"A meditáció tárgya a gyakorló vérmérséklete szerint." Vágyakozás, szenvedélyesség esetén melyik meditációs tárgy javasolt? Alant bővebben van erről írva egy linken, de a szenvedélyre vonatkozó nincs felsorolva.
"A ... gyakorlatot a gyakorló személyiségének és spirituális fejlettségének megfelelően választják ki."
Köszönöm. Igen, olvastam a szövegben az általános javallatokat, de nekem most speciális kellene.
Miért gondolod, hogy a testen kellene meditálni? Nekem épp ellenkező tippem volt. El tudod magyarázni a nézetedet?
Arra gondoltam, hogy ha "ellenkező előjelű tárgyon" kell meditálni, akkor pont nem a testen, én így agyaltam.
Vagy esetleg ebből a felsorolásból:
"A páli szövegmagyarázatokban további segítségek szerepelnek, hogy a gyakorló a vérmérséklete alapján hogyan válasszon meditációs tárgyat:
Kapzsi: a tíz irtózatos tárgy; vagy a 32 testrész feletti meditáció (lásd: Patikkúlamanaszikára).
Gyűlölködő: a négy brahma-vihára; vagy a négy szín kaszina.
Mulya: légzés tudatossága.
Hűséges: az első hat felhalmozása.
Intelligens: halál vagy béke felhalmozása; az étel visszataszítóságának elemzése; vagy a négy elem elemzése.
Spekulatív: légzés tudatossága."
választani valamit, ami a legközelebb álla a szenvedélyességhez. Talán a kapzsiság? Vagy az nagyon más?
Ezt találtam:
"A patikkúlamanaszikára (páli: Paṭikkūlamanasikāra, szingaléz: පටික්කූලමනසිකාරය, පිළිකුල් භාවනාව, Patikulamanasikaraja, Pilikul Bhavanava, kínai: 不淨觀, Pu-csing-kuan, japán: 不浄観, Fudzsókan)[* 1] páli fogalom, amelynek magyar jelentése a „visszataszítóságon való elmélkedés”. Ez arra a hagyományos buddhista meditációra vonatkozik, amelyben harmincegy testrész vizsgálata történik különböző szemszögből. A szati (tudatosság) és a szamádhi (koncentráció) fejlesztése mellett ezt a meditációt a vágyak és a kéjek leküzdésére is használják. A temetői elmélkedések mellett ez a meditáció koncentrál a visszataszítóságra (páli: aszubha).[1]"
Te erre gondoltál?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!