Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Mi értelme van a lineáris idő...

Mi értelme van a lineáris idő illúziójának?

Figyelt kérdés
2011. dec. 13. 09:06
1 2 3 4
 21/31 Shai-Hulud ***** válasza:

#01:22

"Pedro: az idő wikipédia cikknél egy taliga aprómajom tudományosabb összefoglalót készítene,"

Ezt nem vitatom - a wiki laikusok számára készül.

"nem éri meg idézni (különösen nem egy hibás részt)."

De, ebből sokan sokat megértenek.

"A Planck-idő pedig nem időkvantum!"

Tudjuk. A Planck idő egy INTERVALLUM. Az az intervallum, amelynél kisebbről nincs értelme beszélni, mivel ennél kisebb idő alatt NEM TÖRTÉNIK észrevehető változás a minket körülvevő valóságban. Így elfogadod a Planck-idő meghatározását? :-)

Nem kell ám kötözködni... Itt SENKI nem a tényleges tudományos értékű meghatározásra tart igényt (bocs, rajtad kívül), úgyhogy éppen elég, ha közérthető, egyszerű, és belátható amit leírsz.

Éppúgy, mint a wikipédia...

Pedro

2011. dec. 14. 12:28
 22/31 anonim ***** válasza:

# 19

ezt inkább hagyd a fizikusokra, és fejezd be a hülyeség terjesztését

2011. dec. 14. 12:32
 23/31 anonim ***** válasza:

#22 - nem értek egyet. A fizikusok - mérhető ideje az ő dolguk. Azért egy ember még, noha nem szakfizikus,mérnök, akkor is él, gondolkodik, és tapasztal. Ha ebédet kell főznöm a családnak, megteszem, és nem megnyugtató és nem elég, ha egy mesterszakács (minden bizonnyal jobbat) főz. Valahol.

Semmi megnyugatató megoldás nincs számára abban, hogy a fizikusok pontosan kitalálták, hogy kell mérni. (vagy inkább a csillagokból a régi asztronómusok)

teljesen igaza van, hogy gondolkodik rajta és LastOne válaszain megérthető, hogy miért is kell ez.

2011. dec. 14. 13:06
 24/31 anonim ***** válasza:

#23 folytatás:

Nem tud emberhez méltó életet élni, akiben nem merülnek fel és nem keresi ezeket a kérdéseket. Mi az ember? Miért vagyok itt ? Mi az idő? A tér? Mit keresek itt? Nagy divat a szcientizmus, de nem oldja meg az egyén számára ezeket, ezen mindenkinek magának kell dolgozni. Nem oldja meg, hogy mi a feladatom, és azt hogy végezzem, az, hogy a „tudomány mai állása szerint”.

Persze 4 éves kor körül ez mindenkiben felmerül –mondják a fejlődéslélektan kutatók – ez az első metafizikus korszakunk. Azután a nevelés, a szocializáció gyakorta igyekszik ezt leszorítani, kioltani.

*

Tehát: az idő figyelemre méltó, hogy az ógörögben két kifejezés van az időre – ami az ógörögnél azt jelenti, értelme nagyon más.

Khronosz (Χρόνος): elvont végtelentől végtelenig tartó idő;

az események egymás utáni történésének leírására szolgáló „folyó” időt jelenti

(a görög mitológiában, az ősgörögben Khronosz: Zeusz atyja..)

Kairosz (καιρός) - személyes idő: konkrét, van eleje-vége. Konzekvenciálisan ebből ered, hogy van felelősségem, (pontosan: amit ma nem kezdek el: azt pont ugyanúgy holnap nem tudom elkezdeni)

sőt. Még az aion is, ami elrejtett kor, létkor.

Az emberek az időt khronosszal mérik,az istenek aionok- kal - írja Platón

-aa

2011. dec. 14. 13:08
 25/31 A kérdező kommentje:

Hát igen, a görög mitológiában több a valóságra utaló és értékes információ, mint ebben a modern felekezetében a kereszténységnek, amit (materialista) tudománynak hívnak és tudósnak a papjait. És hát tényleg csak a felkent papjai művelhetik. (Ezt értem.)

De ugye, azért ha nem vagyok keresztény, azért még ember vagyok?

Jó tudom régen amíg valaki nem vetette fel a keresztséget, nem csak szólnia nem volt szabad, de bárki meg is ölhette.

És ki mondta hogy az "Kategória: Ezotéria > Egyéb kérdések" materialista vallás az irányadó? Azt értem, hogy sokan csak ezt vallják. Hisz ezért nem hit, vagy tudat.

2011. dec. 14. 17:13
 26/31 anonim ***** válasza:

18/25. tegnap 19:01

Félreértetted, amit írtam. Nem azt mondtam, hogy kettészakad, és kialakul egy-egy új világ a lehetőségek miatt, hanem hogy alapban létezik minden egyes lehetőség, sőt létezik valami, ami önmaga a "minden", és ebből merít az anyagi világ, ebből merít az "idő". Két lehetőség van, vagy van valami, ami maga a MINDEN, vagy pedig a SEMMI van, de ez utóbbit elvethetjük, mivel a semmi az nem létezik, nem kell vele foglalkozni. Fordítva értelmezted a mondandómat. :)

Az álommal kapcsolatban sem biztos, hogy helytálló, amit írsz. Nem kimondottan a napi események jelennek meg, sőt nem is kimondottan korábbi tapasztalatok, hanem újak is akár. Ahogyan pedig az álmodban is van tér és idő érzéked, ahol természetesen mindezt illúziónak tartod, vagyis gondolatok sorának, úgy ébrenlét alatt is lehet simán ugyanez, sőőt...ezért is lett írva, hogy az idő illúzió, méghozzá az elme illúziója. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. dec. 14. 19:17
 27/31 anonim ***** válasza:

26LastOne

"Ahogyan pedig az álmodban is van tér és idő érzéked, ahol természetesen mindezt illúziónak tartod, vagyis gondolatok sorának, úgy ébrenlét alatt is lehet simán ugyanez, sőőt...ezért is lett írva, hogy az idő illúzió, méghozzá az elme illúziója. :) "

- sz.pontosan: nem álmomBAN tartom illúziónak –hanem felébredve. És az ébrenléti tudat és akkor lát rá, hogy illuzórikus (sz. nem illúzió) ha „feljebb ébred”

A tudatállapotok hierarchiáját naponta tapasztalhatjuk, saját magunkon. Nem mindig vagyunk egyformák, a bambától az ihletett –intuitívig változó.

A tökéletesen felébredett – Tathágathá pedig… az „úgy eltávozott” –kilép az időből..nem kell már

-aa-

* * * * * * * * *

Fodor Ákos haikuja

Idő, pénz és más közmegegyezések

Kapaszkodókat

gyártunk, s mire eszmélünk:

kész a ketrec.

2011. dec. 14. 19:42
 28/31 anonim ***** válasza:

javítás:

Fodor Ákos

Idő, pénz és más közmegegyezések

Kapaszkodókat

gyártunk, s mire eszmélünk:

kész is a ketrec.

2011. dec. 14. 19:43
 29/31 anonim ***** válasza:

aa.

tökéletesen egyet értek veled, az előző hsz.-em a másik válaszolónak egy szóval ennyi lett volna: Ébresztő!. :P

egyébként van, aki álomban észreveszi, hogy illúzióban van, ahogyan olyan is, aki ébrenlét alatt. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. dec. 14. 20:18
 30/31 anonim válasza:
Szívemből beszélsz LastOne.Left!
2011. dec. 15. 01:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!