Űrhajóban bomba van 2000s múlva robban. Az űrhajó 900 millió km van a legközelebbi állomástól ahol elhagyhatják a hajót. Van az űrhajósoknak esélye a túlélésre? Adjunk numerikus magyarázatot akkor h az űrhajó pill idő alatt tud gyorsulni, megállni.
szerintem az senkit sem érdekel, hogy a bombából saját idején mennyi idő telt el
max a gyorsulás nem vitelezhető ki talán
> „szerintem az senkit sem érdekel, hogy a bombából saját idején mennyi idő telt el”
A bombán levő óra a bomba a sajátidejét méri… Szerintem mindenkit csak és kizárólag az érdekel, hogy a bomba sajátidejében mennyi idő telik el (illetve, hogy eltelik-e 2000 s, mert akkor robban). Persze lehet, hogy én vagyok a hülye…
Az űrhajónak el kell érnie a fénysebesség √5/3-ad részét, kb. 75%-át.
Ekkor az idődilatáció: 1/√(1-(√5/3)^2) = 3/2-szeres, azaz meglesz a szükséges 3000s.
Előző: az idődilatáció 3/2-szeres lesz, de ez nem elég, mert a sebesség nem a fénysebesség lesz, azaz 3000s nem elég.
Helyesen, x=v/c esetén: x/√(1-x^2) = 3/2
megoldása:
x= √13 / 3 = 0,83205 , az idődilatáció: 1,80277 , a szorzatuk pedig 1,5.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!