Ha forogna a Föld, akkor az Ampère-törvény szerint mágneses térnek kellene keletkeznie az asztalra lerakott, megdörzsölt ebonitrúd mellett. Vagyis nem forog a Föld?
"Csak kötözködni jöttél ide, igaz?"
Nem tudom miért gondolja a GYK közönsége állandóan, hogy ha a kérdező valamit jobban tud a válaszolóknál, akkor csak kötözködni jött ide. Most komolyan az ilyen 9-es félék válaszát kellene elfogadnom, aki látszólag semmit se tud az elektromos áram mágneses hatásáról. Az ő fejében kizárólag a Földnek van mágnessége.
Csak nem látszott az elején, hogy mit is akarsz kérdezni.
De most, hogy már mindenkit sikerült leszidnod - talán le is írhatnád, hogy te mire gondoltál.
Mitől lesz ott mágnestér, ha forog a Föld, és miért nem lesz, ha nem forog?
Leírtam. Aki tanult fizikát, az pontosan tudja miről szól az Amp. törv. Aki meg nem tudja, annak feleslegesen magyaráznám, úgyse tudna a kérdésre válaszolni.
Nem írtad le, kérdező.
A kérdés továbbra is az: mitől lesz ott mágnestér, ha forog a Föld, és miért nem lesz, ha nem forog?
Erre várjuk a választ.
"Erre várjuk a választ."
Röviden azt várod, hogy írjam le az Ampere törvényt, mert nem ismered? Tessék, akkor leírom, bár ebből már jól kiderült, hogy te nem rendelkezel azzal a képességgel, ami a kérdés megválaszolásához szükséges.
Az Ampere törvény szerint egy tetszőleges keresztmetszeten átmenő elektromos áram mágneses teret kelt. Felveszel egy keresztmetszetet, amin a Földön lévő ebonitrúd átsuhan a Föld forgásának hatására. A mozgó töltött ebonitrúd kielégíti az elektromos áram fogalmát, vagyis mágneses térnek kell keletkeznie.
„Nem tudom miért gondolja a GYK közönsége állandóan, hogy ha a kérdező valamit jobban tud a válaszolóknál, akkor csak kötözködni jött ide”
Ha te jobban tudod, akkor miért kérdezel te idióta, nagyképű ócska tróger?
Aha.
Akkor rendben vagyunk, kérdező.
Le kell ülnöd egy ponton, ahol el fog suhanni a feltöltött ebonit rúd, és ott mérni fogod majd a mágneses teret.
A Földön ülve ezt azért nem tudod mérni, mivel az a rúddal együtt mozog, és itt a relatív mozgás számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!