Mi lenne ha az univerzum nem tágulna, hanem összemenne?
1. Majd meg szakadtam..
2. Köszönöm!
Utolsó válaszoló: igen, és nem :)
A világegyetem korát tudjuk (a legújabb, gravitációhullámos felfedezés óta ezen adat pontosságának valószínűsége igencsak megnőtt).
Viszont a világegyetem most gyorsulva tágul. Sőt, volt egy időszak, amikor elképesztően gyorsan (a fénynél is gyorsabban, igen-igen: [link] tágult.
E miatt, ha csinálnál egy pont ilyen univerzumot, megálltanád a szétszaladó galaxisokat, és kihúznád alóluk a sötét energiát, hogy az így magára hagyott univerzum saját gravitációja alatti összeroskadását végignézd, akkor az lehet, hogy sokkal, de sokkal tovább tartana, mint amennyi idős most a mi univerzumunk.
Egy ilyen univerzumnak tehát valószínűleg több idő kellene az összeroskadáshoz, mint amennyi idő óta a miénk létezik.
Eltekintve a gyorsuló tágulástól, attól függ, milyen sebességgel zsugorodna (tehát hogy most váltana át a tágulásból, vagy már X milliárd éve zsugorodna.)
Meg persze az össz energia és anyag mennyiségétől, amit még nem ismerünk biztosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!