Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Meditációnál hogy tudom...

Meditációnál hogy tudom megszüntetni az azonosulásokat?

Figyelt kérdés

Elvileg, ha az érzelmeket, gondolatokat csak megfigyelem, pártatlanul, ítélkezésmentesen, akkor egy idő múlva eltűnnek.

Már egy ideje igyekszem csak megfigyelni az érzéseimet, de nem tűnnek el. Akkor mi kell még ehhez? Vagy már ez is sok?

Honnan tudom, hogy az azonosulás megszűnt?

2022. jan. 27. 15:03
1 2
 1/13 Grimfox ***** válasza:
100%
A megfigyelés módján kell változtatni valószínűleg. Ha figyeled, akkor megragadod az adot érzelmet, gondolatot, és akkor ott marad, kötődsz hozzá. Amikor felbukkan, akkor nem szabad belekapaszkodni, hagyni kell átvillanni magadon, anélkül, hogy megpróbálnád elemezni, direkt figyelni rá. Észleled, hogy átfutott rajtad valami, félig-meddig tudod, mi volt az, de nem figyelsz rá oda, hanem a meditációs gyakorlatra összpontosítasz. Egy idő után az elméd megtanul csak a feladatra figyeli, az érzelmek, gondolatok ha felbukkannak, alig észleled őket, végül már nem is bukkannak fel. Ez eltarthat egy darabig, nem elsőre fog sikerülni. Ha ezt eléred, akkor a meditáció alatt megszűnt az azonosulás, mert már nem merülnek fel dolgok, amikkel azonosulni próbálász.
2022. jan. 27. 15:51
 2/13 A kérdező kommentje:
De akkor hogyan tudatosítom ezeket? Ha nem tudatosítom, akkor lesz elfojtás majd akár betegség nem?
2022. jan. 27. 18:56
 3/13 Grimfox ***** válasza:

Ha elfojtod, igen. Ahogy írtam, nem akadályozod meg, hogy előtörjenek, de nem kezdesz el konkrétan rájuk figyelni meditáció közben. Hagyod, hogy keresztülmenjenek rajtad, anélkül, hogy elkezdenél rajtuk gondolkodni.

Más kérdés, ha maga az érzelem, amit felhozol, vagy magától felszínre tör, a meditációd témája. Ha az a célod, hogy egy bizonyos érzést tanulmányozz, akkor nem tudod csak úgy átengedni magadon, anélkül, hogy megfigyelnéd. Ilyenkor más megközelítés kell. Kontempláció, például.

2022. jan. 27. 19:00
 4/13 A kérdező kommentje:
A kontempláció micsoda?
2022. jan. 27. 19:13
 5/13 anonim ***** válasza:
4 szemlélődés
2022. jan. 27. 19:18
 6/13 Grimfox ***** válasza:
Elmélkedés egy tárgyon. Ez esetben az adott érzelmen. Megtartod az érzelmet a figyelmed középpontjában. Olyan kérdéseket teszel fel, amik rávilágítanak az érzés eredetére, gyökereire, arra, hogy miként hat rád, és mi az oka, hogy nem tudod elengedni. Ez által mélyebb megértést szerzel az adott érzelemről, és jó eséllyel sok másról is, ami a válaszokkal együtt felmerül. Ehhez mélyebb meditáció kell persze. Amikor felteszel egy kérdést, mint témát, várod, hogy a válaszok valamilyen formában felmerüljenek az elméd mélyéről. Sokféle formában felmerülhetnek. Amíg a kérdéshez, témához kötődő dolgok merülnek fel, csak figyelned kell őket, és igyekezned megérteni. Ha elkalandozik a figyelmed a témáról, vagy a kérdésről, akkor random dolgok kezdenek felbukkanni, ilyenkor igazítasz, visszatérsz az eredeti célhoz. Ezt meditációk sorozatán keresztül végzed, amíg teljesen meg nem érted azt, amit akartál a témával kapcsolatban, ez esetben az adott érzelemmel kapcsolatban.
2022. jan. 27. 19:21
 7/13 A kérdező kommentje:

Értem.

Az a baj azzal hogy a gondolatot vagy erzest átengedem magamon, akkor nagyon sokszor tapasztaltam, hogy kis idő múlva megjelenik.

Pl.: Csak átfutott az agyamon, hogy beszélni kéne XY-nal. 5 perc múlva felhív. Vagy. Csak átfutott hogy lehet nem indul a busz, amit kinéztem. Észrevettem, nem adtam neki sok figyelmet, el is tűnt. Es kiderül hogy tényleg nem indul. És hasonlók.

2022. jan. 27. 20:15
 8/13 A kérdező kommentje:

Meg nem nagyon értem hogy akkor így az "elengedés" es az elfojtás miben különbözik?

Mert azzal se volt sok jó tapasztalatom, hogy kb nem figyeltem hogy hogy érzek vagy mit gondolok, csak "elmentem mellette" nem sok idő múlva meg a fal adta a másikat.

2022. jan. 27. 20:18
 9/13 Grimfox ***** válasza:

Na várj. Én kizárólag meditációra értettem az átengedést. Éber tudatodnál az átengedés problémákat okozhat, mert nem veszel észre olyasmit, ami fontos lehet. A kérdésben meditáció szerepelt, én kizárólag arra értettem.

A kontemplatív meditáció segít az éber érzések helyes kezelésében, de ébren nem szabad csak úgy, vizsgálatlanul átengedni magadon mindent.

2022. jan. 27. 20:27
 10/13 A kérdező kommentje:
De akkor meg mi értelme az egésznek ha csak kb annyi időre tudok megszabadulni bármitől, ameddig meditálok utána meg rámszakad?
2022. jan. 27. 20:40
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!