Ti is érzitek hogy nagyon felgyorsult az idő és meglehetősen emelkedik a kollektív rezgésszint?

Hát nem tudom, nem akarok fizikai vitába keveredni, mert egyébként nem értek hozzá. Arra emlékszem, hogy a számításhoz kellet az osztálytársam tömege, de ezer éve volt, nem emlékszem és hülye is vagyok az egészhez, meg akkor nem is érdekelt gazán. Annyira emlékszem amit leírtam. De ez még nem azt jelenti, hogy minden sz@rt elhiszek amit elém raknak valami általam ismeretlen tudományos rizsával, mert azért igyekszem utána nézni ennek annak.
Ettől függetlenül ha csak abból indulok ki, hogy emberek attól meggyógyulnak, hogy elhiszik megműtötték őket, közben csak felvágták és összevarrták, akkor végül is minden működhet amiben hiszünk. (Ilyen "térdműtéteket" végeznek Amerikában és a gyógyulási arány a valós műtött és valójában nem műtött betegek között ugyan annyi.)
Lehet, hogy ez az egész rezgésszint is áltudományos rizsa, de számomra még mindig elfogadhatóbb rizsa, mint a vidám vasárnap, vagy az óvszerhasználatért minden bizonnyal tudományosan bizonyított pokollal fenyegető katolikus egyház. Mégis millióan nyelik be azt is. És akkor jönnek ŐK, és hülyeségnek meg ördögtől valónak nyilvánítják az ezotériát, mikor legalább akkora baromságban hisznek.
Hm...kollektív hülyeség van annyi szent, a kollektív rezgésszint már nem oszt nem szoroz, ha van ha nincs.
Egyébként a gondolatok ugyebár agyhullámok, innentől kezdve szerintem nem gáz felvetni, hogy a gondolatnak van rezgése, frekvenciája, akármije, nem tudom tudományosan ezt hogyan kéne akkor hívni. A rezgés pedig képes más rezgést gerjeszteni. Mint amikor a hidat lerombolta az azonos frekvenciával fújdogáló szél. Legalább is az egyik magyarázat szerint, amit fizika órán nekünk amúgy tényként említettek.
Hogy ebből mi következik azt mindenki gondolja ki magának.
Ha 400 évvel ezelőtt valaki azt mondta volna, hogy a pestist kis láthatatlan lények okozzák, akkor minden bizonnyal megégetik máglyán a bolondot. Szóval ne vessük még el ezt a kollektív rezgésszintet teljesen. Közelebb áll ez a tudományhoz, mint a porszívó ügynök, aki egyébként létezik, de nem akarom elhinni.

#8, Partner:
A következőket ne vedd kötekedésnek vagy veszekedésnek, mert nem annak szánom.
Ha nem veszem észre az illetőn, hogy rossz kedvű vagy boldog (mimikából, testbeszédből, beszédből, akármiből), akkor nem érzek én sem semmit. Azért hiszik ezt mégis sokan, mert a hangulat akkor is “ragadós” lehet, ha nem, vagy csak részben tudatosan veszik észre a hangulatra utaló jeleket, és hibásan arra következtetnek, hogy valamiféle érzékszerveken túli észlelés, aura vagy “rezgés” közvetíti az érzelmeket.
> Amúgy nem értem mi bajod a szóval
Az a bajom vele, hogy rossz :). Hívd aurának inkább, az legalább nem a tudománytól ellopott szó.
> az, hogy a gondolataidnak rezgése van, már tudományosan is bizonyított
Az EEG által mért agyi elektromos aktivitásra gondolsz? Az tényleg rezgésként mérhető, de attól még nem “tudati rezgés”. Érzékeken túli érzékelést gyakran tulajdonítanak ezeknek az “agyhullámoknak”, és vannak érdekes kísérletek, de >nincs< meggyőző bizonyíték arra, hogy lenne bármi hatásuk más emberekre (aura, ESP vagy más formában).
> És ne mondd, hogy amit műszerekkel nem lehet kimutatni, az már nem is létezik.
Attól függ, hogy érted. Olyan lehet, hogy valamit nem lehet mérni vagy kimutatni a jelenlegi műszereinkkel, tehát technológiai korlát létezhet. Azonban ha ismerjük a hatást (ez esetben a hangulatváltozást), akkor kísérletekkel lehet igazolni, alátámasztani vagy cáfolni a jelenség létezését, akkor is, ha nem tudjuk műszerrel mérni, és nem ismerjük a pontos mechanizmusát sem. Ehhez azonban a személyes tapasztalat elégtelen, mivel szubjektív. Kontrollcsoportos, kettős vak, randomizált és sok résztvevős kísérletekre van szükség. Ha valaki tud ilyenről ebben a témában, az ne fogja magát vissza, linkeljen.
Az idő szubjektív érzékelésével nem nagyon foglalkoztam eddig, de nem igazán látok benne semmi misztikumot.
Ignoramus

Vettem. :-)
Amúgy annak is oka van, ha valaki nem érzékeli. Ezt a nem- vagy csak részben tudatos észlelést sokszor hallottam már, és nem zárom ki a lehetőségek közül.. De az erre érzékenyek észlelésére akkor mi a magyarázat (nem látom az illető jelzéseit, csak a közelében vagyok)?
Most gondolj bele, ha a világban minden rezgés. A hang, a fény, a szín, az anyag, stb.. Miért ne rezegnének a gondolataink is?.. Minden csak frekvenciájában különbözik egymástól, van ami szemmel látható és van ami nem. Van aki olyat lát, amit más nem. De van amit érzel anélkül is, hogy látnád. Például, ha már mindenki gép előtt ül:), mivel magyarázható, hogy egy idő után "rosszul leszel tőle", abba kell hagynod (változó, hogy ki meddig bírja)? De fordítva még furcsább, mi van azokkal az emberekkel, akik ahogy géphez nyúlnak, az egyszeriben hibaüzeneteket dob ki, lefagy? Egyszerűen kell, hogy legyen a fizikai testünknek is egyfajta rezgése, "energiateste", ami mindig kapcsolatban van a környezetével. Megint a két frekvencia különbségétől függ, hogy ez a kapcsolat harmonikus, vagy diszharmonikus.
Nem, nem arra gondoltam. Nem tudom, hallottál-e már Masaru Emoto-ról és a víz- pontosabban jégkristályokon végzett kísérleteiről. Az eredmények itt szemmel láthatóak, és elég megdöbbentőek. Biztos nem ez az egyetlen gondolat-kivetülési kísérlet, de most hirtelen ez ugrott be.
Ugyanakkor a magam részéről nem vagyok valami tudományos bizonyítékhajhászó, én inkább a személyesen tapasztalható bizonyítékok híve vagyok. :) Véleményem szerint nincs ennél meggyőzőbb.
Hát, ez a szó pedig nemigen fog kitörlődni a köztudatból :) Hullámnak és frekvenciának is hívhatod, mindegy - a lényeg, hogy érzékelhető, de ha mindig a tudományos bizonyítékokra várnánk, szörnyen lemaradnánk. Van, hogy tovább kell tekintenünk a jelenlegi álláson, mert "egyszerű" fizikai síkon sosem lesz minden érthető.
Aztán ki tudja, idővel lehet hogy műszeresen is kimutatható lesz ez a jelenség (már ha addigra szükség lesz rá egyáltalán).

#14, Partner:
Köszi a választ, maradjunk továbbra is ebben a barátságos hangulatban.
Nem úgy értettem, hogy konkrétan én nem “érzem” mások hangulatait, mert nem vagyok rá érzékeny, hanem úgy, hogy ez a fajta “érzékelés” mindenkinél csak nem teljesen tudatos, de attól még szokásos érzékelése a hangulatra utaló jeleknek. Mivel nem, vagy nem teljesen tudatos ez az érzékelés, sokan különleges képességet, aurát, tudati rezgéseket meg hasonlókat látnak benne. Az esetek többségében egyszerűen ennyiről, rosszul értelmezett szubjektív érzékelésről és megerősítési torzításról van szó, és korrekten kivitelezett kísérletek során hamar megbuknak az efféle jelenségek. Persze kétségtelen, hogy vannak érdekes és meg nem magyarázott dolgok, és én sem zárom ki semminek a lehetőségét. Előbb-utóbb kiderül :)
Könyörgöm, felejtsd el azt, hogy “minden rezgés”, mert lekaparom magam! Rezgés önmagában nem létezik, a rezgés egy tulajdonság, egy állapot, egy mozgásfajta. Maradjunk abban, hogy „minden >rezeg<, oks?
Az, hogy minden rezeg, egy igaz, de nagyon keveset jelentő állítás. Összefoglalva így érveltél: minden rezeg, tehát az agyhullámok jelentős hatással vannak a környezetünkre és más emberekre. Azért itt én érzek egy elég hatalmas logikai rést, ami át lett ugorva. Hiányzik a “miért” és a “hogyan” is. Attól még, hogy két dolog egy kicsit hasonló, még nem kell, hogy hasson is egymásra.
Hogy miért ne rezegnének a gondolataink is? Nos, miért rezegnének? A gondolataink az agyunk neuronjai által küldött, fogadott és feldolgozott kémiai és elektromos jelek, vagyis bizonyos agyi folyamatok termékei. Ezeket az agyi folyamatokat lehetséges “rezgések” formájában mérni (EEG), de két agy nem képes hatni ezzel egymásra. De te nem erről beszélsz, hanem valamiféle titokzatos, nem mérhető hatásról, amit nem lehet műszerekkel mérni, csak a hatását érezni (a hangulat átadása, amiről beszéltél). De ha nem lehet mérni, a hatása pedig hangulatváltozás, akkor honnan (ó, honnan???) veszed, hogy rezgésről van szó? Sehonnan, csak valaki rámondta, mert így tudományos látszatot adott a mondókájának. Nem lehetséges, hogy ilyen információk mellett tudd, hogy rezgésről van szó, vagy sem. Nem lehetetlen, de nem is lehet tudni. Ezért mondom, hogy hívd pl. aurának, és hogy a “tudati rezgés” egy értelmetlen, rosszul használt fogalom. Érthető ez?
Nem csak frekvenciában különböznek a dolgok, ez még akkor sem igaz, ha csak a rezgések tulajdonságairól beszélünk. A rezgésnek a frekvencián kívül van hullámhossza, amplitudója, alakja, felharmonikusai és fajtája (meg ami még nem jut most eszembe).
Hogy miért kell előbb-utóbb felállni a gép elől? Hát mert elfárad a szemem a monitortól, elzsibbad a seggem a folyamatos üléstől, csövelnem kell, éhes vagyok és rájövök, hogy egy csomó mindent meg kellett volna csinálnom, de gépeztem helyette. Ez megint egy olyan dolog, amiben csak az keres misztikumot, aki misztikumot akar látni benne.
> De fordítva még furcsább, mi van azokkal az emberekkel, akik ahogy géphez nyúlnak, az egyszeriben hibaüzeneteket dob ki, lefagy?
Azoknak az embereknek nem az aurájával van baj, csak bénák a géphez ;)
A tudományos módszerről, bizonyításról most nincs kedvem okoskodni, így is regényt írtam már. Nem az a célom, hogy mindent tagadjak, amit írsz, abban hiszel, amiben csak jól esik. Viszont ha te magad is mondod, hogy nem vagy “tudományos bizonyítékhajhász” és a személyes tapasztalatban hiszel, akkor nem fair, hogy mégis tudományosan próbálod magyarázni a misztikumot, rezgésekkel, diszharmonikusokkal meg frekvenciákkal, ráadásul úgy, hogy nem érted jól ezeket a kifejezéseket.
Hallottam Masaruról, de nem álltam meg ott, hogy elálmélkodtam az eredményein. Ha megnézed a kritikáját, látni fogod, hogy a legnagyobb jóindulattal sem lehet tudományosnak nevezni a módszereit, az eredményei hamisak és értéktelenek. Valószínűleg a két szép szememért ezt nem fogod elhinni nekem, és lehet, hogy elutasítónak, cinikusnak gondolsz, de nem ez a helyzet, csak utána kell nézni, hogy pontosan mit is csinált ez az úriember. Mindig érdemes legalább egy picike kritikus hozzáállást fenntartani, ezt javaslom neked is ;)
Ha tudsz angolul, itt olvashatsz egy igényes kritikát: [link]
Ignoramus

Itt is vagyok. ..Hű, vannak félreértések.
Ne kapard le magad, csak egy korrigálatlanul hagyott szó. A gondolatok által kibocsátott >valami< (helyettesítsd be azzal a szóval, ami számodra elfogadható) hatása és következménye pedig egy létező jelenség, akár hivatalosan is bizonyított, akár nem.
Nem itt kéne kifejtős leírást adni arról, hogyan működik a gondolattal való teremtés (most csúnyán nézhetsz:)), de ha ezt valaki nem fogadja el, azzal a létezés egyik alappillérét cáfolja..
Nem mondtam én hogy nem lehet mérni, csak hogy nem tudok róla. Meg amúgy általánosan, honnan tudhatjuk mi, akik itt ülünk hogy mi az ami már kiderült ott a nagy intézményekben, csak nem publikálták?...
Fene, gondoltam hogy ilyesmiket fogsz felsorolni a gép által kiváltott reakció magyarázataként. Igen, a szem terhelődik és vannak szükségleteink is. Arra vártam csak magyarázatot, hogy miért csökken pl. az átlátó vagy a fogalmazóképesség, és miért nő az émelygés és hányinger érzete ahogy ideül az ember. Gondolom a gép típusától függ, milyen erős a kibocsátott sugárzás, és hogy ki mennyire érzékeny erre (egyes hozzátartozóim 10 percig se bírják). Miután felállok és kimegyek a szobából, perceken keresztül még mindig érzem a hatását. Kis felfrissülés után mikor visszajövök, rögtön érzem a különbséget, szinte "vibrál" az egész szoba. Ezt, mivel érezzük? (Itt sem várhatunk aláírt bizonyítékokra, hiszen bakker, rossz érzés. :D És ha tudunk tenni ellene, és ezt követően a kellemetlen hatás megszűnik, mindenki megelégedhet.)
Ezek amúgy nem 'misztikumok', csak kényes kérdések amiket a logikus elme igyekszik kikerülni.
Nem állítottam, hogy Masaru elmélete teljesen megfelel a tudományos elméletek feltételeinek, de azt sem állítja senki, hogy alapjáraton egy elvetendő, használhatatlan elképzelés. Nekem is van ilyesmiben tapasztalatom, de nincs szükségem semmi papírra vetett adatra ahhoz, hogy érezzem a hatását... Gondolkodtam már azon, mi történne ha valaki aki rendelkezik a megfelelő műszerekkel, beugrana ide és mérne egy előtte-utána tesztet, különböző dolgoknál. :-) Aztán felvetődött a kérdés, miért nem csinálta meg már ezt valaki? De továbbgondolva a válasz egyértelmű... Túl sok mindenre vannak kihatással a modernizált eszközök és egyes vállalatok termékei.. ha kiderülne hogy ezek nagy része ilyen egyszerű módon helyettesíthető, az (először is) hatalmas profitkiesést jelentene az iparok számára, világszerte. Ezért ha valaki be is tudná bizonyítani, valószínű hogy az infó el lenne hallgattatva. Viszont jó, hogy átlagegyének közt azért folyhatnak erről infócserék.. :)
Amúgy köszönöm, alapból egy utánajárós személy vagyok, épp emiatt változott meg gyökeresen a hozzáállásom a hivatalos adatok (de főleg a gyógyszeripar) felé. A szkepticizmusom meg érzésre működik, akkor ásom bele magam ha "valami nem stimmel". Masaru - annak ellenére hogy bevételszerzésre használta az elméletét, és számos dolog tisztázásra vár - pedig nem népbutító.
Mellesleg nem magával a tudománnyal van bajom, hanem azokkal akik az elért információt kezelik. De már megint többet írtam mint terveztem, aztán megint csak átsodródtunk oda, hogy próbáljuk egymást rábírni a képviselt "oldal" igazának belátására. Jó lenne, ha valami eredményre jutna majd a véleménycserénk. Viszont jól eltértünk az eredeti kérdéstől.. De érdekelne a válaszod, akár itt, akár privátban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!