Mi a módja annak, hogy ne csak 10%-át használjuk az agyunknak? Ha sikerülne kitanulni, akkor mikre lennénk képesek?
Az ELTE és a BME filozófia tanszékének tanárai, Kutrovátz Gábor, Láng Benedek és Zemplén Gábor írt egy könyvet, amelyben az egyik fejezet azzal foglalkozott, milyen badarságokat állított néhány Nobel-díjas tudós, amikor nem a saját szakterületén tett nyilatkozatot.
Én itt hallottam ezt a 10%-os legendát, ami állítólag Einstein nevéhez kötődik.
A kérdésre felelve: megnyugodhatsz, mint már írták, az agyunk épp elég nagy kapacitásokkal rendelkezik, elvileg még ha életed minden másodpercében új információt tanulnál, akkor se telne be a memóriád.
Szóval, ha fiatal vagy, tanulj (lehetőleg hasznosítható dolgokat), mert a tudásod az egyetlen dolog, amit az életben nem vehetnek el tőled; ha pedig idős vagy, akkor fejts keresztrejtvényt, mert ha nem használod az agyadat, idővel elbutulhatsz (és ezt sem én mondom, hanem orvosok)
Ez a 10%-os mítosz már réges-rég meg lett cáfolva, egyszerűen hülyeség. Einsteinnek meg végképp semmi köze hozzá, nem kell mindent ráfogni szegényre.
Tudtok angolul, vagy összefoglaljam?
Szerintem az agyunknak a 100%-át használjuk, mert, mindennek megvan a maga feladata, az viszont már elméletileg más kérdés, hogy a kapacitásának hány százalékát használjuk.
Na ezt nem tudom.
#3-as: Enyhén szólva, idióta vagy. Minden 10%-os kérdésnél látok valakit(a százalékból nézve legtöbbször téged), aki odaírja, hogy csak 2%, mert Einstein azt mondta.
1) Einstein fizikus volt, nem pedgi neurológus. Nem is érdekelte az agy kapacitása.
2) Amellett, hogy nem érett hozzá, nem is mondott ilyet. SOHA. Nem volt hülye, és tudta, hogy amihez nem ért, abba ne szóljon bele. Többek között emiatt is volt zseni(szerintem).
3) Az agyunk teljes térfogatát kihasználjuk. Nem csak hogy tizet, de nagyjából mind a 100%-át(jó, persze azért lehetnek elhalt ki részek, de azok jelentéktelenek).
Kérdező:
Pár ellenérv summázva a 10% mítosza ellen:
Agybarázdáltság: Az agyunkon jól látható barázdák vannak, hogy a térfogata növekedjen. Minek lennének barázdák, ha alapvetően fölöslegesek?
Evolúció 1: Az evolúción nem jutott volna végig egy olyan élőlény, amelyiknek van egy fölösleges szerve, ami elveszi az egyed oxigénellátásának jelentős részét.
Evolúció 2: Az evolúción nem jutott volna végig egy olyan élőlény, amelyiknek plusz fölösleges 2-3 kilót kell egyensúlyoznia a nyakán.
A karó: Az emberi agyba nem lehet egy karót úgy beleszúrni, hogy az emberen nem történne valami változás(eszméletvesztés, érzékszervi bénulás, végtagbénulás, személyiségváltozás, stb.).
És a többi.
Az agyunk 100%-át kihasználjuk, csak nem egyszerre.
Ui:
VLothar: A kérdésben az áll ,hogy hogyan lehet az agy nagyobb részét kihasználni, és mi lenne, ha ez sikerülne. Ez egy alapvetően tévedéseken alapuló kérdés, tehát ha megcáfoljuk az egyik részét, akkor hogyan válaszoljunk az ebből lejövő konklúziókra?
És kérdező, habár a teljes részét kihasználjuk, attól még az intellektuális képességeket lehet növelni. Elsősoron, az ember legyen szkeptikus(ami nem egyenlő a materializmussal, vannak vallásos szkeptikusok is). Ezután jöhetnek az igazi segítő technikák, mint a koncentrációfejlesztés.
névte2en
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!