Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Szkeptikusok, miért materialis...

Szkeptikusok, miért materialista a világ?

Figyelt kérdés
Miért pont olyan ?
2014. ápr. 26. 15:27
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Azért te lüke,mert a világot szabályosnak és logikusnak látjuk.Erre építettünk egy módszertant,és ebből bizonyítani tudtuk hogy valóban vannak létező és állandó szabályok.

Gondolom te még nem láttál hideg tüzet,vagy felfelé folyó vizet.Ezek (és még sok más) arra mutatnak rá hogy a világ egy megismerhető rendszerként működik,ahol egyik dolog következik a másikból,nem olyan mint egy bugokkal teli játék ahol random dolgok történhetnek (átesik egy tárgy a textúrán,lebegnek a lebegőben).

Te lüke...

2014. ápr. 28. 11:27
 12/15 A kérdező kommentje:

"Nem minden szkeptikus materialista."

vannak nihilisták is -.- Megdöbbent :P

"De a kérdésed ettől függetlenül is hülyeség"

Vagy csak te nem érted :-)

"Miért NEM materialista a világ szerinted? Elvégre az érvelés ÍROTT szabályai szerint az elmélet állítójának kell alátámasztania bizonyítékokkal az állítását. És miért te állítasz elméletet? Mert a világot materialistaként tapasztaljuk."

Én nem tapasztalom materialistának, hanem lélek központúnak. Emlékszek előző életeimre, tudom van lelkem, szerintem a lélek, a szellem, a tudat az ami végső soron a világ keletkezéséhez vezet. Bármit meg tudunk magyarázni, azt hogy materialista és azt hogy szellemi vagy teljesen más, a te döntésed az, hogy materiális, indokold meg ha tudod hogy miért?

Szerintem nem materialista, mert én tudattal, szellemmel, lélekkel rendelkező lény többet értek a világból több cselekvést tudok végrehajtani és értelmesebb épületeket tudok építeni, mint az anyag, akkor miért ne lenne a világ lelki, vallási ?

"Ameddig nincs egy ezt cáfoló elmélet, addig a világ csak anyaginak vehető. Ergo neked kell bizonyítanod, hogy a világ miért nem materialista"

Vagy fordítva

"Azért te lüke,mert a világot szabályosnak és logikusnak látjuk.Erre építettünk egy módszertant,és ebből bizonyítani tudtuk hogy valóban vannak létező és állandó szabályok. "

Nagyon ostoba vagy, ugyanis a szabályok és logikus dolgok nem a materialitásból következnek. Pl én előző életemben király voltam, kivégeztem 100 hitetlent és ezért azt kapom vezeklésnek hogy ebben az életemben hallgatom a szkeptikusok nyavajgását ezo forumban egy átlag felsővezetői pozícióban, minden luxust nélkülözve, majd lehetek ismét felsővezető vagy politikai hatalmi vezető a következő életemben. Ennek semmi köze a materialitáshoz és mégis logikus -.- Érted a bárgyúságod ??

"Gondolom te még nem láttál hideg tüzet,vagy felfelé folyó vizet.Ezek (és még sok más) arra mutatnak rá hogy a világ egy megismerhető rendszerként működik,ahol egyik dolog következik a másikból"

Nem a logika folytán lesz a világ materiális kisfiam :P Használd az agyad néha, mert elsorvad !

Azaz miért pont ilyen a világ ?

2014. ápr. 28. 19:11
 13/15 anonim ***** válasza:

"vannak nihilisták is -.- Megdöbbent :P "

Ja, meg csak jó meg rossz van, és mi is csak a feketét és a fehéret látjuk... A nihilista és a materialista között van igen sok dolog, főleg, hogy a kettő nem oppozitja egymásnak.

"Vagy csak te nem érted :-) "

A magyarázatot is elolvashatnád... És nem, nem lehet egy két mondatos kérdést félreértelmezni. Kivéve, ha valaki annyi ésszel van megáldva, mint te.

"Bármit meg tudunk magyarázni, azt hogy materialista és azt hogy szellemi vagy teljesen más, a te döntésed az, hogy materiális, indokold meg ha tudod hogy miért? "

Na, most fuss neki még egyszer a kommentemnek. Köszönöm.

"Szerintem nem materialista, mert én tudattal, szellemmel, lélekkel rendelkező lény többet értek a világból"

Kinél vagy minél?

"több cselekvést tudok végrehajtani"

Ismét csak megkérdezem: kinél vagy minél?

"és értelmesebb épületeket tudok építeni, mint az anyag, "

Ja, mert az anyag épít... Oké, értem, mire gondoltál, de nem igaz. Mindent, amit teszel, a gondolataidat leszámítva, anyagi. Nem tudsz nem anyagi dolgot építeni, kivéve vallást, vagy eszmét. Csak ezzel az a baj, hogy ha az összes ember meghalna, a vallás vagy eszme eltűnne, révén hogy nincs, ki továbbörökítse, tovább adja a gondolatot. Márpedig ha a spiritualizmus igaz, akkor az eszményeknek tovább fent kéne maradni. Plusz ott is van baj, hogy az említett tudatod a halálodkor a semmibe tűnik, a lelkedre vagy a szellemedre pedig semmi bizonyíték nincs, de még csak ötlet sem, hogy már mi a fenének létezne.

"Vagy fordítva "

Nem. A kommentemben érveltem, csak úgy tűnik, az olvasásod szelektív. Sebaj, segítek:

"Elvégre az érvelés ÍROTT szabályai szerint az elmélet állítójának kell alátámasztania bizonyítékokkal az állítását. És miért te állítasz elméletet? Mert a világot materialistaként tapasztaljuk. Ameddig nincs egy ezt cáfoló elmélet, addig a világ csak anyaginak vehető. Ergo neked kell bizonyítanod, hogy a világ miért nem materialista. "

Tessék.

"Ennek semmi köze a materialitáshoz és mégis logikus"

Bocsi Möbiusz, képtelen vagyok nem a nevedben válaszolni: Nem az.

Miért érzem azt egyébként, hogy vagy Zolika, vagy a hozzá hasonló írású másik idióta a kérdés feltevője? Ugyanazon szmájlik, helyesírási és fogalmazási hibák, félreértelmezések, és egyebek bukkannak fel ugyanott, ahol a fent említett személy(ek?) kérdéseiben. Ez több mint gyanús.

névte2en

2014. ápr. 28. 19:30
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

"Én nem tapasztalom materialistának, hanem lélek központúnak."

A világ eleve nem materialista (ha már ezzel a kifejezéssel kell élni), hanem materiális. Az ember felfogása, a világhoz való hozzáállása lehet materialista.

( Végeredményben különösebb jelentősége nincs a dolognak, csak zavar ez a fogalomzavar.)

"Bármit meg tudunk magyarázni, ..."

Valóban. Megmagyarázni akármit meg lehet. Az érvelés, bizonyítás meg egy más tészta.

"Szerintem nem materialista, mert én tudattal, szellemmel, lélekkel rendelkező lény többet értek a világból több cselekvést tudok végrehajtani és értelmesebb épületeket tudok építeni, mint az anyag, akkor miért ne lenne a világ lelki, vallási ? "

Te mint lény, ugyanúgy anyagból állsz, mint a világ. Ugyanúgy materiális (= anyagból lévő) vagy, ugyanolyan atomok alkotnak téged is, mint bármely más lényt vagy tárgyat. Semmi különbség nincs a téged alkotó atomok és a világot alkotó atomok között.

" Pl én előző életemben király voltam, ..."

Én meg ötlábú nyolcfejű, királyevő érmelléki kuglófember. Na bumm, mesziről jött ember azt mond amit akar... Az hogy te mit kamuzol össze, vagy milyen kényszerképzeteid vannak, az hadd ne legyen már bizonyíték az állításaidra.

Érted a bárgyúságod ?? :)

"Nem a logika folytán lesz a világ materiális kisfiam :P "

Valóban nem, de nem is a logika folytán lesz spirituális.

A világ olyan, amilyen. Van benne anyag, ez biztos. Van benne energia, ez is biztos. Az is biztos, hogy az anyag része(cské)i között az energia közvetíti a kölcsönhatásokat. Ennyit egészen bizonyosan kijelenthetünk a világról. Viszont a lélek létezésére nincs semmiféle kézzelfogható, empirikus bizonyíték, amely minden, bármilyen jellegű elvégzett kísérletre ugyanazt az eredményt adná. Így tehát nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a világ spirituális - igaz, az sem, hogy nem az. Pont a mellette vagy ellene szóló bizonyítékok hiányában. (Nem, az nem bizonyíték, hogy te hogyan vélekedsz a világról.) Tehát a világ spirituális jellege egy függőben maradó dolog, amíg nem tudunk rá legalább egy, mindig ugyanolyan eredményt produkáló kísérletet összeállítani. Ha lenne ilyen, fel lehetne valamiféle modellt állítani a spirituális jellegű világra, és el lehetne indulni a vizsgálatának útján.

Viszont az anyagi jellegére van kísérlet, számtalan, rendre mindig ugyanazon eredménnyel. Tehát az anyagi jellege biztos, a spirituális jellege nem bizonyítható.

2014. ápr. 28. 19:38
 15/15 Salamon Bálint ***** válasza:

Na most a kérdező a történelmi materializmusra, az antik materializmusra, vagy a dialektikus materializmusra gondol?

Bár nem értem, hogy egy filozófiai irányzat hogyan alkothatja a világot.

2014. jún. 29. 15:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!