Ki hogyan definiálná a "jelen időt"?
Mert szerintem ilyen nincs...mármint jelen idő.
Elmagyarázom hogy gondolom egy hevenyészett példán keresztül:
Amikor kiötlöttem, hogy ezt a kérdést megírom, először a
K betűt kellett hozzá leütnöm igaz? Abban a pillanatban amikor az ujjam hozzáért a K betűs billentyűhöz ez már a múlt volt a jövő pedig a monitoron való megjelenés. Lehet, hogy nem túl egzakt a példa, de ilyenformán mindenre rá lehet húzni. Az időben e szerint nincs jelen csak múlt és jövő...
Amennyiben volna jelen - megállna az idő - az egész általunk ismert és nem ismert univerzum leállna mint egy pillanatfelvétel és ebből az állapotból sosem tudna kibillenni...vagyis az idő örök volna (ami most is az csak folyton változó történésekkel)
Kíváncsian várom az értelmes válaszokat amit egyúttal köszönök is:-))
Emberi léptékben az észlelési idő lehetne talán a jelen de ez sem konstans, minden embernél más..
Amit a környezetünkben látunk mind-mind a múlt eseményeinek állóképpé rögzülése amikor látjuk - a múltat látjuk - a jövőjét annak a pl. madárnak ami repül nem, mert közben időegységek teltek el még akkor is ha folyamatosan figyeljük...nem tudom érthető voltam e.
Időutazás?
Hiszen pont ebben élünk, mindenki egy időutazó más-más időpontban induló és érkező.
De a jelen....az hol van???
A jelen, a múlt, és a jövő csak van... nem tudod megfogni, van, de nem tudod érzékelni, van de nem tudod felfogni...
Mint ahogy azt sem képes felfogni az emberi elme, hogy a semmiből lett a világ. Hogy minden a semmiből lett.
Mivel az elménk max három dimenzióban gondolkodik ezért nehéz lesz definiálni a "jelen időt".A "jelen idő" azt mondják, hogy túl mutat az elménk által ismert dimenziókon.Tehát attól, hogy az emberi elme nem tud felfogni, megérteni magasabb dimenziókat az nem jelenti, hogy azok nem léteznek.Azért néha vannak olyan tapasztalásaink amikor önkéntelenül is bele kóstolunk, beletekintünk a magasabb dimenziókba. Az "időtlenség dimenziójába" ahol " nincs idő" , vagy mondhatnánk azt is, hogy "meg áll az idő".
Bizonyára sokan azt nem teljes értékű bizonyítéknak fogadnák el , hogy bizonyos kritikus helyzetekben, pl. egy életveszélyes baleset előtti pillanatokban , van úgy hogy lejátszódik előttünk az egész addigi életünk.Persze az ismert dimenziónkban ez képtelenségnek tűnik, hiszen nem hogy "egy pillanat" , hanem még több másodperc is kevés lenne elvileg, hogy több évtizedes tapasztalás lejátszódjon bennünk.Nagyon sok embernek volt már ilyen tapasztalása.Nekem is volt már hasonló.Ha az ember pl.Igazából szerelmes, (most nem az elménk által kreált szerelemre gondolok). Akkor is vannak olyan "pillanatok" amikor egyszerűen megszűnik az időérzékünk , olyan "érzés" mint ha megállna az idő.Ezek a pillanatok szerintem , nem puszta képzelgések, fantázia szüleménye, hanem nagyon is valós "pillanatok". Ezeket a"pillanatokat" állítólag nem is az elménkkel érzékeljük, hanem van bennünk egy olyan "rész is " ami képes érzékelni az elmén túli dimenziókat.Így az "időnélküliséget", a "pillanatot". Tehát bizonyos értelemben igazat adok Neked. A fizikai dimenzióban valóban nincs "jelen idő".Viszont ahhoz tartom magam, hogy nem csak a fizikai dimenzióból állunk, de mint már említettem a nem fizikai dimenziót az elme szintjén nem valószínű, hogy megfogjuk tudni érteni.Ilyen értelemben nincs "tárgyi bizonyíték" a "jelen idő" létezésére.
Osztom utolsó véleményét ami arra enged következtetni, hogy az emberi agy befogadó képesség véges...ezért az ezen felüli dolgokat már nem tudjuk felfogni ahogyan a végtelen fogalmával is így vagyunk...de a jelen idő:-))))
Abraca...nem vagyok eltévedve csak esetleg olyan dolgok foglalkoztatnak ami pl. téged nem.
Végre egy bölcs válasz, 21:38-nak köszönöm.
Igen, valahol az elménk bugyrain túl - vagy éppen abban az állományban amit nem használunk úgy 85-87% ha jól tudom - lehet a megoldás amit konkrétan ha ismernénk vélhetően sokkal okosabbak is lennénk:-)
Egyetértek a példáiddal, bizony nekem is és szerintem mindenkinek voltak hasonló esetek már az életében amikor úgymond megállt az idő és mennyiségileg utólag sehogy sem jött ki a perc vagy óra:-))
Érdekes dolgok ezek...
jetzt=most=máma=heute
Csaba jósnő
Kedves kérdező!
Mivel a múlt már elmúlt, a jövő meg még nem történt meg, így CSAK jelen van. Mindig MOST van. Folyamatosan. Ezért tévedés az egész idő koncepciója. Valójában nem idő van, hanem folyamatos változás.
Remélem segítettem.
Üdvözlettel,
Ezalor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!