Meditációnál hogy tudom megszüntetni az azonosulásokat?
Elvileg, ha az érzelmeket, gondolatokat csak megfigyelem, pártatlanul, ítélkezésmentesen, akkor egy idő múlva eltűnnek.
Már egy ideje igyekszem csak megfigyelni az érzéseimet, de nem tűnnek el. Akkor mi kell még ehhez? Vagy már ez is sok?
Honnan tudom, hogy az azonosulás megszűnt?
Ha elfojtod, igen. Ahogy írtam, nem akadályozod meg, hogy előtörjenek, de nem kezdesz el konkrétan rájuk figyelni meditáció közben. Hagyod, hogy keresztülmenjenek rajtad, anélkül, hogy elkezdenél rajtuk gondolkodni.
Más kérdés, ha maga az érzelem, amit felhozol, vagy magától felszínre tör, a meditációd témája. Ha az a célod, hogy egy bizonyos érzést tanulmányozz, akkor nem tudod csak úgy átengedni magadon, anélkül, hogy megfigyelnéd. Ilyenkor más megközelítés kell. Kontempláció, például.
Értem.
Az a baj azzal hogy a gondolatot vagy erzest átengedem magamon, akkor nagyon sokszor tapasztaltam, hogy kis idő múlva megjelenik.
Pl.: Csak átfutott az agyamon, hogy beszélni kéne XY-nal. 5 perc múlva felhív. Vagy. Csak átfutott hogy lehet nem indul a busz, amit kinéztem. Észrevettem, nem adtam neki sok figyelmet, el is tűnt. Es kiderül hogy tényleg nem indul. És hasonlók.
Meg nem nagyon értem hogy akkor így az "elengedés" es az elfojtás miben különbözik?
Mert azzal se volt sok jó tapasztalatom, hogy kb nem figyeltem hogy hogy érzek vagy mit gondolok, csak "elmentem mellette" nem sok idő múlva meg a fal adta a másikat.
Na várj. Én kizárólag meditációra értettem az átengedést. Éber tudatodnál az átengedés problémákat okozhat, mert nem veszel észre olyasmit, ami fontos lehet. A kérdésben meditáció szerepelt, én kizárólag arra értettem.
A kontemplatív meditáció segít az éber érzések helyes kezelésében, de ébren nem szabad csak úgy, vizsgálatlanul átengedni magadon mindent.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!