Akik hisznek abban, hogy angyal/isten segít, válaszolnátok az alábbi kérdésre?
Az az egymilliárd ember, aki a világban éhezik, nekik miért nem segítenek?
Akik lelki vagy fizikai gyötrelem alatt vannak, nekik miért nem segítenek?
Akiket a háborúk során kiirtanak, nekik miért nem segítenek?
Akiket a szüleik vernek, erőszakolnak, nekik miért nem segítenek?
Akinek nehezen mennek a dolgai, mindig a sor végén kullog, és az élettől semmi jót nem kap, nekik miért nem segítenek?
A törvény nem ismerete nem mentesít a törvény alól, azonban vannak büntethetőséget kizáró és megszüntető okok is.
Szokták ilyenkor felhozni az ún. szabad akaratot. Csakhogy a szabad akarat nem tud érvényesülni, mert általában olyan körülmények között kell döntenünk, amit nem tudunk kontrollálni, és amelyek egy adott irányba kényszerítenek.
"Szokták ilyenkor felhozni az ún. szabad akaratot. Csakhogy a szabad akarat nem tud érvényesülni, mert általában olyan körülmények között kell döntenünk, amit nem tudunk kontrollálni, és amelyek egy adott irányba kényszerítenek."
Szabad akaratunk abban van, hogy szabad döntesi lehetösegünk van. Az igaz, hogy a szabad akaratunk korlatolt, mert karma is van, de mindig legalabb 2 dolog között dönthetünk. Ez a kenyszerites nem igaz sztem, mindig valaszthatjuk az ismeretlent/kevesbe jart utat/kevesbe egyszerüt/kenyelmetlent is, mindig lehet szembeszallni is ...
"A szabad akarat: hogy mit kezdünk azzal, amink van." /Feldmár András/
Az ember szabad akarattal, teremtő gondolattal bír. Döntése befolyással van élete sodrásirányára." /Tisch Ferenc/
"Az élethelyzeteim adottak. Ebben determinált vagyok. Rajtam áll azonban, hogyan viselkedem e helyzetekben. Itt a szabadságom. Élethelyzeteink nagy részét - családunkat, szociális körülményeinket, betegségeinket - szinte "készen kapjuk", vagy legalábbis igen sok, tőlünk független külső faktor határozza meg azokat. Viselkedésünk szabályozása azonban a hatalmunkban van, tőlünk függ. Így fonódik össze életünkben a determináció és a szabadság. Epiktétosz figyelmeztet arra, hogy azzal kell foglalkoznunk, ami tőlünk függ... A szabadság értelme a nehéz helyzetek nemessé formálása viselkedésünkkel." (Popper Péter)
18.
Szerintem egyetértünk abban, hogy ha évente 10 millió ember hal éhen, a nekik adott "angyali segítség" nem értékelhető.
Persze ez még mindig szubjektív.
Hozzatennem, mi is ugyanigy elbeszelgethetünk Istennel, es nagy szazalekban ugyanezeket a valaszokat kapjuk, mint Walsh (legalabbis en igy jartam:)).
18.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!