Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ezzel a történettel kapcsolatb...

Ezzel a történettel kapcsolatban létezik tudományos alapanyag?

Figyelt kérdés

Saját megfigyelés, hogy az emberek nagyrészében benne van a felsőbbrendűség másokkal szemben.

Ennek két fajtáját tudom megkülönböztetni.

Van az abszolút felsőbbrendűség, ami általában úgy csapódik ki, hogy van benne egy ellenszenv más csoportok ellen.

Teljesen tipikus megjelenési forma a szélsőjobboldali zsigeri cigányozás stb.

A másik fajta nem abszolút, tart a társadalmi reakcióktól, így indirekt módon éli meg.

Egyrészt más csoportokat felkarol, hiszen ő felsőbbrendű és elmegy közéjük, hogy ne haljanak meg hülyén.

Másrészt a saját valahova tartozását is megkérdőjelezi, hiszen ő azoktól is különb.

Teljesen tipikus megjelenési formája a "liberális vagyok, de egész nap gyűlölködök mindenkivel, aki nem értek egyet és jobban anyázok, mint egy szélsőjobboldali".

Valójában ő maga is lenézi a cigányokat, sőt, a magyarokat is.

Ő tőlük is, meg úgy általában véve mindenkitől különb.

Szal fenti elmélettel kapcsolatban valami kutatás nem volt?

2022. júl. 13. 10:03
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Elég zavaros a kérdésed. Jó lenne, ha megpróbálnád megfogalmazni valójában mit is értesz felsőbbrendűségen. Próbálok válaszolni, de nem tudom erre gondoltál-e,

Az első viselkedésformával, amit leírsz - nevezzük gyűlölködésnek, kirekesztésnek, intoleránciának a pszichológia, a kulturális antropológia, a szociológia és persze a történettudomány is foglalkozott. Az első a jelenség lélektani, a második a kulturális, a harmadik a társadalmi, a negyedik a történeti hátterét kutatja. Talán az előítélet szóra keresve találsz olvasnivalót mindegyik tudományterület irányában.

A második jelenségnél nem nagyon értem mire gondolsz. Talán a képmutatásra, ezt nem igazán tudom, hogy találod meg a szakirodalomban, talán színlelt attitűd, vagy ilyesmi.

2022. júl. 13. 10:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!