Ezt ki mivel magyarázná?
Azért írok ide, mert szoktak ide járni nem csak "ezós" emberek is /igaz általában más célból, de mindegy/.
Szóval többször volt már, hogy a valóságban vagy álmomban láttam valamit, vagy hallottam, látókörömbe került valami, akár fogalom is, de nem túl általános. Ezután egy jó ideig ez a bizonyos látott, hallott, látókörbe került dolog viszonylag sokszor újra elém került valamilyen módon, de azelőtt szinte egyáltalán nem találkoztam vele.
Mondok egy példát, hogy érthetőbb legyen. Egy korábban általam nem ismert emberrel beszélek, megtudom, hogy milyen autója van. Ilyen típusú autót alig láttam eddig az utakon, majdhogynem egyáltalán nem. Azóta viszont, hogy megtudtam hogy neki ilyen van (az övét konkrétan nem láttam) minden egyes nap látok a városban ilyen autót. De ez az autó nem is olyan általános, "olyan mint a többi" kinézetű. Kifejezetten ronda, szóval elég jellegzetesnek mondanám. De ez csak egy példa volt, aminek a tárgya egy autó volt, de lehet ez akár egy fogalom is, ami egyszer megjelenik és utána elég sokáig folyamatosan újra és újra elő kerül valahogy.
Szóval ki mivel magyarázza ezt? (Nem vagyok kifejezetten "ezós" - majdnem emóst írtam, de az se - csak kíváncsi vagyok ki mit ír erre, ha egyáltalán ír.)
Ez egy nagyon egyszerű dolog, ugyanaz, mint amikor valaki mindenhol a 23-as (vagy más egyszerű) számot látja. Nem az autók bukkannak fel ilyenkor gyakrabban, hanem az álmod előtt te nem figyeltél rájuk, és lehet, hogy simán elmentél mellettük, és ha észre is vetted őket, nem figyeltél rájuk nagoyn, nem jegyezted meg őket. Az álom után viszont, amikor ránéztél egy ilyen autóra, beugrott, hogy "hoppá, pont, mint az álmomban", és ezért megjegyezted.
Írtad, hogy nem hétköznapi autóról van szó, és lehet, hogy amúgy is feltűnt volna. Ez esetben simán lehet, hogy véletlen történt, de még inkább a véletlen és a feljebb írt kognitív torzítás együttesen játszik szerepet.
Fogalmakkal én is voltam így többször, és bevallom, én is többször elcsodálkoztam, annyira gyanús volt a dolog. De ettől még ezek csak véletlenek, amiknek mi tulajdonítunk jelentőséget, és ezért nem tűnnek véletlennek.
Ignoramus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!