Vízöntő vagyok, nem őrült. Miért néznek rám furcsán az emberek?
Pontosan ebben van a kulcs... :) Valamikor volt még természetes kiválasztódás...de amióta beavatkoztunk megbomlott a természetes egyensúly...
Sajnos mai világunkban minőség helyett mennyiséget termelünk, különben éhen halnánk.
A "jólétnek" és a nyugati táplálkozásnak, oltásoknak hála, 60 év alatt megduplázódott Földünk lakossága... 2050-re túllépjük a 9 milliárd főt... hogy is lesz ez?
Mit fogunk enni?
Nem az a kérdés, hogy fogunk-e utazni autóval, repülővel, olyan gépekkel, amelyeket olaj hajt, hanem az, hogy mit fogunk enni, ha nem tudjuk magunknak előállítani ott helyben, ahol lakunk? Nem lesz lehetőségünk szántani, bálázni, terményt elszállítani, nem tudunk majd importálni-exportálni, mert ahhoz még drága lesz az elektromosan működő szállítóeszköz, viszont kevés lesz az olaj... (erre is van megoldásom, de nem mennék bele, akit érdekel, az járjon utána, már itthon is vannak ilyen törekvések: www.permakultura.hu)
A jövő igenis a megújuló energiaforrásokban van. Az átlagemberek csak támadni tudják az újnak ható dolgokat, és energiáikat annak megtámadására fecsérlik, ahelyett, hogy belátnák, hogy bár rögös az út a változtatáshoz, de érdemes, sőt szükséges és célszerű is.
Lehet, hogy kényelmesebb a megszokott módon élni, és sajnos a szocializmus alatt eltűntek az igazán jó parasztemberek, akik értettek is ahhoz, hogy hogyan kell megművelni a földet, vagy hogyan kell állatokat tartani. A mai ember ezen a téren -tisztelet a kivételnek- ügyetlen, nem hozzáértő, így ha esetleg belefog, bele is bukhat. De ettől nem meghátrálni kell, hanem kihívásnak kell tekinteni, és a népbutító sorozatok helyett esetleg erről is lehet olvasni akár neten, akár könyvtárban, sőt ... el lehet látogatni a gazdaságokba.
Jómagam az ország több pontján lévő állattartókat személyesen kerestem fel, és így gyakorlati segítséget kaptam, ezzel kiegészítve az elméleti tudásomat. Nyitni kell mások felé, és versengés helyett segíteni kell egymásnak (már eleve kooperatív módon kéne a gyerekeket tanítani), mert csak összefogással élhetjük túl a nem is olyan sokára beköszöntő krízist...
Na álljon meg a menet. Ismerek olyat aki 40 évig álte az életét: kaja, pia, se x. Most megtért és bio cuccokat eszik, és minden növényt, gyümölcsöt tud h mire jó, mire egészséges. És már hus t sem eszik.
És mindenkinek tanácsolja ezeket, és az embereket idegesiti ez.
Tanácsolom, hogy te se akarj változtatni az embereken, mert ezáltal nehezited az életüket.
Itt a világ nem fog változni ! De ha változna is már a végkifejlett ugyanaz lesz, mint ami le van irva a Jelenések könyvében.
Szerintem tiszteletreméltó ahogy élsz, de! Nem mindegy, hogyan fogalmazzuk meg másoknak a véleményünket. Ez attól is függ, hogy épp kivel állunk szembe. Mindig az adott fél habitusához és szellemi színvonalához kell igazodni (mindenféle negatív felhang nélkül), úgy kell érvelni, hogy megértse.
Én is sokszor már előre látom, hogy mi lesz, elmondom a véleményemet, persze nem hallgatnak rám, utána meg jönnek azzal, hogy igen, te megmondtad. Nincs ebben semmi különös, pusztán arról van szó, hogy egy kívülálló sokszor jobban átlát egy adott helyzetet mint az, aki benne van.
És nem kell minden áron ráerőltetni a másikra a nézeteimet. Elmondom, ha úgy gondolom, de nem erőszakolom rá. Ha nekem van igazam, az élet majd úgyis igazol. Nem szoktak rám furcsán nézni, mert ezeket betartom, illetve meghallgatom és tiszteletben tartom a másik véleményét.
Ha valamit állítok, azt meg igyekszem érvekkel, a saját példámon keresztül bizonyítani.
Viszont ami egy-egy konkrét életmódot illett, az már más kérdés... Szerintem minden embernek más a jó. De ha csak a táplálkozást vesszük alapult... Azt például én sem értem, hogy miért ne lehetne más állat tejét elfogyasztani, és ezzel nem is lehet meggyőzni, mert én tudom, hogy az én szervezetemnek mi a jó, mire van szüksége. Pl. neked mik az érveid? Még ha éhen halna a borjú a tehéntej megvonásától, akkor megérteném. Nekem az, hogy ha reggel úgy ébredek, hogy minden bajom van, fáj a fejem, hányingerem van, akkor megiszok egy pohár tejet és máris jól vagyok. A kecsketej szappan pedig 1-2 nap után csodát tesz a bőrömmel. És még sorolhatnám. Nem mindenkinek a szervezete érzékeny a tejre, ezt kéne belátni. Ez más élelmiszerekre is igaz - mindenkinek arra kéne rájönnie, hogy neki mi a jó. De ami nekem az, nem biztos, hogy a szomszédnak is.
Jobban fognak adni a szavadra, ha nyitottabb leszel és elfogadóbb. Akkor az ellenvéleményt is sokkal jobban elfogadják, mert az az érzésük, hogy odafigyelsz rájuk és foglalkozol az ő érveikkel is.
Hali:)
Teljesen értem miről beszélsz, Én is vízöntő vagyok. Szerintem adnak a szavadra, csak a megszokott út biztonságosabbnak tűnik. Ami Nekünk természetes gondolkodás, az másoknak időbe telik, még megértik. Ahogy előttem is leírták már, minden egyedi gondolat, reform ötlet csak hosszú távon és sok ember meggyőzésével megértethető.
Amúgy nem teljesen hiszem, hogy csak a vízöntőségből adódik, az is kell hozzá, hogy nyitott, őszinte családban, közösségben nő fel valaki és kérdezhet bátran mindenkitől és megfelelő válaszokat kap. Buzdítják, hogy tanuljon és igenis mindig kérdezzen, ötleteljen. Megtanul nagy összefüggésekben gondolkodni, átlátja a dolgokat és főleg a dolgok mögé lát, plusz nem igazán működik nála a "csordaösztön". Persze ez nem jelenti azt, hogy ne csapatban éreznénk Magunkat a legjobban! Az inspirál igazán, hátha hasonló gondolkodást találunk és elérjük sokszor futurisztikus céljainkat.
Kedves kérdező, ha tényleg így élsz, ahogy leírtad nagyon jó neked! Ne add fel!:)
Editte!
A családi háttér rám egyáltalán nem illik... a semmiből jöttem, inkább negatív dolgokat kaptam... nehéz gyerekkorom volt. Igaz, pont ez vitt előre, mert már gyerekként óriási vágyat éreztem arra, hogy kiemelkedjek a fertőből, és a kiemelkedési lehetőségem csak a tanulás volt. Minden érdekelt, így kemény munka mellett két diplomát is szereztem, mellé pedig egy olyan világképet, nézetet, amiből itt olvashattál némi ízelítőt.
Nálam a takarékoskodás azért alakult ki, mert másképp nem tudtam volna elérni semmit, sokszor egy kiló kenyeret osztottam be egy hétre (igen, akkor még ettem ilyen mérgeket...). Megvontam minden szükségtelen dolgot magamtól, csak így tudtam félre rakni pénzt a nagyobb céljaim elérésére.
De szerencsére össze tudtam állítani egy olyan életvitelt, amiben nem szenvedek hiányt, de mégsem kell költenem felesleges dolgokra, a tisztító-és tisztálkodószereim éves szinten kerülnek 5 ezer Ft-ba 3 személyre!
Ismerek olyat, akinek ez az 5 ezer Ft egy hónapra sem elég, mert megveszi a reklámozott kenceficéit és csodálkozik, hogy száraz a bőre... ezért aztán csak a testápolója lesz 2000 Ft, mert hát ugye nem is bír a bőre akár-milyet... Ugyanez vonatkozik a hajra is...
Sokan nem tudják, hogy a filléres szódabikarbóna ecettel keverve a legmakacsabb szennyeződéseket is kiviszi (sütő, mikró, szekrények, padlózat, bármi egyéb), vagy közvetlenül a forró vízbe áztatott ruhafoltra szórva kiváló folteltávolító... azt még kevesebben tudják, hogy a legjobb korpaeltávolító és sampon is egyben...almaecetes vízzel leöblítve pedig mintha samponreklámból lépnénk ki...
Nem kell a bioboltba járni- bár, ha mindenki átgondolná, hogy mennyi felesleges dolgot vesz,és spórolna ezeken, lenne miből oda járnia- elég néhány olcsó házi praktikát bevetni, olyat, amit nagyanyáink is használtak... ráadásul nem csak olcsók, hanem környezetbarát megoldások E betűk nélkül.
A táplálkozás az egy külön fejezet... a tej is megérdemelne egy külön fejezetet.
Ha lesz időm, ígérem, kifejtem bővebben.
Addig is legyen annyi elég, hogy a tejben lévő állati növekedési hormon az emberi szervezetnek idegen, és nem minket növel, hanem a ráksejtjeinket, miközben az oly agyon dicsért kálciumot fel sem tudjuk belőle venni, az lerakódik az ereinkre, csontjainkra, szívinfarktust, gyulladást okozva.
Ígérem, folytatom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!