Fura/érdekes álmok?
Írjatok érdekes vagy furcsa álmot amit ti álmodtatok.
Mostanában ezzel foglalkozok (álmok jelentése), nagyon érdekel.
Írjátok le az eddigi legérdekesebb álmotokat! Többet is írhattok.
Köszi!
Régen gyerekkoromban nagyon szerettem egy szürreális festő képeit nézegetni, hosszú percekig elvoltam :D
Emiatt volt egy visszatérő álmom (sajnos csak háromszor láttam, és egyre "gengébb", unalmasabb lett) ahol egy kőkastélyban járkáltam, ami szintén szürreális volt- mozgó festmények és hasonlók.
Nekem szoktak lenni elég fura álmaim. Ami most eszembe jutott:
Mamám (aki már meghalt) lakásában voltam, az ágya melletti kis komódon ott volt 2 pohár víz, az egyik az enyém, a másik az övé, amiben a műfogsorát szokta tartani, de nem tudtam melyik-melyik. Szomjas voltam, így beleittam az egyikbe, és mondom neki: ez nem víz. Mondja, igen, nem az. Találgattam, hogy minek van ilyen íze, erre ő: Ez a halál íze.
A legkülönösebbek nagyon hosszuak lennének, úgyhogy inkább nem kezdek bele. Viszont vannak visszatérők, amivel jól feladhatom a leckét azt hiszem, egy álomfejtőnek. Ezek nem naponta térnek vissza, hanem rendszertelenül, csak a tartalom, helyszín nagyon hasonló.
Egyik ilyen jellegzetes motívum, hogy álmomban hihetetlen szabadnak, felszabadultnak érzem magam, ha víz van a közelemben, vagy vízbe léphetek bele. Mindegy, hogy tenger vagy medence, vagy az utcát elöntő víz, lényeg, hogy tiszta legyen, mert csak abban érzem azt a különösen jó érzést, hogy igazán felszabadult önmagam vagyok. Nehéz is,ezt az érzést pontosan körül irni. Viszont a viharos vagy piszkos, sötét vízben ezt nem érzem, inkább félelmet kelt bennem.
Na, jó kis pszichologia...
Másik, ami időről időre visszatér, hogy valamilyen nagyobb, nem tudom, milyen rendeltetésű épületben mászkálok, maga az épület mindig más, lényeg, hogy nagy és zegzugos, és egy olyan kihaltabb részén, betévedek egy köz mosdóba. Sok külön wc ajtóval, mosdókagylok, mint pl egy plázában, suliban. Tudom, hogy nem kellett volna oda bemennem, nem kellett wc re mennem, csak át akartam menni azon keresztül, de ott, a sok csukott ajtó között elfog a rémület, mert érzem, hogy valami gonosz rejtőzik valamelyik ajtó mögött a nagy csendben. Menekülök ki, de nehezen találom a kivezető ajtót, mert a helység zegzugos. Ajtók, függönyök mellett kell elhaladnom, de bármelyik mögött lehet az a gonosz. Van, hogy elhajtom valamelyik függönyt és halottat, pl akasztott embert találok mögötte, ráadásul érzem, hogy jön utánam valaki, akit sosem sikerül meglátni, de érzem, hogy ismerős és idősebb férfi. (Nem jelenlegi életemből ismerős, csak álmomban ismerős, de nem tudnám a kinézetét felidézni, csak van valami ismerős az egész helyzetben).
Aztán mindig sikerül az utolsó pillanatban kijutnom. Van úgy, hogy egy csómó ajtó követi egymást, kb tíz, mire kijutok rajtuk.
Nem nézek sok horrorfilmet, jó néha egyet egyet, de nem ilyen jellegűt és nem hinném hogy attól van. Sőt biztos nem.
Hát szerintem egyenlőre elég. Van amúgy rengeteg.
De ettöl a közmosdos álmomtól komoly fóbiám lett az ilyen helyektől a valóságban is, azóta elég para érzés ilyen helyre bemenni, szerncsére ritkán szükséges, de igen nyomasztó.
Ja, még egy bónusznak: szintén többször álmodtam azt, hogy fehér volt a táj, mint mikor a hó esik, de ez nem hó, már csak azért is, mert általában a fák zöldellnek és virágok vannak, meg jó idő, de ez a különös, fehér, hószerű matéria lep be mindent. Én pedig örülök ennek, nem tudok betelni vele, a tapintásával, látványával és még meg is kóstolom (ezzel úgy vagyok álmomban, mint a vízzel, amit fentebb írtam). Nem, nem porcukor,,teljesen ismeretlen anyag, nem hideg, nem olvad el, illatra, ízre nem emlékszem, olyan bársonyos érintése van és porszerű, talán a fehér penészhez hasonlithatnám, de nem az, ez abszolut nem gusztustalan, csak nem tudok az állagára semmi igazán jó hasonlatot.
Na, kíváncsian várom a magyarázatot :)
Utolsó, ez tényleg nem egyszerű. :)
A víz általában mély érzelmekre utal, és szerintem úgy kéne megközelítened a témát, hogy az életedben mik azok az érzések, amiket párhuzamba tudsz vonni az álombeli érzéseiddel. Mitől érzed magad ennyire felszabadultnak, esetleg valami gátol-e benne, hogy az legyél, illetve vágysz-e rá, mert nem tudod megélni az érzést.
A tiszta víz akár arra is utalhat talán, hogy tisztán megéled az érzéseid, viszont amikor piszkos, valami nincs rendben, valami nyomaszt.
A harmadik álmod is egy kicsit ehhez kapcsolódik. Egy felszabadító, boldog pillanat, valami varázslatos, könnyed, gondtalan, amit tested-lelked magába szív, ott van körülötted. Szoktál hasonlóan érezni a valóságban? Vannak olyan pillanatok, amikben ezt a mintát véled felfedezni?
Bármilyen csapadékra az jellemző, hogy kiszámíthatatlan, csak úgy megtörténik, és mindenre hatással van, beteríti a tájat, az egész környezet átalalul, lesz egy különös hangulata az egésznek. Amikor sétálsz egy ilyen idilli helyen, szinte a lélegzeted is eláll, kiélesednek az érzékszerveid, ahogy részesévé válsz a pillanatnak. De ez valójában Benned zajlódik le, tehát a te lelkivilágodról szól. Valószínűleg szereted megélni az ilyen helyzeteket, amikor a jelenben vagy, amikor átjárja a valóság minden porcikádat, mert úgy érzed, hogy akkor élsz igazán, miközben közvetlen kapcsolatban vagy a környezettel, amikor félelem nélkül, tisztán átéled a pillanatokat.
A második álom nagyon ismerős, nekem is szoktak hasonlóak lenni. Az épület általában a tudatalatti világot jelképezi, a zegzugok a rejtett részek, amik jó mélyen el vannak rejtve a felszíntől, ezt csak erősíti, hogy elhagyatott a hely. Az ajtók, függönyök mögötti részek mind a félelmeidre utalhatnak, amiből van egy pár, de valószínűleg nem mersz velük szembenézni, inkább el akarsz előlük menekülni. Viszont, ahogy ez álmodban is történik, nem tudod őket teljesen elnyomni, mert a nyomodban vannak, a felszínre akarnak törni, és bár hiába jutsz ki a legvégén, újra és újra előjönnek az álmodban.
Remélem tudtam segíteni.
:o
Nagyon érdekesek.
Köszönöm a sok választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!