Az ezitéria és a filózófia mennyire függ össze?
Elvileg nevezheted.
Az ezotéria eredetileg bennfentes (tehát nem nyilvános) tudást jelentett.
Ma pedig megalapozatlan, bizonyítatlan ötletek gyűjteménye.
Szerintem nincsen olyan logikája, mint a filozófiának, ez csak hasraütésre megy.
Az ezotéria egy eleve téves elven alapul, ez pedig a beavatások, titkok, érdemesek és érdemtelenek rendszere.
Lehet filozófia alapja, de az ugyanúgy elavult.
Semennyire.
A filozófia a bölcsesség szeretete, bölcselkedés, tudományokon túli, azokat átfogó bölcselkedés, gondolkodás, illetve annak diszciplína szintű művelése. Az emberi intelligencia teszi lehetővé.
Ezzel szemben az ezotéria a megtévesztésre játszik. A legképtelenebb dolgokat is képes elfogadni.
Szerintem nagyrészt személyiségzavarok okozzák az ezotériát.
A gyógyító irányt azt nem, mert az normális ha valaki egészségesebb, energikusabb akar lenni, és ténylegesen saját sikereket ér el (az hogy pénzt keres másokból az itt most nem ezotéria siker csak pénzügyi). Ha túltolják a sikerességre, különlegességre törekvést, mások manipulálását, másokkal elhitetni hogy a céljaikat adják fel valami homályos idézőjeles szeretet maszlag miatt, az már személyiségzavar. Most eléggé rárepültek az ezotériára mert nagy a biznisz benne és még nincsen leszabályozva. De amúgy... Szerintem a régebbi próféták között is lehetett ilyen.
Jézus is, Buddha Lao-ce is Damo is egy-egy filozófiai rendszert adtak át.
Ezek a tanítások azonosak, csak más mesterek által, kicsit más aspektusból magyarázva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!