívüli élményeknek elsősorban neurológiai magyarázatuk van. Eszerint létezik egy szétkapcsolódás az agy azon területei között, melyek feldolgozzák a vizuális és érintés érzékelői információkat, és ez a tényező idézi elő a testen kívüli élmények egy részét. Blanke úgy véli, hogy az OBE hátterében az anguláris gyrus és a parietális-temporális lebeny találkozásánál összefutó multimodális inger integráció elkülönülése áll, mindkét esetben jobb féltekei hangsúllyal. A jobb anguláris gyrus elektromos ingerlése okozhat testen kívüli élményt és végtag torzulási érzetet, mivel ez a terület részt vesz a testélmény közvetítésében. Blanke szerint az élményért a komplex szomatoszenzoros és vesztibuláris bemeneteknek a dezintegrációja a felelős. Tehát a különböző, a testből jövő szenzoros bemenetek összekapcsolása a környezetből nyert ingerekkel szenved kárt. A testen kívüli érzékelés két folyamatra bontható: a normál, stabil egocentrikus folyamatok integrációjának megbomlása, és a környezeti folyamatokba való bevonódás által megalkotott énünk külső perspektívából való reprezentációjának a szétesése. Ennek a két folyamatnak a finom integrációja eredményezi az én érzést az adott tér-időben (Blanke és Mohr, 2005)."

Idézet a Wikiről.

"- pontosan bekövetkezett jóslatok."

A jóslatok kicsi %-a jött be. Az is más, hogy valaki azt állít, ami 100%, hogy be fog következni, de ahogyan halad előre az időben, egyre kevesebb fog bekövetkezni.

Hozzáteszem, azért a jövőkutatás, már tudományág, de nem összeköthető a jóslással.

"- poltergeist-jelenség"

A kopogó-szellem? Ezek mindig meg lettek magyarázva, semmi különös nincs bennük.

"- regressziós hipnózisban felidézett, majd utólag valódinak talált korábbi életek"

Fantázia, mi lehettem korábban. Azért érdekelne, hogy arról a személyről, volt-e valami ismerete? Pl. mesében, vagy hallott-e a történetéről.

"- gyerekek által elmesélt, majd -"-

A gyerekeknek túl nagy a fantáziája.

"- szellemészlelések egyszerre több ember által, vagy egymástól függetlenül egyazon helyen megfigyelt ugyanolyan, megmagyarázhatatlan jelenségek"

Azért érdekelne, miért megmagyarázhatatlan jelenségek?

"- fehér zaj-jelenség"

"A fehérzaj olyan, hangtechnikában használatos véletlenszerű zaj, amire igaz az, hogy a teljes vizsgált frekvenciatartományban (emberi érzékelő esetén 20 Hz – 20 kHz) a hangnyomásszintje állandó."

Megint a Wikiről idéztem.

"- ufoészlelések"

Na ezen kiakadok. Tudod mi volt az a döntő tényező, amiért szkeptikus lettem? Hát ez! Egy UFO észlelésre sincs igazi magyarázat. Engem érdekeltek, de amikor az volt, hogy vizsgáljuk ki - semmi. Aki elmeséli, ő mitől tart? Talán attól, hogy mégsem úgy volt... pedig valami nyomának kell lennie, ami mérhető.

Ja és az amatőr csillagászok, akik az eget kémlelik, hogy a fenében, nem látnak UFO-kat? Ez nekem magas.

"- telepátia"

Erre sincs magyarázat, de van egy sejtésem, nem is lesz.

Viszont én példát kértem és nem címszavakban levő dolgokat.

Azért egy a fura - jól elkanyarodtunk a kérdéstől. :)

# 11: nem vagyok filozófus, nem is készülök annak, csak érdekel

# 12: én sem mondhattam szebben.

2016. febr. 10. 07:05
 14/38 anonim ***** válasza:

"Létezik igazi hitként is, ezt nem kell tagadni, de igazán a tudomány erre épül."

Szerintem óriási hiba bármire is építeni a tudományt. Mivel hitként él a materializmus, sajnos beszűkíti a tudományos tevékenységeket is.

Mert manapság, ami kutatás ma nem materialista alapokon indul el = tudománytalan vagy "áltudományos".

Saját magunk előtt zárjuk be a kapukat a hülye gondolkodásunkkal.

"Az ezotéria, erre mit mond? Itt sokkal több a kérdőjel és az is marad."

Ezzel nincs gond, amíg a tudomány/tudósok válasza erre az, hogy akkor kutassuk, és nem az, hogy "nem létezik, mert nem tudjuk mérni." (Megint az önmagunk előtt bezáródó kapuk esete.)

A kérdéseket nem az ezotériának kell megválaszolnia, mert egyrészt túl szerteágazó, másrészt mi alapján válaszolná meg?

"Deja-vu. Volt már tudományos kísérlet és idáig egy sem lett 100%-osan bizonyítva. Viszont tényleg jó lenne, végére járni ennek."

Tudtommal pedig be lett bizonyítva (Rupert Sheldrake végez izgalmas kísérleteket), de a hatásmechanizmus ismeretlen. A deja-vu más, ne keverjük ide, ott később esik le, hogy ezt már láttam/hallottam. A prekogníciónál előre lehet tudni, hogy rövidesen mi fog történni, mégpedig majdnem pontosan. Elég szürreális élmény, több ilyet átéltem már.

"- érzéken kívüli észlelés"

Sixth sense. Tudomásszerzés olyan dolgokról, amelyekről az öt érzékszerveddel nem szerezhetsz benyomást. Gondolj pl. az USA-ban rendőrség munkáját segítő médiumokra, akik olyan bűnügyek végére tudnak járni, amelyek nyomozása a hagyományos módszerekkel megrekedt.

"A legújabb kutatások szerint a testen kívüli élményeknek elsősorban neurológiai magyarázatuk van. Eszerint létezik egy szétkapcsolódás az agy azon területei között, melyek feldolgozzák a vizuális és érintés érzékelői információkat, és ez a tényező idézi elő a testen kívüli élmények egy részét."

Bla bla bla. Akkor honnan tudja a páciens, mi történt ezalatt a műtőben, ha csak "álmodott"? Pontos leírásokat adnak! Ezt mindig háttérbe szorítják, pedig rengeteg hitelesen dokumentált ilyen eset van (pl. Pamela Reynolds agyműtétje). Kontrollcsoportos kutatások, amelyeken a TKÉ-t átélt betegek pontosan le tudták írni a műtétjük menetét, a "simán csak" klinikai halálból visszahozottak pedig nem.

De nem, a jó öreg tudomány megint képtelen kilépni az árnyékából, és az agy belsejéből várja a megfejtést.

"A jóslatok kicsi %-a jött be."

Attól függ, kitől származik. Vannak olyan jósok, akik elismertek, mert nagyon pontosan megláttak előre fontos dolgokat, közelgő katasztrófákat. Más "jósok" talán csak hitték magukat jósnak, ezért amit ők mondtak, az nem jött be. Így összességében árnyaltabb lehet a kép, de nézzünk egy példát: ha van egy megérzésem, és az 100%-os pontossággal bejön, neked pedig szintén van, de nem jön be, akkor ez azt bizonyítja, hogy a megérzések 50%-os pontossággal működnek?

"A kopogó-szellem? Ezek mindig meg lettek magyarázva, semmi különös nincs bennük."

A poltergeist-jelenség elsősorban nem ez, hanem arról van szó, amikor bizonyos személyek jelenlétében furcsa elektronikus és fizikai jelenségek történnek (villany fel-le kapcsolódik magától, tárgyak mozdulnak el maguktól, stb.). Nem lett megmagyarázva, odáig jutottak, hogy az esetek többsége általában egy bizonyos személyhez köthető.

"Fantázia, mi lehettem korábban. Azért érdekelne, hogy arról a személyről, volt-e valami ismerete? Pl. mesében, vagy hallott-e a történetéről."

Általában ezek más országban jelentéktelen életet élt személyek, tudtommal többet közülük sikerült felkutatni. Stevenson nyomozott ilyenek után hosszú évekig, érdemes utánanézni (bár ő gyerekek beszámolóit vette alapul, nem hipnózis során elmondottakat, de a lényeg ugyanaz.) Ő ezt a feltevést gyakorlatilag kizárta.

"A gyerekeknek túl nagy a fantáziája."

Lásd fent.

"Azért érdekelne, miért megmagyarázhatatlan jelenségek?"

Az azért elég megmagyarázhatatlan, ha különböző emberek, különböző időpontban, de ugyanazon helyszínen hasonló megjelenésű és tevékenységű emberalakokat látnak felbukkanni, amelyek nem hús-vér emberek, nem?

"A fehérzaj olyan, hangtechnikában használatos véletlenszerű zaj, amire igaz az, hogy a teljes vizsgált frekvenciatartományban (emberi érzékelő esetén 20 Hz – 20 kHz) a hangnyomásszintje állandó."

Megint a Wikiről idéztem."

Köszönöm, de a fehér zajon keresztül megnyilvánuló hang- és beszédfoszlányokra gondoltam, nem magára a fehér zajra (ezért hívják jelenségnek). Hangokat rögzítettek zárt, hangszigetelt stúdióban is, ezért random rádióadás kizárva (az üzenet túlnyomó része amúgy sem rádióadás-jellegű).

"Egy UFO észlelésre sincs igazi magyarázat."

És? Ettől még nem történnek meg? Phoenix-i fények, 1997, például.

"Engem érdekeltek, de amikor az volt, hogy vizsgáljuk ki - semmi."

Inkább az érdekelne, miért nem vizsgáljuk ki. "Meterológiai léggömb" - mondják a hivatalos szervek, és el van intézve. Ezt is csak azért mondják, mert túl sokan látták, túl sok bejelentés érkezik, nem lehet teljesen elhallgatni.

Nem vagyok nagy összeesküvés-elmélet gyártó, de itt nekem nagyon bűzlik valami hivatalos részről. Zárójel bezárva.

"Aki elmeséli, ő mitől tart?"

Attól, hogy komplett idiótának nézik az olyan emberek, mint pl. te. És ez a legtöbb esetben így is történik.

"Ja és az amatőr csillagászok, akik az eget kémlelik, hogy a fenében, nem látnak UFO-kat? Ez nekem magas."

Nem biztos, hogy az űrből jönnek, egyébként pedig sokan látnak ilyeneket, még hivatalos NASA-képeken is vannak furcsa, oda nem illő dolgok (keress rá a "Fekete lovag" kifejezésre ilyen vonatkozásban.

"- telepátia" Erre sincs magyarázat, de van egy sejtésem, nem is lesz."

Nem a magyarázat léte lényeges, hanem a jelenségé.

2016. febr. 10. 08:40
 15/38 anonim ***** válasza:

"Mert manapság, ami kutatás ma nem materialista alapokon indul el = tudománytalan vagy "áltudományos".

Saját magunk előtt zárjuk be a kapukat a hülye gondolkodásunkkal."

Te el vagy tévedve aranyom. Semmi sem gátol meg abban hogy kiépíts egy olyan nem materialista rendszert ami bizonyítható és ezáltal mindenki számára ellenőrizhető. Az hogy ilyen nincs annak az az oka hogy ez még senkinek sem sikerült. A másik tévedésed hogy a materializmust hitnek próbálod beállítani ami azt jelzi hogy a fogalommal sem vagy tisztában. A tudományos módszer lényege a megismételhető bizonyíthatóság és eddig csak a fránya materializmusra mutatott fel bizonyítékokat. Ez van, tessék jobbat csinálni.

Az ezoterikus irodalomból szedett bizonyítékok azért nem megfelelőek mert nem tudományosak. Egy bizonyíték akkor tudományos ha kizárható minden ismert tévedés. Ez az esetek nagy részében nem történt meg. A másik hogy az hogy van pár tudós vagy egyéb ember aki bizonyította, az szintén nem jelent semmit, mert amíg a kísérlet mások által nem ismételhető meg ugyanazzal az eredménnyel, addig a kísérlet eredménye lehet hogy tévedés, elfogultság vagy véletlen siker. Ha a kísérlet több megismételt esetben is sikeres akkor lehet rajta gondolkozni. De itt még nem tart egyik ezoterikus csoda sem.

Az külön vicces hogy a tudományos kutatásokat leszólod, bezzeg egy-egy dokumentált esetet felmagasztalsz, pedig pont azok azok amik nem felelnek meg a tudományos bizonyításnak. Tudom, a tudomány nem képes kilépni az árnyékából. Remélem sosem fog, pont ez választja el a tudományt a babonától és egyéb képzelgésektől.

2016. febr. 10. 19:22
 16/38 anonim ***** válasza:
#14-----> a gondolatmeneted helyénvaló. Jól látod a dolgokat.
2016. febr. 10. 19:33
 17/38 anonim ***** válasza:

"Semmi sem gátol meg abban hogy kiépíts egy olyan nem materialista rendszert ami bizonyítható"

Csak a pénz, aranyom. Csak a pénz. Mire adnak, és mire nem.

"A másik tévedésed hogy a materializmust hitnek próbálod beállítani ami azt jelzi hogy a fogalommal sem vagy tisztában."

"A materializmus filozófiai irányzat" -> Wikipédia, materializmus szócikk, első mondat első szavai.

"A másik hogy az hogy van pár tudós vagy egyéb ember aki bizonyította, az szintén nem jelent semmit, mert amíg a kísérlet mások által nem ismételhető meg ugyanazzal az eredménnyel, addig a kísérlet eredménye lehet hogy tévedés, elfogultság vagy véletlen siker. Ha a kísérlet több megismételt esetben is sikeres akkor lehet rajta gondolkozni. De itt még nem tart egyik ezoterikus csoda sem."

Mert nem tapossák egymást a tudósok, hogy ellenőrizzék. Alig folynak ilyen jellegű kutatások; aki erre adja a fejét, azt először sokan fejcsóválva kiközösítik, majd ki is nevetik később. Sajnos.

"Az külön vicces hogy a tudományos kutatásokat leszólod"

Kénytelen vagyok, mivel tényeket negligál. Érdekes, a tudománynak tartott pszichológiában nem vetik el az esettanulmányokat, beszámolókat, csak itt. Pedig itt bizonyítani is lehet, összevetni az elmondottakat tényekkel (ezek volnának a dokumentált műtétek), nem csak hagyatkozni arra, hogy egyébként egy pszichiátriai értelemben beteg ember mit élt át saját elmondása szerint.

2016. febr. 10. 22:45
 18/38 anonim ***** válasza:

"Csak a pénz, aranyom. Csak a pénz. Mire adnak, és mire nem."

Kifogás. Rengeteg kutatás vagy elmélet kezdődött a sufniban vagy a sörözőben. Neked még elképzelésed sincs csak a szád jár.

"A materializmus filozófiai irányzat"

Ügyes vagy de akkor már elolvashatnád a wikipédiában a filozófia szó jelentését is. Ott is csak az első mondatig kell eljutnod. És arra nem is reagáltál hogy a tudomány eddig csak ezt a feltételezést tudta igazolni.

"Mert nem tapossák egymást a tudósok, hogy ellenőrizzék."

Szokásos kifogás, a tudósok a hibásak, mert nem veszik komolyan a dolgot. Akkor nem az hogy nem sikerült sosem bebizonyítani?

"Kénytelen vagyok, mivel tényeket negligál."

Nem. A tények hiánya miatt nem foglalkoznak vele. Ha az a pár tudós aki erősen hisz ebben fel tudna végre valamit mutatni akkor nem negligálnál... Addig csak feltételezés.

2016. febr. 11. 07:57
 19/38 anonim ***** válasza:
Egyénként közben rájöttem hogy behúztál a csőbe. Beszélgetésünkből úgy tűnik hogy a tudomány a materializmusra épül és ezért nem foglalkozik a nem materialista dolgokkal. Holott pont fordítva van. A tudomány a tapasztalatokra épül és ez a filozófiai irányzatok közül ezzel a materialista alapot bizonyította. Ezért is írtam hogy tessék bebizonyítani a többit ha annyira hiszel benne. De ez még senkinek sem sikerült.
2016. febr. 11. 08:01
 20/38 anonim ***** válasza:

"úgy tűnik hogy a tudomány a materializmusra épül és ezért nem foglalkozik a nem materialista dolgokkal. Holott pont fordítva van."

Ideális esetben valóban, azonban sajnos nem csak a beszélgetésünkből tűnik úgy, hogy jelenleg ez az elfogadott nézet. Az pedig nem igaz, hogy nem bizonyítottak be semmit, ami nem fér bele a materializmus keretei közé. Prekogníciós és telepátiás jelenségeket igazoltak már több alkalommal korrekt kísérleti körülmények között, de mivel csak a szignifikáns összefüggés és a korreláció látható, maga a hatásmechanizmus, illetve a jelenség mögött működő "erők" egyelőre még rejtettek, a tudomány számára jelenleg elfogadhatatlan ezek léte.

Szintén zajlottak az ESP valódiságára erősen utaló kísérletek, de az ESP - mint érzéken túli észlelés - megint csak megfoghatatlan, mert csak azt lehet kizárni, minek útján nem történt érzékelés vagy észlelés.

2016. febr. 11. 09:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!