Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » A jövő előre meglenne írva?

A jövő előre meglenne írva?

Figyelt kérdés

Nem értem,ez hogy lehetne lehetséges?hiszen mi alakítjuk a jövőnket.

De már nekem is volt olyan hogy álmodtam olyat ami később megtörtént.Nem deja vü érzés.Hanem konkrétan a jövőbe álmodtam.De akkor ezek szerint mindenképp bekövetkezik a dolog,mert előre megvan írva a jövő.

Szerintetek?

2010. szept. 26. 20:14
1 2
 11/13 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

A "most"-ban, rövidtávon úgy tűnik, mintha dönthetnénk, választhatnánk szabadon. Később azonban, nagyobb időtávolságból visszatekintve az élet történéseire, sokan úgy érzik, mintha mégis észrevehető volna valamilyen határozott irány vagy vonulat az egyéni sors alakulásában.

"Én fölnéztem az est alól

az egek fogaskerekére -

csilló véletlen szálaiból

törvényt szőtt a múlt szövőszéke" (József Attila)

Érdekes, és hasonlatos az életünkhöz az, hogy a kvantumvilág bizonytalanságai is makroszinten már törvényként jelennek meg. Ennél egyszerűbb példa a statisztikus fizika gázelmélete, ahol ugyan a részecskék véletlenszerűen mehetnek ide-oda, de sok-sok részecske együtt (pl. a gáztartályban) már törvények szerint viselkedik, azaz kiszámítható.

2010. szept. 28. 11:01
 12/13 anonim ***** válasza:

"fizika gázelmélete, ahol ugyan a részecskék véletlenszerűen mehetnek ide-oda, de sok-sok részecske együtt "

Azért ez sem biztos, hogy így van. "Véletlenszerűen mehetnek ide-oda" Mihez képest? Mert mi nem tudjuk, miért éppen így viselkednek. Csőbe terelve, nyomás alatt már érthető...

2010. szept. 29. 14:51
 13/13 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Nem azt állítottam, hogy a részecskék ténylegesen is véletlenszerűen mászkálnak, hanem azt bizonyítja az említett statisztikai elmélet, hogy még ha ezt fel is tételezzük, akkor is az jön ki a sokaság viselkedéséből, hogy törvényszerű.

Lefordítom emberi nyelvre:

1. Még ha mindenki azt is csinál amit akar, akkor is lesznek társadalmi, szociológiai "törvények" a nagyszámú embercsoportokra vonatkozólag.

2. Még ha mindenki azt is csinál amit akar, akkor is lesznek sorsszerű vonások az életében, amit szinte (vagy nem is szinte) előre lehet látni.

2010. szept. 29. 15:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!