A meditáció lényege: figyelsz önmagadra, figyelsz a jelenre. Minél jobban tudsz koncentrálni a tetteidre, annál inkább a jelenben leszel és annál inkább képes leszel uralkodni magadon. Évekig tarthat, mire teljesen eggyé tudsz válni önmagaddal.
Eleinte csak azért szoktak ülve és csöndben meditálni, mert úgy nem tereli el külső zaj, vagy esemény a figyelmedet. Viszont később a formalitások nem lesznek szükségesek, az életed minden pillanata meditatív állapotban történik majd.
Azért fontos a meditáció gyakorlása, mert az egoista ember a világnak csak a töredékét érzékeli. Az érzékszerveid ezerszer annyi jelet befogadnak, mint amikre most figyelsz. Gyakorlatilag az életed csak annyira unalmas és szürke, amennyire nem figyelsz rá. Meditatív állapotban viszont a dolgok valóságosabbá és élettelibbé válnak.
Visszakérdezek: miféle, mely vallás, irányzat meditációjára gondolsz?
És miért szeretnél meditálni, mi a célod vele, mit szeretnél elérni?
Mert mindegyik másként, máshogy, más cél eléréséért meditál.
Meditálnak a hinduk (cél: a nirvána), a buddhisták (cél: a megvilágosodás), mindegyiknek ráadásul több irányzata van (pl. zen vagy tibeti), a jógások, a különféle küzdősportok (cél: az összeszedettség, önuralom) mellé is van meditáció, filozófia, még a keresztény zsolozsmázást (cél: a paradicsom) is felfoghatod egyfajta meditációnak, mantrázásnak. Nem beszélve a többi vallásról és nem említettem a különböző sátánista szektákat sem.
Van amelyiknél a falat nézik meredten, van ahol kitekeredett pózban állnak egy rúd tetején, van, ahol elképzelnek egy formát maguk előtt és arra koncentrálnak ... sorolhatnám még bőven.
Sőt, van aki a vécére menésnél is kijelenti, hogy "na, megyek meditálni" :-)
Én a tibeti buddhizmus gyémánt útját választottam sok-sok évvel ezelőtt, mert számomra az a hosszú távú cél, hogy megvilágosodjak, rövid távon pedig az a célom, hogy toleránsabb legyek embertársaimhoz, jobban megismerjem önmagam, mindig pozitívan tudjam szemlélni az eseményeket és valóban tudjam, értsem, hogy hogyan, miért is történnek az események, vannak a dolgok körülöttem és ne csak birkaként sodródjak az árral.
Ezért én ide járok meditálni: [link]
40/N
Egyetértek az előttem szólóval. A vallási meditációt hindu gyökerekből indulva a buddhizmus fejlesztette tökélyre, azon belül is a tibetiek. (Európaiaknak és a magyaroknak gyakorlatilag csak a Gyémánt Út járható és csak ez kínál itteni ésszel felfogható gyakorlatokat.)
Egyébként valóban: minden vallásban az elrévült, áhítatos állapot meditáció, bárminek nevezik. Vallási célok nélküli meditáció gyakorlására pedig a legjobb a jógameditáció, amelynek magyar nyelvű irodalma is van, dr. Weninger Antalnak köszönhetően. ( [link]
"Ne meditálj - legyél!
Ne gondold, hogy vagy - legyél!
Ne gondolkozz a létről - vagy!"
Sri Ramana Maharshi
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!