Miért nem szeretik az ezotériát az ebbe a rovatba írók? Miért irtóznak ettől annyira és rekesztik ki ezt a témát?
Csak egy kérdést teszek fel... Mit köszönhetünk az ezotériának?
Fel tudsz sorolni bármilyen találmányt, működő eszközt, vagy egyetlen egy olyan felfedezést is ami nem a tudománynak, hanem az ezotériának köszönhető?
Mi az amivel akár egy fikarcnyit is közelebb vitt minket az ezotéria, a világ megismérésében?
Az a legszomorúbb, hogy a kártékonysága mellett egyetlen egy megismételhető eredményt sem képes felmutatni.
Persze cáfolható, minden szkeptikus meggyőzhető... méghozzá bizonyítékokkal.
Csak egy kérdés: Aki megkérdezi, hogy honnan lehet olyan varázspálcát rendelni, amilyen Harry Potternek is volt, az nyitottan gondolkodó személy? És ez a fajta "nyitott" gondolkodás sajnos átjárja az egész ezotéria témakört. Egyébként nem lenne vele semmi gond, én is szeretem a sci-fit vagy a fantasy-t, csak ne keverjük a tudománnyal. A tudománynak van egy módszertana, ami pont az emberi szubjektivitást próbálja kizárni. Amikor ez kezdett általánossá válni a felvilágosodás környékén, akkor indult el igazán a világ megismerése. A tudományos munka nem veti el, nem tagadja az emberi lélek fontosságát, a szubjektivitást, művészeteket, hitvilágot, csak nem keveri őket, nem is teheti meg.
A másik, hogy a tudományt ne mosd össze a materializmussal, csúnya hiba.
"Csak játsszunk el a gondolattal: mi van, ha mégsem nekik van igazuk?"
Ez nem felvetés kérdése. Persze, mondjuk, hogy a vízbe áztatott holdfény gyógyító hatású... és akkor hogyan tovább? Az egyik oldal elmondja ezerszer, hogy márpedig gyógyít (ezzel ki is fújt az érvelés), a másik pedig felhasználja azt a tudományos módszertant, ami létrehozta például a számítógépet vagy telót, amit most épp használsz.
#2 Ha innen nézzük, akkor nagyon sok mindent köszönhetünk a tudománynak. Az már más kérdés, hogy közben a Föld is megy tönkre, és hiába minden tudomány, ha előbb-utóbb lőttek az emberiségnek. Pont akkortól kezdett ez a folyamat felgyorsulni, amikor jött az úgynevezett felvilágosodás, ami részben az is volt, csak éppen a vízzel együtt a gyerek is ment a lefolyóba. Ami addig ment, az valóban tarthatatlan volt, de aztán hirtelen átestek a ló túlsó oldalára. Ez mondjuk már erkölcsi kérdés is, tehát ilyen szempontból nem hibáztatom a tudományt.
#3 A materializmus eredetileg egy elmélet volt. De ne mondd már, hogy a tudomány nem ezen alapszik már évszázadok óta! Pont azért, mert kevés kivételtől eltekintve ezeket lehet mérni, bizonyítani, vizsgálni. De óriási nagy hiba kizárni valamit amiatt, mert nem lehet a létezését tudományos módon bebizonyítani!
Végülis, ezt a dolgot több oldalról is meg lehet közelíteni, és fenntartom azt a lehetőséget, hogy valakik rossz irányba vitték ezt az egészet, mint ahogyan a felvilágosodásig is ez volt a helyzet. De aztán megint rossz irányba indultak a dolgok, mert az emberiség ugyan elhagyta az egyik szakadékot, de ahelyett, hogy normálisan, a gyökereit megtartva haladt volna tovább középen az úton, belehajtott a másik oldalon lévő szakadékba. Mert azt senki sem mondhatja, hogy jó irányba haladunk, de erről már nem csak a mindenkori tudósok tehetnek. Nekem úgy tűnik, mintha a mindenkori vezetők szándékosan ebbe a rossz irányba akarták volna terelni az emberiséget és a tudomány haladását. Tehát bizonyos szempontból a tudomány felmenthető a felelősség alól.
Az ezotériából a bizonyítható, hasznos dolgok, mint pl. a mágnesesség átkerültek a tudományba. A többi maradt az, ami.
Ha nem tetszik a modern világ, senki sem akadályoz meg abban, hogy a felvilágosodás előtti módon elkezdj földművelésből élni villany és internet nélkül.
Nem az a baj az "ezoterikusan gondolkodókkal", hogy másként gondolkodnak, hanem inkább az, hogy pont, hogy ők a szűk látókörűek; valamit elképzelnek a kis fejükben, ahhoz foggal-körömmel ragaszkodnak, mert az szerintük "úgy jó", de bizonyítani nem lehet az állításaikat, cáfolni viszont annál inkább, ellenben adhatsz nekik bármilyen bizonyítékot, ahelyett, hogy elfogadnák, konteókat kezdenek el gyártani.
Örökzöld téma a lapos Föld kérdése; bármit mondasz nekik, az rá a válaszuk, hogy mindenki hazudik (és kapaszkodj meg; még a saját szemük is!), és a Föld csak és kizárólag lapos lehet, és azon kívül, hogy egyébként nem tudja bebizonyítani, csak azt tudja szajkózni, hogy nem látja gömb alakúnak, hanem laposnak, képtelen elszakadni az "igazságától".
Ezek alapján, szerinted, nem jogos a "kirekesztésük"?
"sok mindent köszönhetünk a tudománynak. Az már más kérdés, hogy közben a Föld is megy tönkre, és hiába minden tudomány"
TILTAKOZOM!
Nem a tudomány fejlődése és fejlettsége teszi tönkre a Földet!
Nem azért történt az első gyilkosság, mert feltalálták a kőbaltát!
Nem a tudomány szennyezi a levegőt, nem a műanyag mászik be a földbe!tengerbe, hanem a felelőtlen emberiség miatt kerül oda.
.
Az ezotéria és a tudomány közötti nagy-nagy különbség:
egy tudományos tétel bizonyításának menete:
azonos alapokból kiindulva akár más helyszinen elvégezve a kisérletet, mindannyiszor ugyanazt az eredményt adja.
#5 Nem olvastad figyelmesen. Egy szóval sem írtam, hogy vissza akarok menni a régi időkbe.
#6 Miért kell durván általánosítani? A többség nem ilyen szűk látókörű, sőt pont az ellenkezője, elismeri a tudomány eddigi eredményeit, ugyanakkor ennél tovább megy, és azt mondja, hogy a valóság az annál jóval több, mint amit érzékelni tudunk. Miért pont az ilyen szélsőséges csoportot kell előhozni? Ilyenek is vannak köztük sajnos, a lapos Föld az már nekem is sok.
#7 Én azt írtam, hogy ez már nemcsak a tudomány felelőssége. De részben igen!
ráadásul még az ezotéria kategóriába is átjárnak mocskolódni.
ha én nem jövök ide szidni a tudományt, elvárom forditva is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!