Normális vagyok szerintetek?
Ezt hívják úgy, hogy kényszeresség. Amíg tudod kontrollálni, és nem állandóan aszerint viselkedsz, ahogy megállapodsz magaddal (pl. pontosan tízszer kell a szappant megpörgetnem a kezemben, különben rákos leszek), akkor nincs vele gond. Ha viszont emiatt már képes vagy elkésni a munkából, iskolából, akkor érdemes elmenni egy pszichológushoz. Persze csak akkor, ha nem tudod visszafogni magad... Egyébként bebizonyíthatod magadnak, hogy ez butaság, ha mondjuk kipróbálsz egy olyat, hogy "most nem igazítom meg a terítőt, ezért el fogok esni a buszon", és ha mégsem esel el a buszon, akkor rájössz, hogy semmi összefüggés nincs a két dolog között.
2013. okt. 29. 13:54
2/10 A kérdező kommentje:
Tudom hogy hülyeség de ezek a gondolatok önkéntelenül jönnek. Ilyenkor megijedek mivan ha már bekoncentráltam magamnak, bár kicsi a valószínűsége hogy azért lesz ilyen, mert nem találtam meg egy darabot egy tárgyhoz (mert ma ez volt) és azóta valahogy őrülten keresem és nem találom.
Első jól írta. Kényszeres cselekvés és kényszeres gondolatok.
Szoktad nézni a Monk sorozatot? Na ő nagyon kényszeres. Megőrül, ha nem teheti sorba mondjuk a fánkokat. Ha elhatalmasodik, nagyon nehéz szabadulni tőle és megkeseríti az ember életét.
Keress rá guglival: kényszerbetegség.
Mondjuk szerintem te még nem tartasz ott, szóval nem kell aggódni, de ne hagyd elhatalmasodni rajtad ezt a szokást. :)
2013. okt. 29. 14:11
4/10 A kérdező kommentje:
Nekem az is elég ha valaki megválaszolja nekem: Beteljesülhetnek ezek a kényszercselekvések? Ugy értem ha valami komolyra fogadok, nem tudom megcsinálni és megtörténhet az a bizonyos "különben"? Vagy ezt csak így bemeséljük? Ez hülyeség? 14 éves vagyok és suli mellett nincs kedvem ebbe beleőrülni!!
5/10 anonim válasza:
Pár évig én is folyamatosan ilyeneken gondolkoztam, de már elmúlt.
Nem tudom ettől mennyivel leszel normálisabb...de gondoltam megosztom, hogy lásd, nem vagy egyedül :)
Nálam talán az segített, hogy DIREKT nem csináltam meg azt, amit kigondoltam és ugyebár ilyenkor valami rossz dolognak kellett volna bekövetkeznie, de ez valahogy sosem történt meg.
Próbáld elhinni, hogy a gondolatainknak nincs is akkora ereje, mint azt néhányszor hisszük.
2013. okt. 29. 14:27
"Nekem az is elég ha valaki megválaszolja nekem: Beteljesülhetnek ezek a kényszercselekvések?"
Csak annyira, mint bármi más. Az úton bármikor elüthet egy autó, de attól, hogy erre fogadsz, semmivel sem lesz valószínűbb. Magyarul ezek a lehetőségek csak a fejedben vannak, semmit nem változtatnak a valóságon. (Hacsak te magad nem idézed elő, de az már tényleg súlyos állapot. :D)
2013. okt. 29. 14:40
7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi valaszokat! Utolsó, hát nagyon megnyugtattál:D
2013. okt. 29. 20:53
Annyira okos vagy mint a szomszéd pistibácsi aki részegen szokott táncolni persze egy szál semmiben.
2013. okt. 29. 23:19
Velem is voltak ilyen dolgok, az első, hogy amikor eszedbe jut eltereled a figyelmed és akaraterővel másra gondolsz vagy pont az ellentétére, beiktatsz valami pozitív gondolatot. Ha már megtörtént a félelem a legrosszabb amit tehetsz, szóval akkor mond magadnak, hogy ez hülyeség, próbáld meg humorosan kezelni, nevess magadon, felejtsd el. Minél jobban ráparázol annál rosszabb, nevesd ki és lépj tovább rajta. Ez nem te vagy, ezek csak gondolatok. Betegségnek, őrületnek meg végképp ne gondold.
2013. okt. 30. 00:16
További kérdések: