Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Milyen nézőpontok léteznek a...

Milyen nézőpontok léteznek a világunk felfogására?

Figyelt kérdés

Tudom fura kérdés nem is ez az eredeti kérdés (bár ez is mert kíváncsi vagyok mások hogyan tekintenek a világunkra)

Az jutott eszembe miközben néhány youtube (politikai) videót megnéztem, hogy a felnőttek ugyanolyanok mint a gyerekek, játszanak, a hatalom játékát játszák. Abban különböznek a felnőttek a gyerekektől, hogy a felnőtteknek több hatalmuk van. A felnőtt életben ugyanazok a játékok zajlanak mint gyerekkorban, csak felnőttként amikor a győztes csapatban játszol, már nincs senki feletted. A hatalom természetesen sok energiát fektet a hatalmi pozíciójának megőrzésére. Nem jön egy szülő aki vége vet a néha eldurvuló életveszélyes játéknak. Ők szabadok. Az erkölcs nem játszik szerepet a hatalom életében, az erkölcs inkább egy eszköz amivel a hatalom manipulál. Viszont! Szerintem a hatalom hajhászása köszönhető pl. az egyéni emberi helyzetünknek, az életünk féltésenek.. ..a túlélési ösztön következménye.

Épp ezért nem arra akarok kilyukadni hogy meg kell találnunk a világunk vezető szereplőit akik önös érdekek alapján rejtőzködve irányítanak a jelenlegi kis 8milliárdos közösségünkben. Ez a vállalkozás kb. lehetetlen, ha sikerülne is..akkor sem sikerül, mert csak automatice legfelülre kerül aki előtte a második volt.

Valaki mindig uralkodna, ez az evolúció következménye. Vajon képesek leszünk valaha tömegesen túllátni az evolúciós késztetéseinken? Jelenleg nem úgy tűnik. Rengeteg példát ismerek arra, hogyan viselkedik az ember amikor lehetősége nyílik hatalmi pozícióra, akkor is ha annak az adott eljárásnak elszenvedői is lesznek. Ki ne fogadna el egy előléptetést vagy más előnyhöz jutást az életben?

Aki érti mire gondolok, szívesen vennék hozzászólásokat.

2022. jan. 9. 21:04
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/120 A kérdező kommentje:
Azért mert arra van programozva hogy megjegyezze és felhaszálja. Egy program max. azt fogja tenni, amire programozták, le tudja utánozni az emberi értelem működését, de ennek soha az életben nem lesz a tudatában, pl. nem fog eszébe jutni hogy ember akar lenni. Csak azzal kombinálhat és számolhat amire egy ember önálló tudatos szándéka felhatalmazza, de sosem fog erről tudni úgy mint egy ember tud arról hogy mire programozza. Ha ezzel egyetértesz, ezen a téren nincs vita köztünk. A tudattal kapcsolatban nem figyeltél jól. A másik hozzászólóval akire ezután reagálok, már tisztáztuk hogy a tudat az tudat marad, független attól hogy a tapasztaló csak a tapasztalatra figyel, vagy pedig felosztja a tapasztalatot megfigyelőre és megfigyeltre.
2022. jan. 17. 17:17
 42/120 A kérdező kommentje:
..még ide, ha az állat(akár egysejtű vagy bármelyik) nem tud a tapasztalata létezéséről, akkor nincs tapasztalata sem, akkor viszont robot, ami egy ösztönprogram alapján jár el. Szerinted nincs tudatuk, szerintem meg van, ha magunkból indulunk ki ez a valószínűbb, de az igaz hogy teljesen biztos nem lehet az ember ebben, minthogy abban sem lehetsz biztos hogy az embetársaidnak van-e tudata, mert csak a sajátodat éled meg. ..de erre is már utaltunk korábban ha figyeltél..
2022. jan. 17. 17:29
 43/120 A kérdező kommentje:

Tehát igen a program tanulhat, de sosem fog tudni róla hogy tanul. Így kiegészítem tudatos tanulásra, köszi az észrevételt, igen így a helyes: Nem tanul tudatosan.

#35 "Nagyon érdekelne, hogy te mit értesz "tudat" alatt. Amikor pl. egy beteg nincs tudatánál, akkor ő megszűnik létezni?"

Mindig tudatánál van, ne tévesszen meg az hogy mit hiszel kívűlről másokról, magadat vizsgáld, mert a mások tudatát nem éled meg. Amikor alszol tudatában vagy az álmodnak, mindig álmodsz csak elfelejted amikor felébredsz.

"Erre egyébként létezik kutatott ellenpélda, nem vagyok biztos a magyar nevében, talán feltételes reflex. Ér valami inger, melynek hatása nem rögzül a tudatodban, mégis annak megfelelően fogsz cselekedni. Mondok egy példát szemléltetés céljából. Mindig, miután egy rövid, sípolós hangot hallasz, valaki beveri az arcodat. Ha nem is tudatosul benned, hogy a két dolog összefüggésben van, akkor is a sokadik sípszónál felemeled az öklöd, hogy kivédd az ütést."

Ennek jobban járj utána, mert a tudatra épp az a jellemző hogy figyelemállásba kerül egy inger hatására. Mert az viszont igaz hogy nem szükségszerűen veszünk tudomást, mindenről amiről tudnánk, de dönthetünk hogy mire fókuszálunk, igaz néha nehéz. Pl. Este mikor el akarok gyorsan aludni, nem sikerül ha a gondolatokra figyelek, de képes vagyok tudatosan inkább a testemben lévő bizsergő energiaszerűségre figyelni, és akkor hamar elalszok utána. De mondom egy új inger azonnal magára vonja a figyelmet.

2022. jan. 17. 17:59
 44/120 A kérdező kommentje:

"Nagyon érdekelne, hogy te mit értesz "tudat" alatt"

Sajnálatosan látom hogy a wikin a tudatra hibás definíciót adtak meg, mert az a def. egy az egyben az értelem, értelmezés definíciója, az értelemre pedig szinte nincs defininíció megadva. Ez nagyon félrevezető így.

Én azt értem alatta ami benne van a szóban, tud..ez nem egyenlő azzal hogy értelmez. Az értelmezés tanulható, de nem kell egy kisbabának értelmezni a tapasztalatát, ahhoz hogy tudjon róla. Te is ha látsz valami újat, amit tegyük fel nem tudnál értelmezni mert valami merőben új, attól még tudsz a létezéséről, ez a tudat.

2022. jan. 17. 18:23
 45/120 A kérdező kommentje:

Még egy kis kieg.

Az értelem vagy értelmezés a tudat egy funkciója, attól a jellegében eltérő dolog, de nem különálló attól, mert amikor a tapasztalat nem csak van, hanem valami alapján értelmeződik, attól ugyanúgy a tudatában leszel mint előtte voltál.

Érdekesség hogy sokszor(nem mindig) ugyanazt a tapasztalatot többféleképpen is lehet értelmezni, de az a tapasztalaton nem változtat, ami azt jelenti hogy a tudat abszolút, az értelmezés relatív.

2022. jan. 17. 19:23
 46/120 Pombe ***** válasza:
67%

#41: "Egy program max. azt fogja tenni, amire programozták..."

[link]

Nos, itt egyszerűen kialakultak addig nem létező ösztönök a robotoknál. Vagyis az evolúciós algoritmus munkálkodása során egy teljesen új program íródott maga-magától, ami jóval több volt, mint amit megírtak alapprogramként kezdetben. Ugyanis a robotok program-generációi során megjelentek az önzetlen viselkedési formák, vagyis a segítőkészség programja, ami a te értelmezésed tükrében simán tudatosnak nevezhető. Nézd! A biológiai evolúció során is olyan lényekből alakultak ki az emberek, akik akkoriban nem akarhattak emberek lenni, de aztán olyanok lettek.

Ha te azt hiszed, hogy egy robot soha nem fejlődhet odáig, hogy ember akarjon lenni, akkor te ezzel azt állítod, hogy a tudat a világunktól független csoda. Ha te ilyesmiben hiszel, a vita feleslegessé válik, mivel akkor nem a megérthetőséget feltételezzük, hanem a misztikumot.

#41: "Csak azzal kombinálhat és számolhat amire egy ember önálló tudatos szándéka felhatalmazza, de sosem fog erről tudni úgy mint egy ember tud arról hogy mire programozza"

Ha tud tanulni, akkor már többre képes, mint amire az ember eredendően programozta, különben nincs értelme a "tanulni" szónak. Mint kérdezem immár másodszor - talán olyan 10-20 év múlva, hogyan tudod majd eldönteni a chatbotok világában, hogy éntudattal rendelkező entitással beszélgetsz, vagy se?

[link]

Beláthatod, hogy a gép itt nem olyan válaszokat adott, mint amit előre tudhattak volna a kutatók, programozók, hiszen számukra is meglepetéssel szolgáltak az MI reakciói, vagyis az MI nincs korlátok köré szorítva, ám éppen ezzel le is lehet buktatni, hogy nem ember, másrészt ez sem igaz teljesen. Pl.:

[link]

Mivel az MI tanul az emberektől, mégpedig azzal a "vággyal" felprogramozva, hogy többre értékelje a többség elismerését, akár gond nélkül rasszistává válik, vagyis nincs benne valamiféle erős tartás, amit alkalmasint az éntudat és empátia kialakíthat szilárd "gerinccé". Bár az ember is átformálható erős érzelmi és agitációs program hatására (pl. a kezdetben még légynek se ártó embert a háború borzalmai, meg pl. a xenofób propaganda idővel lelketlen gyilkológéppé változtat), de az ember esetében azért ez sokkal nehezebben kivitelezhető, mert az ember a lelke mélyén küzd az embertelenséggel szembeni tanítással, de az MI gerinctelenül bármi felé fog hajlani, ahol a nagyobb elismertséget tapasztalja, vagyis valóban nem tud arról, hogy ő tanul (most még) - ahogy te fogalmaztál, amúgy szerintem jól és szellemesen. :). Nem lesz olyan egy MI-nél, hogy teszem azt, megvilágosodva, hirtelen megundorodik a saját tetteitől.

#41: "A tudattal kapcsolatban nem figyeltél jól. A másik hozzászólóval akire ezután reagálok, már tisztáztuk hogy a tudat az tudat marad, független attól hogy a tapasztaló csak a tapasztalatra figyel, vagy pedig felosztja a tapasztalatot megfigyelőre és megfigyeltre."

Halvány lila lövetem sincs arról, hogy nekem ehhez mi közöm van. Akárhogy olvasgatom a vitapartnered válaszait, abban nem találok semmi olyasmit, hogy ő elismerne bármit is abból, amit te a tudatról állítasz. Ráadásul az is furcsa, hogy nem vetted észre, hogy én sem mindenben értettem vele egyet, mint te se.

2022. jan. 17. 19:29
 47/120 Pombe ***** válasza:
67%

#42: "..még ide, ha az állat(akár egysejtű vagy bármelyik) nem tud a tapasztalata létezéséről, akkor nincs tapasztalata sem"

Nem értem, hogy mi köze a tapasztalat szó értelmének a tudathoz. Az MI eleve úgy tanul, hogy tapasztalatokat gyűjt be arról, hogy a válaszai közül melyik a hatékonyabb, melyik fog örvendeni nagyobb elismertségnek. Ha nem lenne képes a megtapasztalásra, akkor nem lenne képes a tanulásra se.

#42: "Szerinted nincs tudatuk, szerintem meg van"

Egy korongállatkának tudata van??? Minek lenne ilyenre szüksége, amikor a viselkedését, "döntéseit" a mai fejlett robottechnológiával is lehet modellezni?

[link]

Idézve: "A tudat a filozófiában és a pszichológiában az agy legmagasabb rendű, csakis az emberre és állatokra jellemző funkciója..." stb.

A tudathoz agy kell!

Idézve és folytatva:? "...megtervezi a cselekvést és következtet annak majdani eredményére."

Szerinted bármit megtervez egy korongállatka, és következtet? A fenéket! A külső ingerekre alkalomszerűen reagál, és mindig tervezés nélkül, mint egy fejletlenebb robot, az éppen aktuális külső hatások tükrében "dönt". Még a sakkprogramok kezdeti kalkulációs attitüdjeinél is primitívebben működik ez az állatka, mert a külső hatásokat egyszerűen képes lekezelni egy arra adott azonnali válasszal. Semmi több nem történik benne.

[link]

Ezek egyszerű olajos cseppek, és még csak nem is élnek, de mégis képesek osztódni, ha erre szükség mutatkozik, sőt, még egyesülni is képesek. Képesek megkeresni a "táplálékot", és mozognak is ennek érdekében. Netán akkor ezeknek is van szerinted tudatuk?

A tudatnak megvan a definíciója, ami semmilyen módon nem húzható rá egy korongállatka megnyilvánulásaira.

2022. jan. 17. 19:32
 48/120 A kérdező kommentje:

"Ugyanis a robotok program-generációi során megjelentek az önzetlen viselkedési formák, vagyis a segítőkészség programja, ami a te értelmezésed tükrében simán tudatosnak nevezhető."

Még nem olvastam mindent végig, de itt reagálok..

Melyik értelmezésem alapján tudatosak ezek?

2022. jan. 17. 19:42
 49/120 Pombe ***** válasza:
67%

#44: "Sajnálatosan látom hogy a wikin a tudatra hibás definíciót adtak meg"

És az meg sem fordul a fejedben, hogy inkább te tévedsz? Nem inkább arról van szó, hogy te a tudatot egyszerűen úgy értelmezed, ahogy neked tetszik, hogy az így minél jobban belesimulhasson az önkényesen magadnak kitalált ideológiádba?

#44: "Én azt értem alatta ami benne van a szóban, tud..ez nem egyenlő azzal hogy értelmez."

Az MI is tud, ráadásul remekül értelmez, mégsincs tudata, még szerinted se. Akkor? Nemrég állítottad, hogy tud tanulni az MI is. Milyen tanulás az, ami tudáshalmozás nélkül létezik?

[link]

Itt is világosan leszögezik, hogy csak az "érző" lények tekinthetők tudatosnak, amelyek kellő mértékben ehhez fejlett idegrendszerrel rendelkeznek, és nyilvánvalóan a nem "érző" lények (amik a külső ingerekre csak azonnali és alkalmi "mechanikus" válaszokat adnak) nem rendelkeznek tudattal. És amint olvashatod, ide tartoznak bizonyos egyszerű állatok is. A cikk megemlíti, hogy feltehetőleg a túl egyszerű idegrendszerrel rendelkező állatok is inkább a nem tudatos lények közé tartoznak, de erről még nincs igazán tudományos konszenzus.

Tehát rajtad kívül minden kicsit is autentikusabb tudományos oldal a wikipedia definíciójával ért egyet, így rajtad a sor, hogy igazold, a wikipedia téved.

2022. jan. 17. 19:45
 50/120 A kérdező kommentje:

"Ha te azt hiszed, hogy egy robot soha nem fejlődhet odáig, hogy ember akarjon lenni, akkor te ezzel azt állítod, hogy a tudat a világunktól független csoda. Ha te ilyesmiben hiszel, a vita feleslegessé válik, mivel akkor nem a megérthetőséget feltételezzük, hanem a misztikumot."

Itt a vita max. azért lesz felesleges ha szemellenzős leszel.

Én ugyanis nem csak a tudatot tartom csodának, hanem annak a tartalmát, a tapasztalatot is. Itt jön az amikor ugyanarra a dologra nem egyezik az értelmezés, ez jó példa eltérő értelmezésekre. Hívhatod misztikumnak, én közvetlen tapasztalatnak hívom, pedig ugyanarról beszélünk :)

Viszont én nyitottabb vagyok mert a tapasztalatomnak hiszek, és nem ragadok fogalmakba, és képzettársításokba mint te pl. a misztika fogalmával.

2022. jan. 17. 19:52
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!