Mi? Nem. Ahogy már többen is írták, Ámen! = Úgy legyen!
2015. aug. 7. 03:03
13/15 anonim válasza:
Az aum-om is "legyen" fogalomértékű sok kontextusban, de ez legfeljebb a közös eredetet bizonyítja, nem azt, hogy az aum-ból származik az ámen.
2015. aug. 7. 07:59
14/15 Laci555 válasza:
Szia ..sajnálom hogy én vetek ellen egyedűl... IGEN az ámen szó amon isten nevéből jön. Persze később születtek rá magyarázatok. A Zsidók még egyiptomban voltak mikor egy fáraó próbálta előtérbehelyezni egy istenként Amon- istent és egyesíteni Ré-vel. Az Amon szó megmaradt... természetesen nem csak a zsidók és a keresztények hanem az iszlám vallaásban is használják. A később kitalált úgy legyen fordítást azért nem fordították le egy nyelvre sem mert egyszerűen régen még ez nem volt így. Ezért a mai napig Indiában is a muszlimok is Amin szót mondanak. Sajnálom.. Tudom amit írtam a hivatalos verzió ellen van de nem várhatjuk el hogy az ó-zsidó vallásban elfogadják egy eltérő kultúra hatását.
2015. aug. 17. 19:44
15/15 anonim válasza:
Szia Laci,
amit írtál, az nem jó.
- A zsidók egyiptomi tartózkodására nincs történelmi bizonyíték, csak a Biblia.
- Valószínűleg Ehnatonra gondolsz, ő próbálta bevezetni az egyistenhitet, csakhogy nem Ámon tiszteletét, hanem Atonét. Épp az Ámon-papság növekvő befolyását akarta letörni, a kultuszát be is tiltotta (ez csak a haláláig maradt így). Később Ámon valóban szert tett olyan jelentőségre, hogy ha fennmarad az egyiptomi vallás, egy idő után ő lehetett volna az egyetlen isten, de a zsidók biztosan nem innen vették, mert ebben az időben ők már külön éltek az egyiptomiaktól, erre van bizonyíték.
- Az afroázsiai nyelvek hangrendszere jelentősen eltér a miénktől. Ámon nevében és az ámen szóban teljesen más az első hang, csak ez így magyarosan átírva nem jön át.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!