A laposföld hívők mit gondolnak az űrhajósokról, űrben járt emberekről?
20.
Múltkor láttam a figurát, kizárt dolog, hogy tiszta lenne az agya. De ez olyan dolog, mint ahogy az álhírekre sincs mindenkinek detektora (nyilvánvaló hülyeségeket, átveréseket szopnak be), valakik még ilyen őrültet sem tudnak megkülönböztetni a normálistól.
Nem is a kinézet számít, az lehet megtévesztő, szövege árulja el.
Egyszerűen vannak emberek, akikből mintha hiányozna a realitásérzékelésért felelős valami az agyából. Ők elhisznek mindenféle álhíreket.
Érdekes módon a valós információkkal meg pont hadilábon állnak, nyilvánvaló tényeket is képesek meghazudtolni, vagy épp képtelenségeket kitalálni.
Mellesleg, szerintem nem lehet komolyan venni azt sem, aki leír ilyen és hasonló szavakat: "lapsis".
Kedves 1 válaszoló.
Jónagy harkály lehet :)
Ezt is megkérdezhetjük a mesterséges intelligenciától, ha már senkinek sem hisznek egyesek.
- Is the Earth flat?
(Az angol válaszban az "oblate spheroid" szerepel, amit nyomott gömbre átírtam).
-----------------------------------------
Lapos a Föld?
A kérdés, hogy a Föld lapos-e, évszázadok óta vita tárgya, de a tudományos bizonyítékok túlnyomórészt alátámasztják, hogy a Föld nem lapos; ez egy nyomott gömbalak. Ez a következtetés a történelem során végzett különféle megfigyeléseken és kísérleteken, valamint a modern tudományos ismereteken alapul.
1. Megfigyelési bizonyítékok
A gömb alakú Föld egyik legegyszerűbb bizonyítéka a közvetlen megfigyelésből származik. A parttól távolodó hajók megfigyelésekor a hajótesttől, majd az árbóctól kezdve fokozatosan eltűnnek a szemből. Ez a jelenség azért fordul elő, mert a Föld felszíne elhajlik a megfigyelő látószögétől. Ha a Föld lapos lenne, akkor az egész hajót látni lehetne, amíg messze túl van a horizonton.
Ezenkívül a holdfogyatkozás során, amikor a Föld a Nap és a Hold között halad, árnyékot vet a Holdra. Ez az árnyék mindig kerek, ami csak akkor magyarázható, ha maga a Föld gömb alakú. Egy lapos tárgy a fényforrásokhoz viszonyított tájolásától függően különböző formákat ölthet.
2. Árnyék hosszak és szögek
Egy másik meggyőző érv Eratoszthenész ókori Görögországban végzett kísérletéből származik, ie 240 körül. Megmérte a két különböző helyen függőlegesen elhelyezett botok által vetett árnyékokat Egyiptomban a nyári napforduló délben. Megállapította, hogy mérhető különbség van az árnyékok hosszában az egyes botokat érő napfény különböző szögei miatt. Ha a Föld lapos lenne, akkor mindkét pálca egyenlő hosszúságú árnyékot vetne, mivel ugyanolyan szögben kapná a napfényt.
Ez a kísérlet azt mutatta be, hogy a napfény nemcsak az ívelt felület különböző részeit éri eltérő szögben, hanem e mérések alapján becslést is adott a Föld kerületéről.
3. Időzónák
Az időzónák megléte tovább támogatja a Föld gömbmodelljét. Mivel a Föld körülbelül 24 óránként megfordul a tengelye körül, a különböző régiókban különböző időpontokban van napfény és sötétség. Ha a Föld lapos lenne, minden helyen egyszerre tapasztalná a napkelte és a napnyugta.
Például amikor New Yorkban dél van, Pekingben éjfél van a Föld forgásához viszonyított helyzetük miatt. Az időzónák koncepciója tökéletesen illeszkedik egy gömbmodellhez, ahol az egyik oldal a nap felé néz, míg a másik oldal sötét marad.
4. Modern tudományos konszenzus
A kortárs tudományban a műholdfelvételek és az űrkutatás cáfolhatatlan bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy bolygónk kerek. Az űrből készült fényképeken jól látható a Föld görbülete és gömb alakja.
Ezenkívül a technológia fejlődése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy a Föld felszínének különböző pontjain megmérjék a gravitációs erőket, megerősítve, hogy a gravitáció egy középpont felé húzza az objektumokat – ami inkább gömb alakú, mint lapos síknak felel meg.
Összefoglalva, a tudósok által széles körben elfogadott megfigyelési adatokon és empirikus bizonyítékokon alapuló elsöprő konszenzus megerősíti, hogy a Föld nem lapos; ez egy nyomott gömbalak.
Illetve egy kis fordítási hiba maradt (Google), az eredeti szöveg:
In contemporary science, satellite imagery and space exploration have provided irrefutable evidence that our planet is round.
A kortárs tudományban a műholdfelvételek és az űrkutatás cáfolhatatlan bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy bolygónk kerek.
--------------------------------
Nyilván nem úgy "kerek", hanem a "round" szónak van olyan jelentése is, mint "görbület", itt kicsit félreérhetően fogalmaz a gép.
De lényeg a "jó szándék", jól kell érteni.
A laposföldeseknek van logikája, ami abban nyilvánul meg, hogy képletesen fogalmazva, ők fordítva vannak összerakva.
Elég régóta foglalkozom az emberi hülyeség működésével, ami kezdődött talán azzal, hogy sokféle fura ügyféllel találkoztam, jött az Internet is (akkor még nagybetű volt a hivatalos helyesírása), ott is aztán az anonimitás alatt köpködő furcsa sajátos emberek belső világába bepillantani (és ezek közöttünk járnak az utcán!), jött a TV-s valóságshow-k világa, még az rengeteg félnótás fórumozó, akik mindenféle hülyeségeket vetítettek rá a szereplőkre, meg persze a fórumos viták, amikor félnótás emberek rólam állítanak fel komplett fantáziákat, hogy csak néz az ember: normális?
Azután meg a pandémia, konteós, álhíres, szakembereket meghazudtoló sötét képzetes emberek és soha nincs vége, mindig látsz újabb és újabb eseteket.
Mindent összevetve, nekem meggyőződésem a kutatásaim alapján, hogy a laposföldesek egyszerűen elmebetegek, valami nagyon félrement náluk, különösen dominál az üldözési mánia, mindent kiforgatnak, mindent fordítva látnak.
Nem tudsz rájuk hatni, az elcsépelt közhely van, az ő szemszögéből mindenki bolond, csak ő Napóleon.
Normális embert az különbözteti meg mellesleg, hogy néha ő is belegondol: nem lehet, hogy én vagyok a bolond, amaz normális? Azaz van önkontroll, legalább néha teszteli magát.
Laposföldesnél, konteósnál, skizoidnál, paranoidnál ilyen nincs:
"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
Hát ha az okosak tele vannak kételyekkel, amazok pedig biztosan tudnak valamit, akkor ki az okos, az aki tele van kételyekkel? Te biztos okos vagy, mert bátran ítélkezel akkor eszerint tele vagy kételyekkel? Vagy nem vagy annyira okos, ezért kételyek sem gyötörnek? Vagy nálad másképp van, te nem tartozol bele a "bajba"? Mert hogy írod ez a baj. Ha te nem tartozol bele, akkor kikre érted hogy okos de tele van kételyekkel?
Nyugi tudom ez csak egy mondás.
28.
Bizonyára azt hiszed, hogy nekem valami újat mondasz, amire én nem számítottam. De számítottam, legfeljebb bíztam benne, hátha nem trollkodik rá valaki. Egyszerűség kedvéért egy másik témából tudnám bemásolni egy másik válaszom, az sem támadhatatlan, de több időt kár lenne ebbe fektetni:
---------------------------------------
Hiába magyarázom, hogy ez fizikai képtelenség, én a fizikában nőttem fel, az életben már bizonyítottam, vállalkozóként is tisztelnek, akik ismernek, de biztosan én vagyok rosszul összerakva, amikor azt mondom (mint az emberek többsége is), hogy ilyen nincs.
Ezt csak emberek elméje generálja.
Noha USA-felmérés szerint nagyjából az emberek 50 %-a hisz misztikus dolgokban, de az ottani lakosság átlagosan nem valami okos, hajlamosak a konspirációs elméletekre, idegen űrlények hitére stb.
---------------
Annyit hozzátennék esetleg, lehet tudni idős korára megbolondult fizikusról, konteóssá vedlett tudósról, volt kanadai hadügyminiszterről is. Tehát az élettapasztalat sem érv, önmagában. Valaki néha visszafordul az úton, vagy már eleve processzorhibával született, csak sokáig nem tűnt fel senkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!