Szerintetek, csak egy pap készíthet szentelt vizet, vagy (Isten gyermekeként) egy átlagember is képes erre?
Te is készíthetsz, ha Teremtőnek szenteled a vizet, őszintén, hittel.
Nem mellesleg az emberi test 60 %-a is víz :)
Vannak különleges jogosítványai, vannak szentségek, amiket csak pap szolgáltathat ki, és van, amit a hívek is. A vízszentelés, és az azt megelőző sószentelés ha jól emlékszem a rituale romanum ide vágó részére, csak pap által végzett tevékenység.
Két szentségről biztosan tudom, hogy csak pap szolgáltathatja ki, az egyik az oltári szentség, a másik a gyónás szentsége(csak pap oldozhat fel). Az utolsó kenetben nem vagyok biztos, mert elvileg ott is meg kell bánnia a bűneit a haldoklónak.
Mondjuk szépen néznénk ki, ha bárki összeeskethetne pl:D
Igen, a szentelés is papi privilégium.
nekem azt mondták, hgy csak az csinálhat akit megáldottak...
De ugye mikor megkeresztelnek akkor kapsz áldást. ezért igen. :)
5., A papi szentelés, és a keresztelés nem egyenértékű. A papokat külön felkenik a hivatásukra, és csak ezzel a felkenetéssel válnak jogosulttá a szentségek kiszolgáltatására, és más papi feladatok elvégzésére, például a víz szentelésére.
6. Persze, a világi hívek imái is részei a vallási szertartásoknak. Például régen, ha valakit megszálltak, volt hogy a gyülekezet tagjai imádkoztak szabadító imádságot az érintett fölött, ha a pap valamiért nem tehette, vagy nem látta szükségesnek. Ma ezt már ritkábban gyakorolják, de a lehetőség még mindig adott.
Érdekes, informatív válaszok...
Köszönöm!
Ha akarod távolról is megszentelem a vizedet.
De jobb ha veszel egy lemúriai kristályt és te meditálsz veled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!