Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Szkeptikusok és hívők! Ezután...

Szkeptikusok és hívők! Ezután mi történne szerintetek?

Figyelt kérdés

A világon milliók tűnnek el és soha nem kerülnek elő. Ezek nagy %-a valószínűleg gyilkosság, rablás áldozata, saját maga lép le, öngyilkos lesz stb. szóval a hagyományos magyarázatok maradnak.

De egy részükre nem találnak logikus magyarázatot, hogy miért is tűnhetett el az illető.

Mi történne akkor, ha tegyük fel eltűnik egy személy. Mindenhol keresik, nincs nyoma, semmi. 5 év múlva előkerül, leadja a média, mindenki ünnepel.

Aztán a személy azt mondja:

" Sétálgattam, kimentem füvet nyírni a kertbe, szóltam is a feleségemnek. Soha többé nem tértem vissza. Miért? Megláttam egy ködburkot a kert végében. Odamentem és belesétáltam. Teljesen máshol találtam magam, olyan volt mint egy kapu egy másik világba."

Elmondja hogy élt ott, mit élt át, más emberekkel találkozott stb. ez most nem lényeg. És hogy ugyanilyen módon került is ide vissza.

Természetesen a média felkapja és persze a tudományos körök kételkednek. A rendfenntartó szervek próbálnak utána járni, hogy vajon a férfi megmásította-e az adait és így tűnt el a nyilvánosság elől, új személyazonosság címszóval. Semmi nyomát nem találják ennek..

A férfi belemegy, hogy poligráf vizsgálattal, élő adásban, tudósok körében elmondja a történetet. A vizsgálat pozitív lesz, azt mutatja a gép, hogy igazat mond. Megvizsgálják, pszichésen rendben találják, nincsenek mentális zavarai.

Ezután szerintetek mi történne?

(Most direkt nem írtam a nemrég eltűnt gépet, a sok utassal, mert szerintem azt eltérítették, de az is jó példa lehetne, na meg abba úgy is belekötnének és arra koncentrálnának nem a sztorira).

Biztos lennének továbbra is szkeptikusok, de szerintetek lenne olyan tudományos szakember, fizikus, aki azt mondja " Hmm lehet ez igaz? Lehet egyszerre több párhuzamos világ létezik? Talán igaz a húrelmélet? Talán tényleg összecsúszik tér és idő ritka alkalmakkor ?"

és elkezdenek kutatni a témában, méghozzá igen komolyan?

Vagy sarlatánnak kiáltják ki az illetőt?

Mi történne szerintetek? Ti mit hinnétek el a férfi történetéből? Miért hinnétek el és miért nem?

Hogyan próbálnátok kideríteni, hogy igaz-e amit állít a poligráf és orvosi vizsgálatok után is?

George Adamski

2014. márc. 23. 19:25
 1/8 anonim ***** válasza:
74%
Fölösleges ilyen kitalációkon elmélkedni.
2014. márc. 23. 19:32
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Semmi változás nem volna. Az illető járna előadásokat tartani bizonyos körökbe, mások pedig rosszindulatúan megjegyeznék, hogy lám, mit meg nem tesznek egyesek a pénzért és hírnévért.

Már eleve el sem jutna az élő adásig és a poligráfos vizsgálatokig. A média is legfeljebb a szenzáció, bulvár miatt foglalkozna vele, és olyan szinten is.

2014. márc. 23. 19:54
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A poligráfos vizsgálat az izgatottságot, és nem pedig az igazmondásdt méri. Ha jól emlékszem, igaz eset, így a média csalónak kiáltaná ki. Az ostobák midnent elhinnének neki, az értlemes emberek pedig elgondolkodnának az eseten, és további vizsgálatok alkalmazását sürgetnék. A végén pedig, ha már teljesen be van bizonyítva az eset, akkor az értelmesek is hinnének neki.

névte2en

2014. márc. 23. 20:04
 4/8 anonim ***** válasza:
Több ilyen történet is van, gondolom,nem unalmukban találják ki az emberek, meg több szemtanú is van amelyiknél van - persze amúgy szemtanúk is kamuzhatnak, de miért tennék, meg hát ha tényleg eltűnt, kérdezik hol volt, miért kamuzna; ha nagyon keresték is, de nem találták, aztán egyszercsak hopp, megjelenik, ahol eltűnt, és előáll valami fantasztikus történettel - , meg más magyarázat nincs is, ha csak úgy fogják, azt eltűnnek meg vissza.
2014. márc. 23. 20:10
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

elméleti találgatások szintjén bármi elképzelhető.

de a realitások talaján maradva, erre kevés az esély.

de ha a fenti találgatásnál akarok maradni, talán a bermuda háromszög, és a sárkány tenger lehet olyan rész a földön, ahol talán, elképzelhető hasonló dolog, bár ami ott történik, még mindig keresik a hivatalos magyarázatokat.

2014. márc. 23. 22:01
 6/8 A kérdező kommentje:

"Fölösleges ilyen kitalációkon elmélkedni."

Meg fölösleges volt azon gondolkozni, hogy repülhet-e az ember.

Meg fölöslegesen pattant ki valami egy tudós fejéből, ami akkor hülyeségnek tűnt.

Meg fölösleges volt belépned és beírni a kommented.

Meg fölösleges volt rááldozni az idődet.

A többieknek köszi!

2014. márc. 23. 22:42
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Ugye tudod, hogy ez, nem ennyire egyszerű. Ki kell vizsgálni a helyszínt, mivel valamilyen nyoma, csak kell, hogy legyen.

A TV-nél egy a fontos: megbotránkoztasson, vagy szórakoztasson. A tudományos ismeretterjesztés, nem az elsők között van.

2014. márc. 24. 13:44
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a felvázolt szcenárió pár helyen megbukik.

- "Elmondja hogy élt ott, mit élt át" -> Szerintem a legtöbb ember, akivel tegyük fel, hogy hasonló történne (vagy úgy véli), nem biztos, hogy beszélne róla (nem akar felhajtást csak örül a családjának, fél, hogy bolondnak nézik, megbélyegzik, stb)

- "Természetesen a média felkapja" -> A bulvármédia, a hihetetlen/ufó magazin jellegű média kapja fel, azaz:

- "a tudományos körök kételkednek" -> ... letojják, nem is értesülnek róla, mivel olyan médiumokban jelenne meg, amiket hiteltelennek tartanak és nem is olvasnak (mennyire tartanál hihetőnek bármilyen sztorit egy magazinban ami tele van olyan sztorikkal, hogy valaki a Nagyláb szexrabszolgája volt, más meg Jézus arcát látta a pirítóson megjelenni, ezért csodatevő hely a háza? :) )

De HA érdekelne is egy-két tudóst, ki a szösz finanszírozná a kutatásukat? Senki.

- "A rendfenntartó szervek próbálnak utána járni, hogy vajon a férfi megmásította-e az adait és így tűnt el a nyilvánosság elől" -> 5 év elég nagy idő, főleg a bűnüldözésben. Az, hogy nem találnak bizonyítékot, még nem jelenti azt, hogy nem történt csalás, plusz mivel megkerült az eltűnt személy és nincs jele bűncselekménynek, nem hinném hogy fenenagy erőket mozgósítanának az ügy felgöngyölítésére.

- "A férfi belemegy, hogy poligráf vizsgálattal, élő adásban, tudósok körében elmondja a történetet." -> Több sebből vérzik. A poligráf, mint írták is, nem megbízható. Ha a férfi pl. téveszmés (hisz abban, ami történt vele) amúgy is átmenne sanszosan. Élő adás? Médiafelhajtás? Már ez rombolná a hitelességet (a médiának általában pont annyira hiszünk, mint a politikusoknak és a bankároknak, okkal). A tudósokat megint csak, ki finanszírozza? Vannak persze egy páran akik direkt sarlatánok lebuktatásával foglalkoznak, de ők eleve nagyon elfogultan állnának hozzá.

- "Megvizsgálják, pszichésen rendben találják, nincsenek mentális zavarai." -> Ilyen nem fog megtörténni, egyrészt mert HA meg is történt volna az eset, elég sokkoló és traumatikus ahhoz, hogy egy normális elmének is betegyen, másrészt már a sztorija és abba vetett hite pszichés zavarnak minősülne. Valamint a pszichiátria sem mindenható, mennek csúnyán a félrediagnosztizálások.

- "de szerintetek lenne olyan tudományos szakember, fizikus, aki azt mondja..." - Párakban lehet, hogy megfordulhatna a gondolat, DE

- "és elkezdenek kutatni a témában, méghozzá igen komolyan?" -> megint csak, ki finanszírozza a kutatásaikat, pláne igen komolyan? Még a "sima" (nem paranormális) kutatásoknál is hajlamosak a kutatók "véletlenül" pont olyan eredményre jutni, amit a finanszírozó "látni szeretne" (mert ha más eredményre jutnak, nem publikálják, ellehetetlenítik, arra hivatkoznak hogy a vizsgálati módszer hiányos/hibás volt, stb, sajnos elég mocsok világban élünk, és a pénz diktál ott is, ahol a tudományos innovációnak kéne a lényegesnek lennie). Ez sajnos kizárja a független szakértőket. Nekik is élni kell valamiből és az idejük sincs ingyen.

- "Vagy sarlatánnak kiáltják ki az illetőt?" - Többségében igen, pláne a fentebbiek tükrében. Vagy szenzációhajhásznak, vagy úgy vélnék, hogy elsumákolt valami ügyet és ezt a fedősztorit használja, stb.

- "Mi történne szerintetek?" -> Egy ideig foglalkoznának az esettel (ilyesmikre szakosodott újságok, nagyon rövid ideig a bulvár), eztán elsüllyedne a többi "misztikus eset" között.

- "Ti mit hinnétek el a férfi történetéből?" -> Mivel finoman szólva is bizalmatlan vagyok a médiával szemben (ahonnan sanszosan értesülnék róla), lenne bennem nem kevés szkepticizmus.

- "Miért hinnétek el és miért nem?" -> Nem állítanék biztosat sem hívő, sem szkeptikus oldalról, de utóbbi felé tendálnék, pláne mert mint említettem, eleve torzított forrásokon keresztül jutna el hozzám, hiányos és megbízhatatlan kutatások, utánanézések után.

2014. márc. 24. 15:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!