Véleményem szerint még a fizikai létezés is végső soron valamiféle metafizikai létezésből ered és oda is torkollik, tehát végtére is csak metafizikai létezés létezik. Egyet tudsz érteni ezzel?
A klasszikus értelemben vett metafizika Parmenidész és eleai Zénón problémafelvetéseire adott filozófiai válaszok.
A metafizika tárgya "a létező mint létező" (ens commune) fogalmának elemzése, a létezésben tapasztalható egység és sokaság, az állandóság és a változás ellentmondásainak feloldására történő gondolati kísérletek.
"Nem utasítgathatsz, hogy hol tegyem fel a kérdésemet."
Valóban.
Csak jeleztem neked, amit az oldal is kér: hogy a helyére tedd.
"Szerintem a személyeskedést és sértegetést"
Hmm... ha egy normális válaszról ezt gondolod, ott baj van. Szerintem gondold meg még egyszer.
Rendben, van, ha érdekel: én nem így gondolom.
Viszont a véleményem nem sokat számít, mert nem ettől függ az igazság.
Engem meg az érdekel.
Nem hiszem, hogy itt lenne a helye például olyan vitáknak, hogy például a filozófia tudomány-e.
Az álláspontom az, hogy jó kategóriában tettem fel a kérdésemet.
A lényeget tekintve nem sok jelentőségét látom annak sem, hogy áttették ide a kérdést.
Ha valakiről ismeretlenül olyan állításokat fogalmaz meg bárki, miszerint "látszik, hogy semmi közöd a tudományhoz" az számomra általános kommunikációs szempontból sem korrekt, másrészt a tudományos gondolkodás szellemének sem felel meg. Ott személyeskedésektől mentesen, egymás álláspontjának tiszteletben tartásával zajlanak a viták. Tehát az ilyen megnyilvánulások számomra nem "normális válaszok".
Talán elfogadod, hogy a társadalomtudományok is tudományok, ezért ilyen szempontból is érdekes lehet az, hogy bizonyos kérdésekről bizonyos közösségekben és egyénileg miként vélekednek az emberek. Ez is hozzá tartozik az "igazság" megismeréséhez. Mondhatom azt, hogy a kérdésemnek szociológiai és pszichológiai vetülete is van, ha ez messze nem is egy reprezentatív alapokon nyugvó kutatás. Csupán a magam számára mérek fel dolgokat, de ez már maradjon az én gondom.
Továbbá az "igazság" keresésében egyetértek Veled természetesen, legalábbis abban, hogy engem is az érdekel. Ami persze totál nem zárja ki, hogy mások véleményét megismerni fontos dolog. Sőt, nélkülözhetetlen.
Talán abban is egyetérthetünk, hogy Kurt Gödel munkásságában nem éppen az "ezotéria" játszotta a fő szerepet - bár talán egy kicsi miért is ne? - tehát tudós volt. Már, ha a matematikát tudománynak szabad nevezni.
Azt gondolom, hogy sok minden más mellett Gödel munkássága is rámutatott arra, hogy az "igazságnak" már a fogalma sem valami egyszerű dolog, nemhogy annak a "birtokba vétele", azaz a megismerése.
Csak néhány dologban értek egyet veled itt.
A tudományhoz egyáltalán nem értesz, ez a feltevésedből már egyértelmű, de azóta az írásaid ezt megerősítették.
Nézd meg ezt: [link]
Az írásodnak semmiféle köze nincs a tudományhoz (a társadalomtudományhoz sem), ezért ott helye nincs.
Amiben egyetértünk: elképzelhető olyan helyzet, amelyben le lehet tesztelni embereket, hogyan reagálnak egy ilyen feltevésre. Ebben az esetben elfogadható a társadalomtudomány kategória.
Azonban erről az az én véleményem, hogy nálad ennek a fő célja az, hogy támogatókat, követőket szerezzél magadnak, ami jelen esetben nem egy nemes cél.
Elég vicces amit írsz, mivel a Dunning-Kruger hatást régóta ismerem, természetesen.
Nyilván olyan következtetést vonsz le rólam, amilyet akarsz, én pontosan ugyanaz maradok, aki vagyok.
Kétségtelen, hogy az általam feltett kérdés terminológiai szempontból erősen megkérdőjelezhető. Elismerem, hogy magam is úgy érzem, hogy pontatlan, vagy hibás.
Magát a kérdést alapvetően azért írtam ki, mert tényleg foglalkoztat egy efféle gondolat. Ha nehezemre esik is, hogy meg tudjam fogalmazni jól a kérdést.
Semmiféle követőt, sem támogatót nem keresek. Ez tévedés.
Komolyan tesztelni szeretném azt, hogy a "véleményem" mélyén rejlő gondolat helytálló-e. Vagyis nem gondoltam azt, hogy itt bármire is lehet jutni ebben a megoldásban, de gondoltam, hogy legalább körül lehet járni a kérdést.
Másrészt a "véleményt" és az "állítást" összekeverni egyáltalán nem helyes. Egyetlen szóval sem állítottam, hogy a véleményem igazáról meg lennék győződve. Éppenhogy keresem az "igazságot."
"én pontosan ugyanaz maradok"
Elég baj. Ha a tények hatására sem változol, az nem jó.
"tesztelni szeretném azt, hogy a "véleményem" mélyén rejlő gondolat helytálló-e"
Az 5. válaszban leírtam, hogy erről a tudomány mit mond.
E szerint tesztelni sem lehet.
Ezt érted?
Ha pedig valamilyen más szabályrendszer szerint tesztelnéd, azt értelemszerűen nem a tudomány fórumon kell.
Milyen tesztre gondoltál?
A vélemények ilyen esetben semmitmondóak.
De ha erre van szükséged, az ezotérián pont jó helyen vagyunk ehhez.
Ha gondolod, körül is lehet járni a kérdést, minden bizonyítási kényszer nélkül. Ezt már elkezdtem a 7. válaszban, de nem reagáltál rá semmit.
Ebből én arra következtetek, hogy ez téged nem érdekel.
"Éppenhogy keresem az "igazságot."
Miért teszed idézőjelbe?
Én az idézőjel nélküli igazságot keresem - vagy talán helyesebb, ha úgy mondom: a valóságot. Abból csak egy létezik.
Természetesen mindig változom, mint mindenki. De azt hiszem érted Te, hogy miről írtam abban a mondatban.
Alaposan átgondoltam azokat a gondolatokat már eddig is, melyeket leírtál. Csak azért idézem az alábbiakban, hogy emlékeztessem magamat.
Ezekkel gyakorlatilag teljesen egyetértek.
Mégis hiszek abban, hogy ennél azért egy kicsit tovább is el lehet jutni, nevezheted bárminek is azt az utat amelyen tovább is el lehet jutni. Leibniztől Heideggerig, Paul Daviestől David Bohmig, Brandon Cartertől Hugh Everettig, Székely Lászlótól Dávid Gyuláig és tovább hosszan sorolhatnám azokat akik a legkülönbözőbb nézőpontokból vizsgálták ezeket a kérdéseket és az a véleményem, hogy sok megfontolandó gondolatot fogalmaztak meg a "létezés" kérdésével kapcsolatban.
"- a fizikai létezés valós, azt valamennyire ismerjük.
- a metafizikai létezésről semmit sem tudunk, és egyelőre esélyünk sincs vizsgálni.
- tehát a köveztetésed bizonyítatlan, és jelenleg nem is bizonyítható.
- lehetséges, hogy a fizikai létezés egy metafizikai létezésből következik.
- lehetséges az is, hogy csak ez a metafizikai létezés a valós.
Azonban ez két külön, bizonyítatlan állítás.
Ha szeretnél ezzel a véleményeddel valamit kezdeni, akkor bizonyítékokat kellene keresni rá."
Bennem mindenesetre mindig felmerült a kérdés, hogy bizonyos fogalmak vonatkozásában mennyire állnak rendelkezésünkre pontos definíciók.
Például szerintem az igazság, vagy a valóság fogalmát nagyon nehéz definiálni.
És ha már ilyen magabiztosan állítod, hogy csak egy létezik a valóságból, akkor Te hogyan definiálod a valóság fogalmát?
Ezzel nem akarom megkérdőjelezni, hogy csak egy valóság létezik, mert a legmagasabb értelemben én is így gondolom, de azért szerintem igen fontos, hogy mit is értünk valóságon. Már csak azért is mert magam azt gondolom, hogy bár tényleg egy valóság létezik, de az végtelen sokféle.
Hagyd, Kérdező. A gyk nem az a felület, ahol ezeket a kérdéseket tárgyalni érdemes.
Itt a természettudományok számítanak tudománynak, minden más ezotéria. Köztes mező nem nagyon van, ahogy látod is. A korszellemből is adódik, hogy a filozófia, teológia, metafizika és társaik gyanús, elavult dolgok, és az ezó rovatban köt ki minden ilyesmi, ahol azok vannak, "akik mindenféle hülyeségben hisznek". Itt aztán a létezésről való elmélkedés elsüllyed a rontáslevétel meg szerelmi kötés mocsarában.
Fogadd ezt el. Ez egy materialista világ materialista fóruma. Sok okos embertől sok hasznos választ kaphatsz egy csomó kérdésben, de ez a típusú kérdés triggereli a materialista hitvitázókat, aminek mindig személyeskedés a vége.
Én meg is értem ezt. Aki nem is feltételez semmi létezhetőt az anyagi világon túl, annak a belső tapasztalás és ismeretszerzés csak hibás agyműködés, butaság, időpazarlás. Igazuk is van a maguk szempontjából. A kortárs materializmus egy koherens, zárt világnézet, remekül elvan magában. A természettudomány mindenhatóságába vetett hit kikezdhetetlen, mert a valóban létező és tapasztalható technikai fejlődés alapozza meg.
És nálunk elég fontos tényező a bő emberöltőnyi marxista oktatás is, ami szintén egy materialista világnézetet sulykolt az országba a maga rém vulgáris módján.
tl;dr: hagyd a fenébe! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!