Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Veletek is elő szokott ilyen...

Veletek is elő szokott ilyen fordulni?

Figyelt kérdés

Hogy egy dallal a fejetekben keltek, vagy csak úgy eszetekbe jut egy régi dal, amit már el is felejtettetek, és el kezditek dúdolni, és még aznap valahol meghallod a rádióban?

És egyáltalán nem új dalok, amiket naponta 80-szor leadnak, és úgyis hallod egyszer, hanem inkább régi dalok, amiket már ritkán szoktak leadni. És akkor ott van az a „Nahát, basszus, pont erre a számra gondoltam ma” érzés.

Nem túl gyakori nálam, de legalább már 20-30-szor előfordult, ennyi véletlen egybeesés lehetséges? És ha megérzés, akkor miért pont az aznap rádióban leadott dalokat érzem meg?

2012. aug. 30. 16:15
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Azt nem vitatom, hogy a fantázia rendkívül jó dolog, de meg kell tudni különböztetni a valóságtól.
2012. aug. 30. 21:55
 12/18 anonim ***** válasza:
Igen, pont ezért írtam le két külön pontban. Vannak dolgok, amit elképzelünk, és közben tudatosítjuk, hogy nem igaz. De vannak tőlünk függetlenül létező furcsa és megmagyarázhatatlan dolgok, amihez kevés mind a fantázia, mind a tudomány. De azt hiszem, ez a beszélgetés már rég kimeríti az OFF fogalmát, szóval mindenki higgyen amiben akar, és jó éjt :)
2012. aug. 30. 21:59
 13/18 anonim ***** válasza:

8-ka, 10-ke!

Gondolkodó ember számára az izgalmat az jelenti, ha megismeri a világ jelenségeit, megfejti az összefüggéseket. Ezotériával még mindig barlangban laknál és puszta kézzel vadásznál, mert se egy kőbaltát, se a tűzcsiholást nem lennél képes összehozni. A szűklátókör éppen az, ha a való világ felfedezése, megfejtése, majd a megszerzett ismeretek felhasználásával történő megváltoztatása helyett ész és értelem nélkül fantáziálsz!

2012. aug. 30. 22:02
 14/18 anonim ***** válasza:
A rádiók lejátszási listája sokszor ismétlődik. Ha neked reggel eszedbe jut egy dal, teljesen természetes, hogy jobban felfigyelsz rá, amikor azt sugározzák. Nem nehéz eltalálni egy közismert dalt (legyen az régi, vagy új) amit sokszor rádióznak. Még véletlennek sem nevezhető, szerintem. :)
2012. aug. 30. 23:05
 15/18 anonim ***** válasza:
Tizenhármaska! Akkor most bontsuk le szépen elemeire a válaszomat. Vegyük az első részt, a fantáziát (a művészet szülőanyját, ha úgy tetszik), és hagyjuk békén, mert itt nem erről van szó. A második részről egy pár szót. Szerinted - most őszintén - nincs olyan dolog a Földön, amihez az emberi ész még kevés, amire még nincs magyarázat? Én nem az ún. gondolkodó embert nevezem szűk látókörűnek, hanem azt, aki szerint minden, ami kicsit is misztikus, az hülyeség, és aki azt képzeli magáról, hogy mindenre tud magyarázatot találni. Igen, én szeretem kutatni a dolgok okát, szeretem keresni az összefüggéseket, ugyanakkor tudom, hogy rengeteg megfejtetlen dolog van még körülöttünk, amit vagy meg kell tudnunk idővel, vagy nem. A Discovery-t idézve, ha ezek nem lennének, már nem lenne mit megismernünk. És még egy szó, én NEM az ezotériáról beszéltem most.
2012. aug. 31. 07:22
 16/18 anonim ***** válasza:

15!

Bocs! Így már jobban értelek.

Ugyebár egyetértünk abban, hogy a természet, a fizika törvényei nem maguktól valók, nem isten alkotta ezeket, hanem emberi elme. Megfigyelések alapján. Feltételezve azt, hogy ha egyszer egy esemény bizonyos körülmények között lejátszódott, akkor máskor is - hasonló körülmények között - hasonló módon fog lejátszódni. Ezen feltevésekre - ha úgy tetszik törvényekre - alapozva lehet tervezni, újat alkotni. Egészen természetes, hogy ha a gondolkodó ember valami, önmaga számára újat tapasztal, akkor megpróbálja az újnak tűnő jelenséget a meglévő - korábban tapasztalati úton már lefektetett - törvényeivel megmagyarázni. Ha ez nem járható út, akkor változtat a törvényeken, új törvényeket, új elméletrendszert alkot, melyeket aztán a későbbi tapasztalat, kísérlet vagy igazol, vagy nem. (Lásd: Bolyai Görbült terek geometriáját, vagy Einstein Speciális relativitás elméletét.) Ha viszont az ember nem gondolkodik, hanem misztikus magyarázatokat ad az újonnan felfedezett dolgokra, mert az sokkal egyszerűbb, az bizony nem viszi előbbre a világot. Az még az ősemberektől származó módszer. Innen ered az idealizmus és a vallás, amit az emberiség soha nemis fog kinőni. Érdekes módon sokszor a legzseniálisabb tudósoknál is keveredik az idealizmus a materializmussal.

Remélem, így már Te is jobban megérted ellenszenvemet a misztikus magyarázatok iránt.

2012. aug. 31. 09:42
 17/18 anonim ***** válasza:

15! Kiegészítésképpen:

Előző eszmefuttatásom megértéséhez azt az alapgondolatot el kell fogadnod, hogy egy, az ember számára újonnan tapasztalt jelenség, vagy először látott tárgy, legyen az bármennyire is szokatlan, vagy megdöbbentő, önmagában véve soha nem misztikus! Kicsit se. Az emberi elme és magyarázat teheti csak misztikussá. (Pl.: Amikor az ősember villámlást látott, saját akkori eszével csakis földöntúli erőkkel, istenekkel tudta magának megmagyarázni. Később az ember talált rá más, úgynevezett materialista magyarázatot is. Nagyon sok ember persze még ma is az ősi, misztikust fogadja el.)

2012. aug. 31. 10:02
 18/18 anonim ***** válasza:

Alex J.! El kell, hogy ismerjem, rendkívül jól érvelsz, látszik, hogy van egy meggyőződésed, amihez tartod magad. Nekem is van egy meggyőződésem, amit jónak hiszek. Vannak közös pontjaink, de sokmindenben eltér a véleményünk. Én nem akarlak téged meggyőzni semmiről, de te sem fogsz engem megváltoztatni, különben is, ez a vita már régen túlnőtt a rádióban hallott számokon és a hasonló "véletleneken" :)

Még annyit hozzátennék, hogy tényleg érdekes a materializmus és az idealizmus keveredése a zseniknél ;)

2012. aug. 31. 16:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!