Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Az agyunkban történik minden...

Az agyunkban történik minden tapasztalat?

Figyelt kérdés
Nem is ez a fő kérdés..Ha az agyunkban történik minden tapasztalás, pontosabban a tudatban,amit az agy hoz létre(mármint a tudatot.. ki tudja hogyan hozza létre, és a tudat nem anyagi de ez mindegy..szóval a kérdés honnan tudjam hogy van ténylegesen külső világ, és nem csak az agyban létezik, mint az álom is? Sőt honnan tudjam hogy egyáltalán az agyban történik-e, mert ugye az agy szintén egy tapasztalat, ami az agyban jelenik meg. Nem tudom érthető-e mire gondolok. Ha nem megpróbálom jobban leírni.

2021. okt. 18. 20:51
1 2
 1/15 Grimfox ***** válasza:
68%
A tapasztalat az elmében jelenik meg. A tapasztalat tárgya az, ami lehet külső, és belső dolog is. Legalább is az általunk megismert világban. Mivel a tapasztalat az elmében jelenik meg, és tökéletlen úton érkezik a tapasztalás, a viláról alkotott képünk hiányos, és sok pontban téves. De önhittség azt gondolni, hogy minden, ami rajtad kívül létezik pusztán az elméd szüleménye. Amíg te csak rész vagy, nem pedig az egész, addig nem az elméd alkotja a világot. Csak a tapasztalást.
2021. okt. 18. 21:20
 2/15 anonim ***** válasza:
74%
Így van, az érzékszerveken keresztül tapasztaljuk a "közös teret", azt meg hogy ez nincs? Ez van, azaz így kell élnünk, ez a legbiztosabb a jelen tudásod szerint nem? Bár van aki azt fejtegeti hogy ő sincs de akkor abban a pillanatban az az ő akkor létezik, még ha az én is meghalna pillanatonként és csak egy előző pillanat lelkének a tapasztalatával élnénk is mert elmélkedni a végtelenségig ellehet.
2021. okt. 18. 22:09
 3/15 A kérdező kommentje:
Köszi ment a pipa.
2021. okt. 19. 18:00
 4/15 A kérdező kommentje:
Pontosan mit értesz elme alatt?
2021. okt. 19. 18:02
 5/15 A kérdező kommentje:

Bocsánat idézni fogok:

"A tapasztalat az elmében jelenik meg... ..De önhittség azt gondolni, hogy minden, ami rajtad kívül létezik pusztán az elméd szüleménye."

Több kérdés is tennék. Egyik hogy mit értesz elme alatt? A tudatunkat?

Második hogy azt mondod a tapasztalat az elmében jelenik meg, honnan tudhatjuk hogy az elmén kívül is létezik ha csak az elmében tapasztaljuk? Illetve az elme mi? És hol helyezkedik el?

2021. okt. 19. 18:09
 6/15 Grimfox ***** válasza:

A tudat csak egy része az elmének. Az elme nagy része tudattalan. Ezt a részt így is hívják. A tudat csak az a rész, aminek az a feladata, hogy kapcsolatot teremtsen a külvilággal, és reagáljon rá. Erre fizikai, és nem fizikai eszközei is vannak. Az érzékszervek a fizikai eszközök, amiknek a célja, hogy a klülvilág, és az elme között kapcsolatot teremtsenek. Ezek létezése bizonyíték a külvilág létezésére. A tudat általában a fizikai érzékszervekre összpontosít, amikor a külvilággal kapcsolatot teremt. Ez is jelzi, hogy van külvilág. Azt nem lehet meghatározni ez által, hogy a külvilág milyen természetű, csak azt, hogy létezik. Az, hogy a külvilágból érkezett ingerekre az elme reagál, és cselekszik szintén bizonyítja a külvilág létezését.

Ha nem az elmében tapasztalod, hol máshol? Az elme szerepe ez. Tapasztalás. Ezért létezik. Az embernek nincs más olyan része, ami képes lenne erre.

Arra már nehezebb válaszolni, hogy hol helyezkedik el. Bárhol, ahol képes vagy vele tapasztalni. Ez elméletileg azt jelenti, hogy nem a fizikai test a határa, de ezt nem tudom bizonyítani, a saját tapasztalatom nem bizonyító erejű. (mivel az elme nem fizikai eszközeiről, amivel észlel nem beszéltem, és mivel ezek létezését nem tudom bizonyítani, ezért ezt csak saját tapasztalatnak, és ezen alapuló véleménynek tekintsd)

Azt kicsit könnyebb behatárolni, hogy a tudatnak, azaz az elme tudatos részének hol a központja. A határait ennek sem olyan könnyű belőni. A tudatos én központja a koponyában van, a homlok környékén.

2021. okt. 19. 18:48
 7/15 A kérdező kommentje:
Úgy érted a tudat az ami tud a tapasztalatról, ami az énnel is egyenlő, az elme pedig ami reagál a tapasztalatra a kondícionáltságának megfelelően? Bocsi az értetlenkedést nem tudom jól értem-e, nincs sok tapasztalatom még.
2021. okt. 19. 19:00
 8/15 A kérdező kommentje:
Abból is indultam ki a tapasztalat kapcsán hogy lehet hogy kint nincs semmi csak kintinek tűnik, mert mikor álmodok az is sokszor olyan valóságos hogy valóságnak is hiszem néha. Aztán kiderül hogy nem volt kívül semmi. :D
2021. okt. 19. 19:02
 9/15 A kérdező kommentje:
Ha érted mire gondolok
2021. okt. 19. 19:03
 10/15 Grimfox ***** válasza:

A tudat nem a tapasztalatról tud, hanem azokról a külső dolgokról-nevezzük információnak-amik a tudatban tapasztalássá válnak. Képzeld el amolyan közvetítőként a te belső világod, és a külvilág között. A tudatig a valós tapasztalásnak csak egy része jut el. Ezért juthatsz sokszor téves következtetésekre. És ezért hasznos dolog a meditáció, ami az elme nagyobb részeit kapcsolja össze a tudatossággal. Vagy a tudat merül alá bennük. Szimbolika kérdése.

A tudat csak egy része az Én-nek, az Én egy része nem tudatos. Elég sokféleképpen lehet felosztani a teljes elmét igazából. Képzelj el egy nagy, vízzel teli léggömböt. Jó nagyot. Az az elme. A léggömb hártyája a tudatos rész. Az arányokat nagyjából így képzeld el.

Az elme nem csak reagál, az elme raktároz, feldolgoz, értelmez, és persze, ahogy írod, reagál is. Van amikor a tudat kihagyásával, van amikor tudatosan.

Értem mire gondolsz, de képes vagy különbséget tenni álom, és valóság között, amikor az erre alkalmas rész, a tudatos én éber. Az éber tudat a külvilággal foglalkozik, álmodban a tudattalan, vagy tudatalatti, nevezd ahogy tetszik a belső világot észleli, mivel az érzékszervek pihennek, és csak minimális inger érkezik kívülről, a tudatosság szűrése nélkül. Az álom is valóság, csak a valóság belső része. És nem nagyon van rajta szűrő, ezért eléggé elvont tud lenni.

2021. okt. 19. 19:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!