Ki hogy áll a "Cogito ergo sum" kijelentéshez?
Nem logikai alapú bizonyításként kell felfogni, hanem egyfajta belátásnak.
Egyébként rossz a kategória.
ez egy alap állítás az életben.
de ez az állítás egy megfigyelésen alapszik, hogy az ember az agyát használja, tehát létezik!
én még a gondolataimat is látom!
lehet ez egyedi eset, bár van több ilyen ember is, lehet ez nálad másként nyilvánul meg!
"ha mondjuk alszol, akkor elméletileg "nem vagy", mert nem tudsz magadról"
- Lehet, hogy valaki elméletileg ne legyen? Mekkora katyvasz már ez?
Egy dolog, hogy a létre rákérdezni a felfogóképességünk határait feszegeti, így óvatosnak kell lenni, de azért ne jussunk már el oda, hogy a létezésnek is legyen több fajtája (elméleti, gyakorlati, meg nem tudom mi), mert akkor csak a szavakkal játszunk.
De valószínű, hogy megzavart a cogito-érv állogikai szóhasználata, illetve hogy összekevered a logikai eszközöket. Abból, hogy "gondolkodom, tehát vagyok", nem következik, hogy "nem gondolkodom, tehát nem vagyok". Ha tudom, hogy Pisti minden pénteken focizni jár, abból nem következik, hogy ha nincs péntek, akkor nem is megy focizni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!