Miért ragadtunk le a laposföld-elméletnél?
30.
Ez nagyon jó egy viccnek, de ha egy vonaton, buszon, villamoson ugrálsz menet közben, az sem megy ki alólad.
Mert Newton 300 évvel ezelőtt bekavart és kitalált ilyeneket (vagy már akkor okosabb volt?).
A tömeged már fel van gyorsítva és halad tovább, a föld forgásával együtt, mint akit eldobtak.
A helikopter tömege is már felvette a föld forgását, amivel együtt forog mellesleg az atmoszféra is, már amikor lokálisan nincsenek légmozgások, avagy nem fúj a szél.
A villamos belső terében is veled együtt halad, még a levegő is.
De ha te a vonat végén beállnál egy nyitott ajtóba, felugranál, majd egy nagy erő hirtelen felgyorsítaná a vonatot (kvázi kihúznák alólad a talajt), te mint egy eldobott kő, repülnél tovább.
Ugyanez, ha a vonat nyitott elején, vagy az ütközőkön, vagy egy autó motorházán utaznál.
Az autó hirtelen fékez, te meg repülsz.
-------------
Egy kis segítség a mesterséges intelligenciától, mert ő jobban tudja fejből a számokat, mint én:
-------------------------
A Föld körülbelül 24 óránként forog a tengelye körül, ami azt jelenti, hogy a felszíne különböző pontjai különböző sebességgel mozognak. Az Egyenlítőnél ez a sebesség körülbelül 1670 km/h (vagy 465 m/s), míg a sarkoknál gyakorlatilag nulla. Ez a forgás azonban nem érzékelhető közvetlenül az emberek számára, mert az atmoszféra is együtt forog a Földdel.
Illetve inkább így akartam az elején, az adott kontextushoz képest (minden relatív), csak már én is felgyorsultam közben:
"A tömeged már fel van gyorsítva és halad tovább, a járművel együtt, mint akit eldobtak."
Meg a gépi fogalmazásra sem figyeltem, azt is javítani kell:
"A Föld körülbelül 24 óránként fordul egyet a tengelye körül."
Vagy fordul meg, így is mondható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!