Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az űrhajósoknak fűtik a...

Az űrhajósoknak fűtik a ruháját mikor űrsétán vannak?

Figyelt kérdés
A vákuumban le tud hülni egyáltalán egy ember?

2019. dec. 14. 11:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
17%
Nem tudom, fűtik-e. Viszont ha tökéletes a szigetelés, nem hűl ki.
2019. dec. 14. 11:10
 2/11 anonim ***** válasza:
92%

Én úgy tudom, hogy az űrruha szigetelése jobban szigetel, mint ahogy az emberi test által termelt hőt le tudná adni. Így egy idő után bemelegedne az űrruha. Ebből kifolyólag hűtik az űrruhát. Én ezt hallottam. Nem tudom, hogy tényleg így van-e.

Mivel vákuumban alig vagy szinte egyáltalán nincs levegő így hőátadással nem tud leadni az űrruha hőmérsékletet. Kizárólag hősugárzással tud. Ez azt jelenti, hogy hiába van -270 °C körüli fok, mégis sokkal lassabban hűlnek le a testek. Azt hallottam, hogy kb. úgy, mintha -5 fokban lenne itt a földön.

2019. dec. 14. 12:23
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Folyadékhűtéssel hűtik. Mivel az űrruha teljesen hőszigetel az emberi test meg fűt így hűtésre szorul.
2019. dec. 14. 13:38
 4/11 anonim válasza:
93%
Van hőmérséklet-szabályozó az űrruhában, 14 rétegnyi anyagot viselnek ésfolyadékos hűtő-szellőztető-ruha (LCVG) is van rajtuk. Csak példaként pár dolog.
2019. dec. 14. 15:11
 5/11 anonim ***** válasza:
2019. dec. 14. 16:05
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt a testhő fűti belülről, másrészt a napsugárzás is sokkal erősebb ott, mint a földfelszínen. (Ezért is vakító fehérek az űrruhák.)

Úgyhogy igen, hűtésre szorul.

[link]

[link]

2019. dec. 14. 18:40
 7/11 anonim ***** válasza:
13%
Hűtés, fűtés is van benne. Ha + 200 fok van odakint akkor hűtik, ha - 200, akkor fűtik.
2019. dec. 14. 18:47
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Mivel "odakint" közel vákuum van, a hőmérséklet kicsit mást jelent ott, mint a Földön. Ott nincs +200 vagy -200 fok, hanem a testek hősugárzás hatására vagy a saját hőjük kisugárzása révén tudnak elérni egy adott hőmérsékletet.

Ha klíma nélküli űrruhában pl. a Holdon sétálva árnyéba megyünk, akkor lassan megfagyunk, ha pár lépéssel odább a napra, akkor megsülünk, de egyiket sem azért, mert X fok van odakint.

2019. dec. 14. 19:06
 9/11 anonim ***** válasza:
89%

A szkafander hűthető fűthető lègmentesen záròdó ruha.

Sőt a világűrben mivel nincs levegő ami eloszlassa a hőt ,így fènyben ès árnyèkban plusz minusz 100c fok különbsèg is lehet. Ugyhogy ezt is bírnia ès megoldania kell a ruhának. A hátukon ha megnèzed van egy nagy hátizsák doboz az felel az ilyen rendszerek működèsèèrt.

2019. dec. 15. 11:07
 10/11 anonim ***** válasza:
86%

Mindez, amit írtak, földközelre és nappalra igaz.

Ilyen esetben kell lenni az űrruhában egy keringető rendszernek: ugyanis amelyik oldaladat süti a Nap, az hamarosan felforr, a másik oldal pedig megfagy.

---

A Naptól távolabb, pl. a Mars távolságában már fűteni kell, közelebb, mondjuk a Vénusz távolságában pedig hűteni kell, a keringetésen kívül.

Árnyékban, pl. a Föld körül az éjszakai oldalon egyértelműen fűteni kell.

2019. dec. 15. 16:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!